fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Prima zi de guvernare: Scrisoarea de intenţie – cu mărirea salariilor / retragerea banilor pe care fostul guvern i-a dat primăriilor / desfiinţarea HG-ului pentru UMF Tg. Mureş / În Parlament, vot uninominal pur şi amnistie fiscală pentru veniturile încasate nelegal de funcţionari

de Vladimir Ionescu 8.5.2012

Prima şedinţă a noului guvern la palatul Victoria, prima zi în Parlament cu noua majoritate.

Guvernul Victor Ponta a adoptat, marţi, în prima şedinţă, scrisoarea de intenţie către FMI, în care se prevede majorarea salariilor bugetarilor cu 8% de la 1 iunie şi reîntregirea acestora (până la 15%) din decembrie.

Guvernul a schimbat o serie de prefecţii şi subprefecţi din Guvernele Ungureanu şi Boc şi a decis retragerea recursului la suspendarea înfiinţării facultăţii în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.

Scrisoarea de intenţie

 • Salariile bugetarilor se majorează cu 8% din 1 iunie, iar din decembrie 2012 vor fi reîntregite la valoarea de dinainte de tăierile cu 25% din anul 2010.
 • Sumele luate nelegal de la pensionari, prin CASS, vor fi restituite în 16 tranşe lunare începând cu luna iunie 2012. Astfel, pensionarii îşi vor primi banii înapoi în acelaşi ritm în care li s-au luat.
 • Ordonanţa de urgenţă pentru aplicarea acestor măsuri va fi adoptată săptămâna viitoare.
 • Anvelopa salarială nu va fi depăşită de reîntregirea salariilor bugetarilor, iar deficitul bugetar va creşte în limitele negociate cu Fondul Monetar Internaţional

UMF Târgu Mureş

 • Secretariatul General al Guvernului retrage recursul formulat luni de Executivul Ungureanu la decizia Curţii de Apel Târgu Mureş privind UMF. Instanţa a suspendat până în decembrie aplicarea HG a Executivului Ungureanu de înfiinţare a facultăţii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi farmacie Târgu Mureş.
 • Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, şi ministrul de Externe, Andrei Marga, fost rector la Universitatea Babeş-Bolyai, merg joi la Târgu Mureş pentru a găsi o soluţie privind UMF Târgu Mureş.

Banii daţi de Guvernul Ungureanu primăriilor se retrag

 • Guvernul Ponta a decis prin ordonanţă de urgenţă să retragă de la autorităţile locale sumele acordate de Guvernul Ungureanu din Fondul de rezervă.
 • Guvernul Ungureanu acordase 648 de milioane de lei primăriilor, în marea majoritate conduse de primari de la Puterea de atunci, însă Executivul Ponta poate retrage doar sumele rămase necheltuite până acum.
 • Primăriile mai au la dispoziţie 3 zile să-şi cheltuie fondurile date de Guvernul Ungureanu după care, în 30 de zile trebuie să restituie banii rămaşi necheltuiţi.

Prefecturi

Prefecţii şi subprefecţii din majoritatea judeţelor vor fi schimbaţi din funcţii

Măsuri administrative

 • Şefii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă, şi Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă, au fost eliberaţi din funcţii după ce aceştia demisionaseră.
 • În cazul CNAS, Ponta a susţinut că Duţă a emis facturile privind taxa claw-back aplicată producătorilor de medicamente, motiv pentru care sistemul sanitar roscă să rămână fără medicamente.
 • Situaţia a fost ameliorată, însă, de ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, prin dialog cu producătorii.
 • Ministerul Sănătăţii şi organele de control vor face investigaţii la CNAS.
 • Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Cadastrul trec de la Ministerul Dezvoltării regionale în subordinea Guvernului.
 • Agenţia Naţională pentru Sport trece de la Ministerul Educaţiei în subordinea premierului Victor Ponta, pentru ca prim-ministrul să dea un ”mesaj de implicare directă” în performanţa sportivă în an olimpic .
 • Secretariatul de stat pentru culte trece din subordinea premierului la Ministerul Culturii.

În Parlament: trece votul uninominal pur şi amnistierea fiscală pentru funcţionarii care au încasat venituri nelegale

În paralele cu activitatea guvernului, noua majoritate şi-a impus punctul de vedere şi în Parlament.

Legea votului uninominal pur într-un singur tur de scrutin, depusă de USL, a trecut de Senat şi se îndreaptă spre cealaltă cameră legislativă.

Proiectul legii ”uninominalului pur” îi are ca iniţiţiatori pe cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, şi a fost aprobat de senatori cu 77 de voturi “pentru”, 17 “abţineri” şi nouă voturi “împotrivă” şi va merge la Camera Deputaţilor, care se va pronunţa asupra sa ca for decizional.

Propunerea legislativă urmează astfel să modifice o serie de legi existente: Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale 215/2001 şi Legea393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Camera Deputaţilor a adoptat, cu 234 voturi “pentru” şi nici un vot împotrivă, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru circa 300.000 de funcţionari publici care erau obligaţi să returneze sporurile încasate în 2008-2010.

Proiectul de lege fusese depus încă din martie de către UDMR şi el avea ca scop scutirea funcţionarilor de la plata la care-i obligau constatările Curţii de Conturi. Curtea de Conturi a constatat că funcţionarii din primării şi consiliile judeţene au încasat ilegal sporuri salariale sau stimulente în perioada 2008-2010.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.5.2012

Un raspuns

 1. Ștefan A.
  8.5.2012, 9:38 pm

  Daca PIB 2012 e undeva usor peste 600 miliarde lei , deficitul va fi maxim 18 miliarde lei la sfirsitul anului ? (adica max. 3 % PIB)
  Am mari indoieli .
  Anul trecut , EUROSTAT scrie ca deficitul a fost de 5,2% PIB , respectiv 30,336 miliarde lei .(RON)

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-23042012-AP/EN/2-23042012-AP-EN.PDF

  Nu e usor sa maresti veniturile cu 12 miliarde lei pentru a respecta noul deficit convenit chiar in perioada in care decizi sa ai cheltuieli nete suplimentare .

Lăsați un comentariu


Europa

Spania i-a grațiat pe liderii separatiști încarcerați după referendumul de independență al Cataloniei

Iulian Soare

Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez (foto), a anunțat că guvernul său îi grațiază marți pe cei nouă lideri catalani închiși după referendumul din 2017 pentru independența… Mai mult

Stiri

Legea privind cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială a anunțat marți că președintele Iohannis a promulgat legea care permite cumpărarea vechimii în muncă – Legea de aprobare a Ordonanței de urgență… Mai mult

Europa

Comisia deschide a patra anchetă împotriva Google – sunt verificate serviciile de publicitate

Iulian Soare

Comisia Europeană a anunțat marți că a deschis o investigație împotriva Google, urmând să verifice dacă compania își favorizează propriile servicii de publicitate în detrimentul… Mai mult

Stiri

Fără domiciliu în cartea de identitate – propunere USR PLUS. Măsura ar forța interoperabilitatea bazelor de date

Razvan Diaconu

USR-PLUS va propune coaliției de guvernare o modificare de structură la cartea de identitate, astfel încât aceasta să nu mai conțină adresa de domiciliu a… Mai mult

Stiri

Volumul de mărfuri încărcate în porturile României a scăzut față de trimestrul 1 al anului 2020

Adrian N Ionescu

Volumul de mărfuri încărcate în porturile maritime ale României a scăzut cu 6,3% în primele trei luni ale anului 2021 față de aceeași perioadă a… Mai mult

Stiri

Primele imagini cu noul Duster „robust și accesibil”

Adrian N Ionescu

Dacia a prezentat primele informații despre noul model Duster, care va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4. Noul Duster va fi… Mai mult

Europa

G20 va aproba acordul OECD privind impozitul minim global pe profit

Iulian Soare

Grupul G20 va aproba, la reuniunea din 9-10 iulie, un acord care stabilește un impozit minim global pe profit și va solicita finalizarea lucrărilor tehnice,… Mai mult