fbpx

Europa

Anacronismele României: Mari capacități de energie regenerabilă, emisii scăzute de CO2, dar economie incoerentă

Ponderea mai mare a producției de energie regenerabilă în România și emisiile mai scăzute de CO2, față de mediile UE, ascund anumite deficiențe ale sistemului… Mai mult

19.07.2021

La obiect

Noua țintă a României de reducere a emisiilor de gaze de seră ajunge la 12% în transporturi, clădiri și agricultură – Proiect

România are cea mai mare reducere a emisiilor totale de GES dintre membrele UE, mai ales ca urmare a dezagregării industriei și mai ales a… Mai mult

19.07.2021

Just Business

300 mil. euro alocate de România pentru a intra în revoluția europeană a microelectronicii: Banii sunt singura problemă?

Cercetarea și producția în domeniul microelectronicii au alocate prin PNRR 300 milioane euro, iar ministrul Cristian Ghinea anunța, cu câteva zile în urmă: ”Pariez că… Mai mult

18.07.2021

La obiect

Scădere dramatică la productivitatea resurselor României în ultimii 20 de ani

România s-a situat anul trecut pe ultimul loc între statele membre UE în ceea ce privește productivitatea resurselor, confor datelor publicate de Eurostat. Acest indicator… Mai mult

18.07.2021

Problemă: Zecile de mii de concedii medicale pentru Covid-19 se adaugă la o restanță de 2,7 miliarde, pe care statul o are față de companii

de Mariana Bechir , 19.3.2020

Una din problemele generate de criza Covid-19 este cea a zecilor de mii (deocamdată) de concedii medicale: ale celor infectați și ale celor aflați în carantină sau izolare la domiciliu.

Autoritățile au stabilit ca plățile pentru concediile medicale generate de epidemia de coronavirus să fie făcute cu prioritate, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Deocamdată nu există, cel puțin oficial, nicio estimare a sumelor ce vor fi decontate la finalul epidemiei de Covid-19, dacă ne raportăm la numărul tratați, carantinați și izolați până acum, chiar dacă numai o parte dintre ei sunt salariați.

Noua problemă a banilor se suprapune peste o alta, la fel de mare: cea a concediilor medicale restante, pe care statul nu le-a plătit companiilor: la 1 martie statul avea deja restanțe la concedii medicale de nu mai puțin de 2,7 miliarde de lei. 

Obligațiile de plată a concediilor medicale, la 1 martie – 2,7 mld. lei, cât s-a cheltuit tot anul trecut. În bugetul 2020 sunt prevăzute 1,5 mld 

Casa avea de plătit către companii, la 1 martie 2020, concedii medicale în valoare de 2,7 miliarde de lei, potrivit purtătoarei de cuvânt a instituției.

O sumă surprinzător de mare, ținând cont că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, declara la rectificarea din decembrie 2019 că au fost aduse la zi toate aceste obligații.

Mihaela Tănase a explicat pentru curs de guvernare.rocele 1,2 miliarde de lei decontate la rectificare reprezentau valoarea tuturor concediilor medicale procesate până în acel moment.

Restanțele, se observă acum, erau mai mari și cererile au fost procesate continuu, suma totală, cu tot cu noile cereri intrate și care așteaptă decontarea, totalizând, la 1 martie, 2,7 miliarde de lei.

Suma este similară cu toate fondurile alocate anul trecut la acest capitol – 2,748 miliarde de lei, reprezentând 1,5 miliarde inițial prevăzute în buget, plus suplimentarea de 1,2 miliarde din decembrie.

Menționăm că această situație există în condițiile în care suma previzionată în bugetul CNAS pe 2020 pentru concediile medicale este de 1,5 miliarde de lei.

Înseamnă că avem deja un deficit semnificativ la plata concediilor medicale, deși decontarea cazurilor de coronavirus abia a început.

În ceea ce privește execuția pe anul acesta, în ianuarie s-au plătit 123,877 milioane de lei, iar în martie s-a decontat deja de trei ori mai mult – 380 de milioane de lei, dar nu este clar câte sunt cereri restante, cereri noi sau cereri pentru coronavirus.

Datele evoluției cazurilor de spitalizare, carantină/ izolare:

 • Primul caz de boală Covid-19 a fost confirmat în România la 26 februarie 2020
 • la 1 martie ora 16.00, la nivel național erau în carantină 52 de persoane, iar în izolare la domiciliu – 8.085.
 • Datele transmise joi, ora 13.00, de către Grupul Strategic de Comunicare, arată că în carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane, iar alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu. Alte 277 de persoane, confirmate pozitiv, se aflau sub supraveghere/tratament în spitale.

Evidență specială în SIUI pentru concediile de coronavirus

Conform Art.24 din Decretul pentru instituirea stării de urgență, a explicat Mihaela Tănase, se va ține o evidență separată a concediilor medicale provocate de epidemie.

Deocamdată, nu există o estimare, ca valoare, pentru situația din momentul de față, întrucât nu se cunosc datele exacte privind:

 • numărul salariaților aflați până acum și în prezent în carantină, izolare, tratament (în numărul total pot fi și pensionari, persoane fără job etc.)
 • salariile persoanelor respective.

Nu se cunoaște nici numărul exact al cererilor pentru coronavirus înregistrate deja, care sunt urcate în platforma electronică a CNAS (SIUI) de către angajator, dar și de către medicul de familie (care înainte nu putea elibera astfel de documente pentru mai mult de 10 zile), conform reglementărilor introduse după apariția coronavirusului.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

Deocamdată, aceste cereri nu se văd, sunt în plină dinamică și trebuie identificate pe baza codului de boală, a mai explicat Mihaela Tănase.

Reglementările privind eliberarea concediului medical pentru coronavirus

 • Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcţia de sănătate publică.
 • Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică.
 • În caz de carantină, certificatele de concediu medical se pot elibera la o dată ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
 • Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni.
 • Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
 • Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
 • În cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantină nu se aplică restricția prevazută la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.3.2020

Un raspuns

 1. Pakular Gheorghe
  9.7.2020, 1:49 pm

  Nu înțeleg de ce noi cei care muncim ,trebui să îi sponsorizat pe cai care trindavesc ,nu vor să muncească, cred că ar trebui să avem prima opțiune, pt a fi plătit concediul medical sau ,spitalizare

Lăsați un comentariu


Stiri

Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, exerciții militare comune la frontiera cu Afganistan

Iulian Soare

Unități militare din Rusia și din Uzbekistan au început marți exerciții militare lângă frontiera cu Afganistan, pe fondul temerilor că deteriorarea stării de securitate din… Mai mult

Stiri

Prețul electricității urcă până aproape de 1.000.000 de lei / kWh la bursă, sub tensiunea cererii din Ungaria

Adrian N Ionescu

Prețul electricității a bătut încă un record istoric din această vară, cotând la 981 de lei / MWh pe piața spot cu livrare joi (piața… Mai mult

Europa

Activistul bielorus Vitali Şişov a fost găsit spânzurat, într-un parc din Kiev

Iulian Soare

Poliția din Ucraina a anunțat marți că activistul din Belarus Vitali Şişov (foto) a fost găsit mort într-un parc din apropierea locuinței sale din Kiev,… Mai mult

Europa

Elveția / Poliția dispersează un protest al activiștilor climatici organizat în districtul financiar Zurich

Iulian Soare

Poliția elvețiană a îndepărtat luni dimineață activiști climatici care protestau în cartierul financiar din Zurich împotriva băncilor care finanțează tranzacții cu combustibili fosili. Zeci de… Mai mult

Stiri

Atleta bielorusă Kristina Timonovskaia a fost primită în Ambasada Poloniei din Tokyo, unde a primit viză umanitară

Razvan Diaconu

Kristina Timonovskaia, atleta bielorusă care a cerut duminică ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în în țară înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de… Mai mult

Stiri

Cartea de identitate electronică – vor fi emise anul acesta 5.000 de bucăți, doar la Cluj Napoca

Razvan Diaconu

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a participat luni, la Cluj Napoca, la debutul procesului de  emitere a cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot… Mai mult

Stiri

Topul lipsei de respect: În cât timp răspund la telefon distribuitorii de electricitate clienților lor

Adrian N Ionescu

Distribuitorii de electricitate, care au în administrare rețelele până la contoare, răspund cu întârzieri mari (sau deloc) la apelurile clienților, care (cel mai adesea), reclamă… Mai mult