marți

23 aprilie, 2024

17 septembrie, 2019

Atacul cu drone asupra unor facilități de producție a țițeiului din Arabia Saudită ar putea crea distorsiuni în economia mondială doar dacă incidentul va genera reduceri pe termen lung a ofertei de petrol, notează economiștii străini.

Bloomberg estimează că impactul atacului ar putea fi scăderea producției cu circa 5,7 milioane de barili pe zi, echivalentul a 5% din producția zilnică de la nivel mondial.

Dacă estimările sunt corecte ar fi cel mai disruptiv astfel de incident din istorie, o scădere mai semnificativă decât cea consemnată în 1990, când Saddam Hussein a invadat Kuwaitul.


Dincolo de impactul inițial, respectiv creșterea spectaculoasă de luni a prețului țițeiului, care poate fi mediat cu ajutorul rezervelor deținute atât de Arabia Saudită cât și de alte state, problema se pune pe termen mediu și lung.

În situația în care criza persistă, prețul petrolului ar putea urca la un nivel care să pună realmente în pericol economia mondială.

”110 dolari pe baril, probabil că acest nivel ar fi suficient pentru a arunca economia globală în recesiune”, este de părere Steven Kopits, managing director la compania de consultanță în energie Princeton Energy Advisors, citat de MarketWatch.


Analiștii britanici de la compania de consultanță în investiții AJ Bell au calculat că în șase dintre cele opt precedente momente în care prețul petrolului a înregistrat o dublare față de anul precedent evoluția a fost urmată de o recesiune globală sau de o încetinire a activității economice.

De notat este însă că prețul petrolului, în ciuda creșterii abrupte de luni a ajuns abia la 65 de dolari, sub nivelul din septembrie 2018 (de 78 de dolari pe baril)

Într-o analiză din 2014 în care a încercat să determine impactul șocurilor prețului petrolului asupra activității economice, Rezerva Federală din SUA nu a putut determina dacă există o relație de cauzalitate sau dacă prețul petrolului este pur și simplu un proxi ce poate determina locul în care se află economia globală într-un ciclul obișnuit.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: