Inflația pe luna august 2013 a fost de -0,20%, urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare (-0,82%) și a majorării celor înregistrate la produsele nealimentare (+0,09%) și servicii (+0,31%). Datele INS arată o revenire a inflației de bază CORE 2 ajustat (independentă de evoluția prețurilor volatile, prețurilor reglementate și a celor la alcool și tutun) în teritoriul pozitiv (+0,07%).
Astfel, s-au înregistrat reduceri importante de prețuri la legume (-5,26%, cu cartofii în ieftinire pentru a treia lună consecutiv la cota de -8,11%) și fructe (-5,33%, integral datorată valorii de -12,35% la fructe proaspete). A treia componentă a trio-ului prețurilor volatile, ouăle, s-au scumpit cu 2,64%, dar rămân la un preț mult mai redus decât la finele anului trecut (-33,62%).
Inflația măsurată pe ultimele 12 luni a coborât din nou puternic față de luna anterioară, de la 4,41% la 3,67%. În intervalul iulie – august, scăderea a fost considerabilă ( 1,7%, respectiv o treime din nivelul consemnat la mijlocul anului). Explicația constă în efectul de bază pronunțat, corelat cu diminuarea prețurilor în doua parte a acestui an.
Decalajul dintre inflația medie anuală pe agregare națională și cea pe sistem armonizat european și-a reluat creșterea, ajungând la șapte zecimi de procent (5,1% IPC, față de 4,4% IAPC, valoarea transmisă la Eurostat și conformă cu clasificarea europeană a mărfurilor și serviciilor). Diferența considerabilă ridică deja problema oportunității de a schimba modul în care se face agregarea pentru public a mărfurilor și serviciilor. Respectiv trecerea la sistemul european armonizat de clasificare.
Creșterea prețurilor de la începutul acestui an s-a redus de la 1,72% în luna precedentă la doar 1,52%, adică aproape u punct procentual sub ținta de inflație stabilită pentru finalul anului. Iar asta înainte de a integra în valoarea indicelui de inflație reducerea prețurilor la pâine, urmare a recentei diminuări a TVA de la 24% la 9%.
De semnalat persistența cu care se fac majorări greu de justificat prin investiții sau calitatea serviciilor oferite pe segmentul ”apă, canal, salubritate” (+1,24% pe august după +3,03% pe iulie și peste zece procente de la începutul anului ). Deși discrete în raport cu mediatizarea altor produse și servicii, acestea au avut în 2013 o pondere de aproape o cincime în majorarea generală a prețurilor.
Dat fiind modul în care au evoluat prețurile în ultima treime a anului trecut, este de așteptat o reducere a prețurilor și în luna septembrie, care se va solda cu atacarea pragului de trei procente înainte de intrarea în trimestrul patru. Va urma apoi o stabilizare și chiar o ușoară revenire în noiembrie, date fiind valoarea relativ redusă din penultima lună a anului 2012.
În condițiile în care cursul de schimb va fi în continuare stabil, elementele hotărâtoare în privința plasării inflației pe final de an peste sau sub nivelul de trei procente vor fi evoluția prețurilor alimentare în urma producției agricole record din sectorul vegetal și gradul de transpunerea în IPC a diminuării TVA la pâine, produs cu pondere mare în coșul de consum.