fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Chestiunea

Consiliul Fiscal European: Eliminați pragul de 60% din PIB datorii externe și investiți – Pactul de stabilitate european este suspendat

Conducerea Consiliului Fiscal European a recomandat pe data de 1 iulie ca UE să renunțe la pragul general de 60% din PIB ca nivel maxim… Mai mult

02.07.2020

Problemă: Zecile de mii de concedii medicale pentru Covid-19 se adaugă la o restanță de 2,7 miliarde, pe care statul o are față de companii

de Mariana Bechir , 19.3.2020

Una din problemele generate de criza Covid-19 este cea a zecilor de mii (deocamdată) de concedii medicale: ale celor infectați și ale celor aflați în carantină sau izolare la domiciliu.

Autoritățile au stabilit ca plățile pentru concediile medicale generate de epidemia de coronavirus să fie făcute cu prioritate, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Deocamdată nu există, cel puțin oficial, nicio estimare a sumelor ce vor fi decontate la finalul epidemiei de Covid-19, dacă ne raportăm la numărul tratați, carantinați și izolați până acum, chiar dacă numai o parte dintre ei sunt salariați.

Noua problemă a banilor se suprapune peste o alta, la fel de mare: cea a concediilor medicale restante, pe care statul nu le-a plătit companiilor: la 1 martie statul avea deja restanțe la concedii medicale de nu mai puțin de 2,7 miliarde de lei. 

Obligațiile de plată a concediilor medicale, la 1 martie – 2,7 mld. lei, cât s-a cheltuit tot anul trecut. În bugetul 2020 sunt prevăzute 1,5 mld 

Casa avea de plătit către companii, la 1 martie 2020, concedii medicale în valoare de 2,7 miliarde de lei, potrivit purtătoarei de cuvânt a instituției.

O sumă surprinzător de mare, ținând cont că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, declara la rectificarea din decembrie 2019 că au fost aduse la zi toate aceste obligații.

Mihaela Tănase a explicat pentru curs de guvernare.rocele 1,2 miliarde de lei decontate la rectificare reprezentau valoarea tuturor concediilor medicale procesate până în acel moment.

Restanțele, se observă acum, erau mai mari și cererile au fost procesate continuu, suma totală, cu tot cu noile cereri intrate și care așteaptă decontarea, totalizând, la 1 martie, 2,7 miliarde de lei.

Suma este similară cu toate fondurile alocate anul trecut la acest capitol – 2,748 miliarde de lei, reprezentând 1,5 miliarde inițial prevăzute în buget, plus suplimentarea de 1,2 miliarde din decembrie.

Menționăm că această situație există în condițiile în care suma previzionată în bugetul CNAS pe 2020 pentru concediile medicale este de 1,5 miliarde de lei.

Înseamnă că avem deja un deficit semnificativ la plata concediilor medicale, deși decontarea cazurilor de coronavirus abia a început.

În ceea ce privește execuția pe anul acesta, în ianuarie s-au plătit 123,877 milioane de lei, iar în martie s-a decontat deja de trei ori mai mult – 380 de milioane de lei, dar nu este clar câte sunt cereri restante, cereri noi sau cereri pentru coronavirus.

Datele evoluției cazurilor de spitalizare, carantină/ izolare:

 • Primul caz de boală Covid-19 a fost confirmat în România la 26 februarie 2020
 • la 1 martie ora 16.00, la nivel național erau în carantină 52 de persoane, iar în izolare la domiciliu – 8.085.
 • Datele transmise joi, ora 13.00, de către Grupul Strategic de Comunicare, arată că în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane, iar alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu. Alte 277 de persoane, confirmate pozitiv, se aflau sub supraveghere/tratament în spitale.

Evidență specială în SIUI pentru concediile de coronavirus

Conform Art.24 din Decretul pentru instituirea stării de urgență, a explicat Mihaela Tănase, se va ține o evidență separată a concediilor medicale provocate de epidemie.

Deocamdată, nu există o estimare, ca valoare, pentru situația din momentul de față, întrucât nu se cunosc datele exacte privind:

 • numărul salariaților aflați până acum și în prezent în carantină, izolare, tratament (în numărul total pot fi și pensionari, persoane fără job etc.)
 • salariile persoanelor respective.

Nu se cunoaște nici numărul exact al cererilor pentru coronavirus înregistrate deja, care sunt urcate în platforma electronică a CNAS (SIUI) de către angajator, dar și de către medicul de familie (care înainte nu putea elibera astfel de documente pentru mai mult de 10 zile), conform reglementărilor introduse după apariția coronavirusului.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Deocamdată, aceste cereri nu se văd, sunt în plină dinamică și trebuie identificate pe baza codului de boală, a mai explicat Mihaela Tănase.

Reglementările privind eliberarea concediului medical pentru coronavirus

 • Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.
 • Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.
 • În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
 • Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni.
 • Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
 • Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
 • În cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.3.2020

Un raspuns

 1. Pakular Gheorghe
  9.7.2020, 1:49 pm

  Nu înțeleg de ce noi cei care muncim ,trebui să îi sponsorizat pe cai care trindavesc ,nu vor să muncească, cred că ar trebui să avem prima opțiune, pt a fi plătit concediul medical sau ,spitalizare

Lăsați un comentariu


Europa

Papa Francisc se declară “îndurerat” de transformarea Hagiei Sofia în moschee

Iulian Soare

Papa Francisc, anunță Reuters, s-a declarat duminică îndurerat de decizia Turciei de a transforma muzeul Hagia Sofia din Istanbul în moschee. ”Gândurile mele se îndreaptă… Mai mult

Europa

Ungaria a impus noi restricții la graniță: două teste Covid-19 sau 14 zile carantină

Iulian Soare

Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor, care vor intra în vigoare de miercuri, pentru a preveni răspândirea coronavirus în urma reapariţiei… Mai mult

Europa

Polonia / Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Se așteaptă cea mai ridicată prezență la urne din ultimii 25 de ani

Razvan Diaconu

Polonezii votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la două săptămâni de la primul tur câştigat de președintele în exerciţiu, Andrzej… Mai mult

Stiri

Lista celor 113 centre acreditate pentru testul Covid-19

Vladimir Ionescu

Ministerul Sănătății a publicat duminică lista centrelor acreditate pentru efectuarea testelor PCR pentru COVID-19, după ce autoritățile din Grecia anunțat că turiștii care intră în… Mai mult

Europa

Spion egiptean infiltrat în echipa Angelei Merkel

Iulian Soare

Angela Merkel ar fi fost spionată chiar din interiorul echipei sale de comunicare. Un bărbat angajat în cadrul departamentului de presă al cancelarului german este cercetat… Mai mult

Stiri

CNAIR a semnat contractul de proiect și studiu de fezabilitate pentru o parte a drumului ”Dobrogea Expres”

Victor Bratu

CNAIR a semnat, vineri, contractul de servicii având ca obiect „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Constanța-Tulcea”. Câștigător al… Mai mult

Stiri

698 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore – sâmbătă, 11 iulie, un nou record de la debutul pandemiei

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare strategică. Este cea… Mai mult