miercuri

17 iulie, 2024

17 iunie, 2021

Primul <a class=plan aprobat de Comisia Europeană: al Portugaliei” width=”600″ height=”366″ />

Primul plan aprobat de Comisia Europeană, joi: planul național de redresare și reziliență al Portugaliei. În aceeași zi au mai primit ”undă verde” planurile Spaniei și Greciei.

Planul Portugaliei a fost primul transmis oficial Comisiei Europene pe data de 21 aprilie și este structurat în jurul a trei piloni: reziliență, tranziția verde și digitalizare. Planul conține inclusiv măsuri în domeniul locuințelor sociale, eficienței energetice în clădiri și școlarizare digitală.


Europarlamentarul Siegfried Mureșan scrie pe Facebook că, în maximum 4 săptămâni, Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene va aproba formal acest plan de relansare economică al Portugaliei.

De îndată ce Consiliul aprobă planul, Comisia va putea vira Portugaliei primele fonduri din Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este vorba de acea prefinanțare de până la 13% din bugetul total al planului pe care, conform regulamentului mecanismului, fiecare stat o primește imediat ce planul este aprobat.

Comisia Europeană a vândut, marți, primele obligațiuni ale Uniunii Europene destinate finanțării Mecanismului de Redresare: 20 de miliarde de euro, cu scadența la 10 ani.

Cererea, potrivit unui comunicat al Executivului european, a fost de peste 7 ori mai mare, 142 miliarde de euro.


Emisiunea a avut loc la aproape un an după ce liderii UE au convenit asupra înființării fondului de redresare, după lungi dezbateri și negocieri, pentru că obșligațiunile vor fi plătite din bugetul UE și inclusiv din noi taxe europene.

În cazul Portugaliei, bugetul total al planului său de recuperare economică este de 16,6 miliarde de euro, dintre care 13,9 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile, iar 2,7 miliarde de euro sunt împrumuturi.

Asta înseamnă că, începând de luna viitoare, Portugalia va putea beneficia de o prefinanțare de până la 2,15 miliarde de euro pentru a începe investițiile și reformele prevăzute în planul de redresare și reziliență.

România a transmis oficial planul său la Bruxelles pe data de 30 mai, primind ulterior de la Bruxelles o serie consistentă de observații și cereri de clarificare. În aceste condiții, România a solicitat o amânare cu 30 de zile a calendarului de aprobare.

Tot joi, Comisia a aprobat și planurile Spaniei și Greciei. Ursula von der Leyen vizitează joi Madrid, Lisabona și Atena, un turneu cu caracter simbolic al capitalelor statelor care au primit aprobarea planurilor naționale de redresare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: