miercuri

17 aprilie, 2024

27 februarie, 2017

Guvernul a acordat un plafon de 2,5 miliarde lei pentru programul „Prima Casă” în acest an, potrivit unei hotărâri adoptate luni. La acest plafon se adaugă 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din 2016.

„Pe de altă parte, urmare a apariţiei Ordonanţei 97/2016, se fac o serie de propuneri privind metodologia de transpunere în derularea programului a prevederilor din această ordonanţă care modifică legea iniţială care aprobă programul Prima Casă”, a spus Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor, la începutul reuniunii Guvernului de luni.

Prevederile respective vizează reducerea birocraţiei şi direcţionarea programului în special pentru construcţii noi şi construcţii consolidate, potrivit ministrul Finanțelor.


Sunt considerate locuințe noi cele recepționate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, cele consolidate în ultimii cinci ani sau cele care vor fi construite sunt garantate cu 50% din valoarea creditului.

Locuințele vechi, adică cele recepționate sau consolidate cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului sunt garantate de stat în proporţie de până la 40% .

Hotărârea Guvernului prevede că, pentru locuințele ce urmează a fi construite de către solicitanții de credit pe cont propriu valoarea finanțării rămâne la 66.500 de euro, iar pentru clădirile ridicate prin asociații valoare se păstrează la 71.250 de euro. Garanția băncilor rămâne la 50%.

Locuințele construite de stat prin Agenția Națională pentru Locuințe sunt în continuare incluse în Prima Casă.


De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, adică de 60 % din valoarea creditelor ipotecare din sistemul bancar.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: