sâmbătă

27 aprilie, 2024

9 septembrie, 2020

PSD, PNL, USR, UDMR și PMP au iniţiat marți un proiect de lege care schimbă mai multe reglementări la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Una dintre modificări afectează serios ”partidele – balama”, stabilind că subvenţia de la bugetul de stat către partidele politice se face în relație directă cu numărul de voturi obținut în alegeri.

În plus, este schimbată și definiția partidului parlamentar, care primește acest statut numai în funcție de rezultatul alegerilor.
Consecința: în viitor, o formațiune politică nu va mai putea primi acest statut în urma unei decizii a conducerii Parlamentului, bazată pe propriul regulament, cum s-a întâmplat în 2019 cu formațiunea lui Victor Ponta, Pro România.


Proiectul de lege a fost înregistrat în procedură de urgenţă marţi, la Senat, şi modifică şi completează mai multe legi în materie electorală.

Proiectul apare în condițiile în care formațiunile majore – PSD și PNL – au refuzat să formeze (cu foarte puține excepții) alianțe electorale la alegerile locale.

Astfel, alegătorii care se află în faţa secţiei de vot sau aşteaptă la rând pot vota până la ora 23.59. Proiectul reduce şi numărul necesar de susţinători pentru depunerea candidaturilor.

Subvenția va depinde direct de performanța electorală

Proiectul abrogă textul articolului  47 din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, urmând a se reveni la fostul algoritm de acordare a subvenţiei de la bugetul de stat către partidele politice pe baza voturilor obtinuţe în alegeri.


Partidele politice vor putea utiliza în campania electorală pentru alegerile parlamentare subvenţia primită de la bugetul de stat sub condiţia folosirii unui cont bancar distinct, astfel încât să fie facilitată urmărirea cheltuirii acesteia.

Acces mai facil la procesul electoral

Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale.

Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care optează să depună listele de susţinători la birourile electorale de circumscripţie, pot depune liste de candidaţi numai dacă acestea sunt susţinute de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţă în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 500 de alegători.

Termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă incepe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi expiră cu 45 de zile înainte de data votării.

Precizări privind programul de vot

Proiectul păstrează prevederea potrivit cărei votul se încheie la ora 21, cu următoarele amendamente:

(2) Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îţi exercite dreptul de vot, în condiţiile prezentei legi.

(3) La ora 21.00, urna specială trebuie să se afle în localul secţiei de vot.

(4) Alegătorii aflati în situaţiile prevazute de alin. (2) si (3) pot vota până cel mult la ora 23.59.

(5) Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se afla alegatori care aşteaptă să-şi exercite dreptul de vot şi dispune măsurile necesare pentru a asigura accesul ordonat al acestora în localul de vot, în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: