luni

23 mai, 2022

Prețurile producție industriale din Germania, cel mai ridicat avans de la Al Doilea Război Mondial încoace

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 ianuarie, 2022

Prețurile de producție ale produselor industriale din Germania au înregistrat în decembrie o creștere cu 24,2% față de aceeași lună a anului anterior, cel mai puternic salt anual din 1949, de când s-a început colectarea acestor date statistice, a anunțat joi Oficiul Federal de Statistică (Destatis), citat de agenția Xinhua.

Prețurile la energie, în creștere cu 69% an la an, au fost principalul factor determinat al scumpirilor din industrie, arată datele Destatis. Gazele naturale și energia electrică au înregistrat creșteri deosebit de mari, de 121,9%, respectiv 74,3%.

Creșteri semnificative de preț au fost înregistrate și pentru bunurile intermediare, care au fost cu 19,3% mai scumpe în decembrie anul trecut. Cu o creștere anuală de 36,1%, metalele au avut ”el mai mare impact asupra evoluției prețurilor la bunurile intermediare”, potrivit Destatis.


Îngrășămintele, precum și compușii de azot, recipientele din lemn și materiile prime secundare au înregistrat și ele creșteri mari de preț, cuprinse între 63,5% și 69,1%.

”Consumatorii și companiile germane ar trebui să se pregătească pentru noi creșteri ale prețurilor”, a avertizat miercuri Institutul Ifo.

În decembrie, indicele Ifo aferent așteptărilor privind evoluția prețurilor a scăzut ușor, dar a rămas la un nivel ridicat, de 44,6 puncte, după un maxim istoric de 44,9 puncte în noiembrie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

”Companiile transmit mai departe costul crescut al energiei și al achiziționării de produse intermediare și mărfuri”, a declarat Timo Wollmershaeuser, șeful prognozelor economice la Institutul Ifo.


”Inflația va scădea pe parcursul acestui an, dar încet”, a adăugat el.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: