Procurorul-șef al DNA Slobozia, Dumitru Cristudor, este urmărit penal de către colegii săi de la structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, după ce magistratul ar fi luat mită materiale de construcție de circa 5.000 de lei, pentru a obstrucționa investigații ale autorităților germane în România.
Potrivit unui comunicat emis joi de DNA, Cristudor este acuzat de luare de mită și favorizarea infractorului, după ce acesta, în calitatea sa de procuror, ar fi sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităților judiciare germane.
În acțiunile sale, magistratul ar fi fost ajutat de două persoane – Daniel Vasile Taifas, om de afaceri, și Monica Andronache – urmărite penal în dosar, alături de Cristudor.
Sprinjinul dat de șeful DNA Slobozia urmărea ca cele trei persoane, asupra cărora autoritățile germane făceau cercetări, să distrugă și să ascundă documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală și perchezițiile dispuse de autoritățile judiciare germane pe teritoriul României.
Anchetatorii afirmă că sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autoritățile germane pentru evaziune fiscală a constat în înștiințarea cu privire la data efectuării perchezițiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul țării, suportarea costurilor asistenței juridice.
În 23 mai și 1 iunie 2013, magistratul Cristudor Dumitru a primit de la Taifas Daniel Vasile, cu ajutorul Monicăi Andronache, materiale de construcție și amenajarea spațiului, în valoare totală de 5.354 lei, mai susțin procurorii.
Bunurile erau destinate amenajării unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului urmărit penal.
În schimbul mitei, Cristudor ar fi efectuat acte contrare îndatoririlor de serviciu și anume ”neadoptarea unor măsuri de protecție minimale care să asigure conspirativitatea activităților de percheziție ce urmau a fi efectuate de autoritățile judiciare germane în municipiul Slobozia în perioada 03.06.2013 – 05.06.2013”, menționează procurorii DNA.