cursdeguvernare

marți

10 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Preview al secțiunii ”Apărare” din mult așteptatul Raport Mario Draghi

2 septembrie, 2024

Firmelor europene de apărare nu trebuie să li se pună piedici birocratice în timp ce intensifică producția de arme, arată prima formă a raportului realizat de fostul premier italian Mario Draghi la comanda Comisiei Europene, consultată în exclusivitate de Politico.

Pe măsură ce invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia continuă cu efecte secundare pentru securitatea europeană, companiile de apărare ale continentului ar trebui să aibă acces deplin la numerarul UE, în timp ce fuziunile nu ar trebui blocate indiferent de preocupările legate de concurență, se scrie în raport.

Mario Draghi va prezenta miercuri raportul său oficialilor UE într-o întâlnire cu ușile închise, la nivel înalt, la Parlamentul Europea, și intenționează să-l publice în a doua săptămână a lunii septembrie.

”UE va trebui să își asume o responsabilitate tot mai mare pentru propria apărare și securitate”


„Baza industrială de apărare a UE se confruntă cu provocări structurale în ceea ce privește capacitatea, know-how-ul și avantajul tehnologic. Drept urmare, UE nu ține pasul cu concurenții săi globali”, a avertizat Mario Draghi în proiectul de raport.

Mario Draghi își finalizează în aceste zile mult așteptatul raport privind modul în care industria europeană poate recâștiga avantaje pe scena globală. „Odată cu revenirea războiului în vecinătatea imediată a UE, apariția de noi tipuri de amenințări hibride și o posibilă schimbare a focalizării geografice și a nevoilor de apărare ale Statelor Unite, UE va trebui să își asume o responsabilitate tot mai mare pentru propria apărare și securitate”, se arată în proiectul documentului.

Ce schimbări recomandă Mario Draghi

Proiectul face referire la provocările cu care se confruntă sectorul de apărare al UE, inclusiv investițiile publice insuficiente – UE, în ansamblu, cheltuiește aproximativ o treime din ceea ce fac SUA pentru apărare, se arată în document. Companiile europene de arme operează și pe piețe interne mici, în timp ce țările UE nu se coordonează în ceea ce privește achizițiile și depind în proporție de 80% de furnizori internaționali, în mare parte din SUA, a scris Mario Draghi.

Recomandările includ:

  • introducerea unui „principiu european al preferinței” pentru a stimula soluțiile europene de apărare față de concurenți
  • definirea unui model de guvernanță în cadrul Comisiei, al Serviciului European de Acțiune Externă și al Agenției Europene de Apărare
  • crearea unei „Autorități pentru industria de apărare” pentru achiziții la nivel central în numele țărilor UE.

„Autoritatea ar fi condusă de Comisia Europeană și coprezidată de HRVP/Șeful Agenției Europene de Apărare și de Comisie”, se arată în document. „Ar fi consiliat de grupuri specifice sectorului compus din reprezentanți ai industriei și ai statelor membre ale UE”.

Un proiect al secțiunii care se ocupă de industria de apărare solicita ca Bruxelles să înlăture barierele pentru accesul companiilor de apărare la finanțare UE.

Mario Draghi a mai propus modificarea politicilor de creditare ale Băncii Europene de Investiții privind excluderea investițiilor în apărare și modificarea Cadrelor UE de finanțare durabilă (ESG) pentru a introduce și sectorul apărării.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: