duminică

28 aprilie, 2024

26 iunie, 2019

 

Deschiderea Bursei cu obligaţiunile ipotecare Alpha Bank România. De la stânga: Daniel Badea, managing partner Cifford Chance Badea (consultant juridic emisiune), Periklis Voulgaris, vicepreşedinte executiv şi Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank România
Deschiderea Bursei cu obligaţiunile ipotecare Alpha Bank România. De la stânga: Daniel Badea, managing partner Cifford Chance Badea (consultant juridic emisiune), Periklis Voulgaris, vicepreşedinte executiv şi Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank România

Alpha Bank România a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cea dintâi emisiune de obligaţiuni ipotecare realizată în România, o premieră care ar putea declanşa dezvoltarea unui segment de piaţă necesar pentru finanţarea competitivă a sectorului imobiliar.

Emisiunea are o o valoare nominală de 200 de milioane de euro, iar obligațiunile emise au o scadență de 5 ani, dobândă variabilă (EURIBOR 6M + 1,5% pe an), au ratingul Baa2 din partea Moody’s și sunt garantate cu credite ipotecare din portofoliul băncii.


Au subscris investitori instituţionali locali, cât şi internaţionali (inclusiv IFC şi BERD).

„Este un eveniment prin care deschidem un nou capitol în istoria sistemului financiar-bancar local. România intră pe harta ţărilor care au o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare, instrumente moderne de finanţare care vor contribui la dezvoltarea instituţiilor financiare şi a pieţei de capital”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania.

Pe de altă parte, „evenimentul trebuie să se transforme în fenomen, iar pentru aceasta, atât operatorii de piaţă cât şi factorii decidenţi de politică economică trebuie să facă eforturile necesare. Altfel, evenimentul ar putea rămâne un strigăt în deşert, a mai spus Sergiu Oprescu, un veteran susținător al pieței de capital, fost președinte al Bursei de Valori București.

Loc de mai bine

Pentru ca succesul emisiunii Alpha Bank să fie urmat și de altele, legea care face posibile emisiunile de obligațiuni ipotecare ar putea fi îmbunătățită, chiar dacă este de dată relativ recentă.


Una dintre limitările care obstrucționează dezvoltarea acestei piețe este plafonul de numai 8% din active în contul cărora pot fi emise obligațiuni, potrivit experților prezenți, miercuri la Bursă, în prima zi de tranzacționare a titlurilor Alpha Bank.

De altfel, Directiva obligaţiunilor ipotecare la nivel european este o directivă care a fost negociată şi închisă, ca dosar, în timpul mandatului României la preşedinţia Consiliului şi probabil că va intra în vigoare în septembrie – octombrie anul acesta.

„Segmentul obligaţiunilor intră într-o etapă de diversificare fără precedent pentru piaţa locală de capital. Investitorii care aveau acces până acum la obligaţiuni corporative, municipale şi guvernamentale, pot tranzacţiona de astăzi primele obligaţiuni ipotecare de la BVB. Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, iar acum acestea sunt disponibile, odată cu emisiunea lansată de Alpha Bank, şi în România”, a spus la rândul lui, Adrian Tănase, dierctorul general al BVB.

Emisiunea a beneficiat de serviciile băncii de investiţii Barclays Bank PLC, în calitate de aranjor şi Lead Manager şi ale Alpha Finance România în calitate de Co-Manager. PwC a lucrat ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului.

Emisiunea de obligaţiuni este listată şi la Bursa de Valori din Luxemburg.

Obligaţiunile ipotecare este o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare mature, prin care banca emitentă îşi diversifică sursele de finanţare, dar şi reduce costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale.

Volumul de obligaţiuni ipotecare emise în Europa este de aproximativ 2 trilioane euro, dintre care au fost emise obligaţiuni ipotecare în UE de 400 de miliarde de euro numai în ultimii 5 ani.

Circa  27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare în UE sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: