7 aprilie, 2012

Privatizarea companiei Cupru Min Abrud au eșuat, pentru că investitorul Roman Copper Corp. Canada a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi transparentizarea contractului.

”Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se va asigura că activitatea Cupru Min va continua în condiţii optime, reprezentanţii companiei începând demersurile pentru obţinerea urgentă a autorizaţiei de mediu”, a informat sâmbătă ministerul.

”Statul român are nevoie de parteneri serioşi, potenţi şi de bună credinţă în procesele de privatizare”, a spus ministrul Economiei, Lucian Bode.


Licitaţia pentru privatizarea Cupru Min va fi reluată, iar următorul contract va fi negociat în funcţie de aceleaşi clauze, a mai arătat Bode.

”Toate contractele de privatizare vor fi făcute publice. Această licitaţie nu este un eşec atât timp cât a fost protejat interesul statului”, a precizat ministrul.

Pe 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a câștigat licitația organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la preţul de 200,772 milioane euro.

Preţul de pornire a fost de 57,363 milioane euro.


Potrivit Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, la licitaţia cu strigare au participat trei ofertanţi, respectiv OZ Minerals Limited Australia, Dundee holding BV Olanda şi Roman Copper Corp. Canada.

Potrivit acordului cu FMI, Guvernul trebuie să vândă Curpu Min până la finalul lunii aprilie.

Clauzele contractuale cerute de Ministerul Economiei și respinse de investitor:

  • Roman Copper trebuia să vireze la Cupru Min 32,2 milioane euro, cu titlu de investiţii privind protecţia mediului şi gospodărirea apelor.
  • Suma totală privind obligaţiile de mediu putea să crească.
  • Statul putea face public contractul de privatizare.
  • Roman Copper Corp. Canada ar fi trebuit să achite Ministerului Economiei pachetul integral de acţiuni Cupru Min, de 200,7 milioane euro, în maximum 30 de zile de la avizul Consiliului Concurenţei şi primirea autorizaţiei integrate de mediu.

Varianta canadienilor – Termenii ceruți de guvern nu fuseseră incluși inițial în contract

Banca de investiții Bayfront capital Partners, care controlează Roman Copper, a anunţat sâmbătă că ajunsese vineri la un ”acord verbal definitiv” cu Guvernul României, deși termenii impuși de stat nu fuseseră incluși ăn contractul inițial de privatizare a Cupru Min.

”Părţile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost şi suntem în continuare pregătiţi să-l aplicăm complet”, a Mike Curtis, partner al Bayfront, potrivit unui comunicat.

Roman Copper a acceptat toţi termenii propuşi şi consideră că acel contract este valid, în vigoare şi angajant, se mai arată în comunicatul canadienilor.

Privatizarea Cupru Min era văzută de premierul Ungureanu ca rezultat al credibilității noului Guvern

Pe 29 martie, la trei zile de când canadienii de la Roman Copper Corp. au fost anunțați câștigători ai licitației pentru Cupru Min, la un preț de aproape 4 ori mai mare decât cel cerut inițial de stat, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu dădea deja acest succes drept rezultat al credibilității guvernului său, de-abia instalat.

”Vă dau un motiv de optimism şi este, trebuie să recunosc, un motiv de bucurie pentru cei care lucrează cu mine şi sunt prezenţi în această seară aici şi-au creat propriile insomnii de bucurie. Să vezi că o companie în faliment, o gaură neagră se poate vinde cu de patru ori preţul, pe seama credibilităţii unui guvern care de-abia s-a instalat şi la câteva zile după aceasta să vezi un pachet minoritar de acţiuni vândut într-o suprasubscriere incredibilă – de peste 150% – mie mi se pare că sunt nişte simptome bune. Probabil că e o febră, dar este febra unei frenezii economice, care se naşte din nou”, spunea Ungureanu, la un seminar pe teme economice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: