luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 august, 2020

ING Bank promite să-și dezvolte activitatea din România inclusiv pe segmentul obligațiunilor verzi, după ce a structurat și intermediat cu succes prima emisiune de astfel de instrumente a companiei imobiliare NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrală și de Est, cu o poziție dominantă în România, Polonia și Slovacia.

„Potrivit abordării noastre Terra, prin care ne aliniem obiectivelor Acordului Climatic de la Paris, ne propunem să creștem pe acest segment și pe piața din România”, a declarat Florin Ilie, Head of Wholesale Banking ING Bank România.

NEPI Rockcastle și-a început în România seria de mari investiții, prin NEPI (New Europe Property Investment PLC), înființată în Africa de Sud și listată inițial la Johannesburg și la la Bursa de Valori București (BVB), până la fuziunea cu Rockcastle.

Interes mare pentru finanțarea proiectelor verzi


Compania va folosi cele 500 de milioane de eur obținute prin emisiunea de obligațiuni verzi, pentru refinanțarea portofoliului de clădiri sustenabile și finanțarea proiectelor de eficiență energetică, potrivit unui comunicat al ING România.

Oferta de obligațiuni a fost supra-subscrisă de două ori, registrul de subscrieri ajungând la peste 1,1 miliarde de euro. Asftel, „într-un context de incertitudine generat de pandemia COVID-19, emisiunea de obligațiuni verzi a generat un interes considerabil din partea investitorilor din Europa”, spune ING.

Obligațiunile NEPI Rockcastle au o maturitate de 7 ani și un cupon fix anual de 3,375%.

România – mult în urmă

Cehia, Polonia și Ungaria sunt deja pe piaţa „obligaţiunilor verzi”, prin care au atras finanţări de aproape 5 miliarde de euro, pentru proiecte cu efecte benefice fie şi indirecte asupra mediului, deşi sunt în domenii variate, de la transporturi la imobiliare.


România nu există pe această piață, iar NEPI nu este, tehnic vorbind, o companie românească.

(Citiți și: „Economia viitorului iminent și finanțarea ei: Polonia, Ungaria şi Cehia sunt între primii 10 emitenţi de „obligaţiuni verzi”. România nu e deloc”)

„În țările în care activează, în primele șase luni ale anului 2020, ING este lider de piață în sectorul obligațiunilor verzi, sustenabile și sociale, cu 20 astfel de emisiuni, și pe locul trei cu 77 de tranzacții în topul creditelor dedicate proiectelor de sustenabilitate și sociale”, spune Florin Ilie.

Din portofoliul grupului NEPI Rockcastle în România fac parte 12 centre comerciale (ex.: Promenada Mall București, Shopping City Galați) și trei spații de birouri (Floreasca Business Park, Victoriei Office și The Lakeview, situate în București), care au primit calificarea BREEAM “Excellent”, iar șapte centre comerciale printre care Pitești Retail Park sau Shopping City Sibiu și un spațiu de birouri (City Business Centre Timișoara) au fost certificate BREEAM “Very Good”.

„Succesul emisiunii noastre de obligațiuni verzi reflectă încrederea investitorilor în grupul NEPI Rockcastle privind modelul de business și competența echipei de management. Strategia grupului constă în dezvoltarea operațiunilor într-un mod sustenabil menținând o structură de capital solidă”, a declarat Mirela Covașă, CFO NEPI Rockcastle.

Compania spune despre cadrul său de finanțare verde că se concentrează pe îmbunătățirea performanței de mediu a proprietăților grupului și dezvoltarea unor proiecte de eficiență energetică, aliniat standardelor internaționale aplicabile (ICMA Green Bond Priciples 2018 și LMA Green Loan Principles 2020).

Tranzacția a fost efectuată de către un consorțiu de bănci: ING Bank și Société Générale au avut rol de structurare a cadrului de finanțare verde și au fost, totodată, deținători comuni ai registrului de subscrieri alături de alte cinci bănci: Citibank, Deutsche Bank, HSBC, J.P. Morgan și Raiffeisen Bank International. Emisiunea de obligațiuni verzi a companiei NEPI Rockcastle a fost încheiată cu succes în luna iulie 2020.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: