vineri

19 aprilie, 2024

3 februarie, 2016

prima casaMinisterul Finanțelor Publice a anunțat miercuri că plafonul total de garantare aferent Programului Prima casă, pentru anul 2016, este de 1.690.330.155 de lei.

Finanțatorii participanți în cadrul programului acorda actualmente credite Prima casă, în baza alocării sumei de 200 milioane de lei provenite din rambursări de rate de capital efectuate până la data de 31.12.2015 precum și din diferențele rămase neutilizate din sumele alocate anul trecut, în valoare totală de 172.580.733 lei și din plafonul reutilizat în condițiile legii, disponibil până la data de 31.12.2016, de 17.749.422 de lei.

După utilizarea sumelor menționate mai sus, de 390.330.155 de lei, instituțiile finanțatoare vor acorda credite în cadrul programului Prima casă în baza alocării plafonului suplimentar de garanții de 1,3 miliarde de lei, în conformitate cu HG nr.1016/30.12.2015.


Menționăm că FNGCIMM a emis garanții în numele și contul statului, pentru credite acordate în cadrul programului Prima casă și în luna ianuarie. De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice nu a fost informat de nicio bancă comercială prezentă în program de intenția sa de a renunța la Prima casă, anunță ministerul.

Legea dării în plată, trimisă de președinte spre reexaminare, a stârnit reacții ale mediului bancar în ultimele zile.

”Lucrăm la definirea noului produs de finanțare imobiliară. Va fi un credit ipotecar în care clientul are posibilitatea să dea în plată la un anumit moment. Acest produs va avea cu siguranță un avans mult mai mare și niște condiții de creditare mult mai severe”, a declarat luni Radu Grațian Ghețea, președintele cec Bank, pentru portalul bankingnews.ro.

Sergiu Manea, directorul executiv al BCR, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor, a atras atenția, într-o opinie publicată în Ziarul Financiar, că forma amendată a legii dării în plată este și mai ”radicalizată” și va avea un impact nefavorabil asupra creditării deoarece schimbarea condițiilor va atrage măsuri de protecție din partea băncilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: