fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Reprezentanți ai mediului de business: 70% din economie continuă să meargă. Ce strategii au cei care au rămas în picioare

Companiile anticipează o scădere mediană de 30% a cifrei de afaceri din martie, respectiv o contracție de 40% a businessului în aprilie, potrivit unui sondaj… Mai mult

01.04.2020

La obiect

Un tablou: bolile infecțioase care omoară anual mii de români

3.659 români au murit din cauza bolilor infecțioase și parazitare în 2018 – anul pentru care există statistici complete. Unele din aceste afecțiuni au fost… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Profitorii crizei: presiuni de creștere a prețului la energie, în ciuda scăderii prețului în piață

În timp ce prețurile la energie își continuă trendul de scădere semnificativă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat de trei ori… Mai mult

31.03.2020

Chestiunea

Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile

Diagnosticul sec pus în „State of Health in the EU”, România – Profilul Sănătății, apărut în noiembrie 2019 plasează țara noastră pe ultimul loc în… Mai mult

31.03.2020

Problemă: Zecile de mii de concedii medicale pentru Covid-19 se adaugă la o restanță de 2,7 miliarde, pe care statul o are față de companii

de Mariana Bechir , 19.3.2020

Una din problemele generate de criza Covid-19 este cea a zecilor de mii (deocamdată) de concedii medicale: ale celor infectați și ale celor aflați în carantină sau izolare la domiciliu.

Autoritățile au stabilit ca plățile pentru concediile medicale generate de epidemia de coronavirus să fie făcute cu prioritate, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Deocamdată nu există, cel puțin oficial, nicio estimare a sumelor ce vor fi decontate la finalul epidemiei de Covid-19, dacă ne raportăm la numărul tratați, carantinați și izolați până acum, chiar dacă numai o parte dintre ei sunt salariați.

Noua problemă a banilor se suprapune peste o alta, la fel de mare: cea a concediilor medicale restante, pe care statul nu le-a plătit companiilor: la 1 martie statul avea deja restanțe la concedii medicale de nu mai puțin de 2,7 miliarde de lei. 

Obligațiile de plată a concediilor medicale, la 1 martie – 2,7 mld. lei, cât s-a cheltuit tot anul trecut. În bugetul 2020 sunt prevăzute 1,5 mld 

Casa avea de plătit către companii, la 1 martie 2020, concedii medicale în valoare de 2,7 miliarde de lei, potrivit purtătoarei de cuvânt a instituției.

O sumă surprinzător de mare, ținând cont că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, declara la rectificarea din decembrie 2019 că au fost aduse la zi toate aceste obligații.

Mihaela Tănase a explicat pentru curs de guvernare.rocele 1,2 miliarde de lei decontate la rectificare reprezentau valoarea tuturor concediilor medicale procesate până în acel moment.

Restanțele, se observă acum, erau mai mari și cererile au fost procesate continuu, suma totală, cu tot cu noile cereri intrate și care așteaptă decontarea, totalizând, la 1 martie, 2,7 miliarde de lei.

Suma este similară cu toate fondurile alocate anul trecut la acest capitol – 2,748 miliarde de lei, reprezentând 1,5 miliarde inițial prevăzute în buget, plus suplimentarea de 1,2 miliarde din decembrie.

Menționăm că această situație există în condițiile în care suma previzionată în bugetul CNAS pe 2020 pentru concediile medicale este de 1,5 miliarde de lei.

Înseamnă că avem deja un deficit semnificativ la plata concediilor medicale, deși decontarea cazurilor de coronavirus abia a început.

În ceea ce privește execuția pe anul acesta, în ianuarie s-au plătit 123,877 milioane de lei, iar în martie s-a decontat deja de trei ori mai mult – 380 de milioane de lei, dar nu este clar câte sunt cereri restante, cereri noi sau cereri pentru coronavirus.

Datele evoluției cazurilor de spitalizare, carantină/ izolare:

 • Primul caz de boală Covid-19 a fost confirmat în România la 26 februarie 2020
 • la 1 martie ora 16.00, la nivel național erau în carantină 52 de persoane, iar în izolare la domiciliu – 8.085.
 • Datele transmise joi, ora 13.00, de către Grupul Strategic de Comunicare, arată că în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane, iar alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu. Alte 277 de persoane, confirmate pozitiv, se aflau sub supraveghere/tratament în spitale.

Evidență specială în SIUI pentru concediile de coronavirus

Conform Art.24 din Decretul pentru instituirea stării de urgență, a explicat Mihaela Tănase, se va ține o evidență separată a concediilor medicale provocate de epidemie.

Deocamdată, nu există o estimare, ca valoare, pentru situația din momentul de față, întrucât nu se cunosc datele exacte privind:

 • numărul salariaților aflați până acum și în prezent în carantină, izolare, tratament (în numărul total pot fi și pensionari, persoane fără job etc.)
 • salariile persoanelor respective.

Nu se cunoaște nici numărul exact al cererilor pentru coronavirus înregistrate deja, care sunt urcate în platforma electronică a CNAS (SIUI) de către angajator, dar și de către medicul de familie (care înainte nu putea elibera astfel de documente pentru mai mult de 10 zile), conform reglementărilor introduse după apariția coronavirusului.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Deocamdată, aceste cereri nu se văd, sunt în plină dinamică și trebuie identificate pe baza codului de boală, a mai explicat Mihaela Tănase.

Reglementările privind eliberarea concediului medical pentru coronavirus

 • Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.
 • Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.
 • În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
 • Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni.
 • Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
 • Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
 • În cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Bilanț coronavirus, vineri: 265 de cazuri noi în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Până astăzi, 10 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.467 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță Grupul de… Mai mult

Stiri

Peste 150.000 de persoane fizice şi 10.000 de companii au solicitat până în prezent amânarea plăţii ratelor la credite

Vladimir Ionescu

Peste 150.000 de persoane fizice şi aproximativ 10.000 de companii au solicitat până în prezent amânarea plăţii ratelor la credite, termenul limită pentru depunerea cererilor… Mai mult

Stiri

Simulările Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului au fost anulate

Vladimir Ionescu

Ordinul ministrului Educaţiei privind suspendarea organizării şi desfăşurării Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, a simulării Evaluării Naţionale pentru… Mai mult

Stiri

Agenția Națională pentru Pescuit cere clarificarea Ordonanței militare 8, nu este permis pescuitul în perioadă de prohibiție

Victor Bratu

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură urmează să solicite modificarea Ordonanței militare 8, emise joi seara, care permite în prezent desfășurarea activităților de pescuit comercial.… Mai mult

Stiri

Rating suveran România: Sezonul de primăvară începe cu evaluarea Moody’s, în 24 aprilie. Urmează Fitch și S&P

Adrian N Ionescu

România va trece în această primăvară prin trei încercări privind evaluarea sănătății sale financiare, trei agenții de rating urmând să-și publice evaluările în următoarele trei… Mai mult

Stiri

8 curse charter cu muncitori sezonieri pentru Germania au fost anulate. Motivul oficial: lipsește un aviz

Razvan Diaconu

Două zboruri charter cu muncitori sezonieri cu destinaţia Germania urmeau să decoleze vineri de pe Aeroportul din Iaşi. Acestea au fost anulate, potrivit directorului Aeroportului… Mai mult

Stiri

Managerul Spitalului județean Neamț a fost demis

Vladimir Ionescu

Managerul interimar al Spitalului Județean din Piatra Neamț, Florin Apostoae, a fost demis de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (foto), care merge vineri în control în… Mai mult