vineri

26 aprilie, 2024

producători de cobalt

26 martie, 2024

Cei mai mari producători de cobalt sunt Republica Democratică Congo, Indonezia și Rusia, arată datele oficiale pentru anul 2023.

Ce este cobaltul și de ce este important

Înainte de a detalia care sunt cei mai mari producători de cobalt din lume, vom explica, pe scurt, ce este cobaltul și de ce este acest metal foarte important la ora actuală.

Cobaltul este un metal dur, de culoare gri-albăstruie, cu un luciu argintiu. Pigmenții albaștri pe bază de cobalt (așa-numitul albastru de cobalt) au fost folosiți încă din antichitate pentru bijuterii și vopsele, precum și pentru a conferi o nuanță albastră sticlei, potrivit Wikipedia.org.


În prezent însă, cobaltul a devenit un metal cu o importanță crucială deoarece este utilizat la fabricarea bateriilor litiu-ion. Metalul este folosit la catodul bateriei, precum și pentru a stabiliza procesele chimice care au loc în astfel de baterii.

Dincolo de utilizările sale, cobaltul este cu atât mai important cu cât este un metal rar, ce se găsește în scoarța terestră doar în procent de 0,004%, potrivit Institutului de Pământuri Rare și Metale Strategice din Germania.

Cel mai mare producător de cobalt din lume

Revenind la cei mai importanți producători de cobalt din lume, pe locul întâi se află Republica Democratică Congo. Statul african este, de departe, cel mai mare producător de cobalt la nivel mondial, cu aproape 75% din producția globală în 2023.

Astfel, anul trecut, Republica Democratică Congo a produs 170.000 de tone de cobalt, de 10 ori mai mult decât al doilea cel mai mare producător, Indonezia, care a avut o producție de 17.000 de tone.


Iată cum arată clasamentul cu cei mai mari producători de cobalt din lume în 2023:

1. Republica Democratică Congo, 170.000 de tone. Potrivit statista.com, industria minieră din Republica Democratică Congo este o parte esențială a economiei statului african, fiind una dintre cele mai mari surse de venit. Producția minieră de cobalt din această țară s-a dublat față de anul 2010.

În ciuda faptului că are cele mai mari rezerve de cobalt din lume, precum și alte minerale cruciale pentru economia mondială, RDC este în continuare grav afectată de sărăcie și corupție.

Cei mai mari producători de cobalt din lume

2. Indonezia, 17.000 de tone. După ce a produs doar 2.700 de tone de cobalt în 2021, statul din Asia a ajuns pe locul 2 în 2022, cu o producție de 10.000 de tone, care s-a mărit în 2023, ajungând la 17.000 de tone.

Potrivit investingnews.com, schimbarea rapidă a fost rezultatul unei creșteri a investițiilor în lanțul de aprovizionare cu metale pentru baterii, în special din partea unor companii chineze. De asemenea, Indonezia are 4 noi fabrici unde minereurile sunt procesate pentru a obține nichel și cobalt.

Potrivit unui raport de piață publicat în 2023 de Institutul pentru Cobalt, Indonezia are potențialul de a-și crește producția de cobalt de 10 ori până în 2030. Prognozele economice mai arată că producția de cobalt a Indoneziei va reprezenta 20% din producția mondială în 2030, față de 1% în anul 2021.

producători de cobalt
Foto: Alchemist-hp (talk) (www.pse-mendelejew.de) / Wikipedia.org

Ce state produc cobalt

3. Rusia, 8.800 de tone. Statul rus se află pe locul 3 în acest top cu cei mai mari producători de cobalt din lume. Deși rezervele de cobalt ale țării se ridică la 250.000 de tone, Rusia se află mult în urma Republicii Democratice Congo în ceea ce privește producția.

4. Australia, 4.600 de tone. Din cauza îngrijorărilor cu privire la protecția mediului și la respectarea drepturilor omului, investitorii au încercat să se orienteze și spre alte țări care au potențial de a deveni mari producătoare de cobalt. Australia este una dintre acestea, rezervele de cobalt ale statului fiind de 1,5 milioane de tone (locul 2 în lume).

În Australia, cobaltul este un produs secundar al exploatării cuprului și nichelului, minele de nichel ale țării fiind situate în partea de vest a continentului. În curând însă va începe și exploatarea Broken Hill, un proiect extractiv important care va permite producția de cobalt on-site (în loc ca acesta să fie extras și obținut ca produs secundar din nichel). Broken Hill este planificat să înceapă producția în 2026 și se anticipează că va avea o producție de aproximativ 4.000 de tone de cobalt anual, timp de 20 de ani.

Producători de cobalt – clasament

5. Madagascar, 4.000 de tone. Producția de cobalt din Madagascar a fost suspendată în 2020 pentru a preveni răspândirea COVID-19, ceea ce a dus la scăderea producției la 850 de tone în acel an, de la 3.400 de tone în 2019.

Însă industria extractivă de cobalt din această țară s-a redresat în anii următori. Astfel, în 2022, Madagascar a produs 3.000 de tone de cobalt, și s-a aflat pe locul 8 în clasamentul cu cei mai mari producători de cobalt din lume. În 2023, producția a ajuns la 4.000 de tone, iar țara a urcat 3 locuri în clasament.

Ce state produc cobalt

6. Filipine, 3.800 de tone
7. Cuba, 3.200 de tone
8. Noua Caledonie, 3.000 de tone
9. Papua Noua Guinee, 2.900 de tone
10. Turcia, 2.800 de tone
11. Canada, 2.100 de tone
12. SUA, 500 de tone

Foto: eak_kkk / pixabay.com / Alchemist-hp (talk) (www.pse-mendelejew.de) / Wikipedia.org

Dacă acest articol despre producători de cobalt vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători de litiu, metalul „revoluției mobilității”. TOP 8 state
Din ce materiale se fac bateriile la mașina electrică. 9 componente
Cele mai ieftine mașini electrice. 4 mașini sub 30.000 de euro
Cei mai mari producători de vehicule electrice din lume. TOP 5 companii
Cei mai mari producători de baterii. TOP 10 țări și TOP 10 companii
Producători de grafit – TOP 17. Ce țări au cele mai mari rezerve
Producători de nichel. TOP 9 țări și TOP 10 companii
Producători de oțel în România. Ce companii domină piața

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: