Pe 19 septembrie se lansează DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administraţiilor publice locale, care le va permite și locuitorilor din local să beneficieze de servicii publice electronice.
Sumele maxime ce pot fi accesate de UAT:
- comunele vor primi finanţări de 75.000 lei
- oraşele – 125.000 lei
- municipiile și reședințele de județ – 175.000 lei
- consiliile judeţene – 250.000 lei.
Finanţarea se va acorda pe principiul „primul venit, primul servit”.
”Pe 19 septembrie, la ora 11:00, lansăm DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administraţiilor publice locale! Primăriile şi consiliile judeţene sunt instituţiile cu care românii interacţionează cel mai des. Ne-am propus aşadar să începem să digitalizăm toate UAT-urile din România! Comunele vor primi finanţări de 75.000 lei, oraşele 125.000 lei, municipiile 175.000 lei şi consiliile judeţene 250.000 lei”, a anunțat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, într-o postare pe Facebook.
Procesul de înscriere este electronic, în doar 5 paşi, pentru a se asigura că primăriile şi consiliile judeţene pot aplica rapid, fără să se lovească de bariere birocratice.
Programul va conecta primăriile cu Ghișeul.ro și va permite oferirea de servicii publice electronice
Programul DigiLocal, gestionat și finanțat integral de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, are patru beneficii majore pentru administrațiile locale și pentru cetățeni:
- interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor și consiliilor județene cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru plata simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale, a taxelor și a impozitelor;
- dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice;
- consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni;
- achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi.
(Citiți și: ”Analiză / Nivelul competențelor digitale frânează digitalizarea: De unde pleacă România și cât are de recuperat”)
****