marți

23 aprilie, 2024

13 decembrie, 2021

România a consemnat în octombrie 2021 o nouă scădere de a producției industriale față de luna precedentă, de -1,5% pe seria brută, potrivit datelor comunicate de INS. Pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate, s-a consemnat o scădere de „numai” -0,9%, rezultat ameliorat de perioada din an.

Evoluția față de aceeași lună a anului precedent arată o scădere semnificativă, atât pe seria brută (-8,6%), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (-6,1%). Totuși, cumulat pe primele 10 luni ale anului, s-a păstrat o creștere de 8,3% brut și 9,1% pe seria ajustată.

Datele disponibile referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată o scădere pronunțată și trecerea pe minus încă din septembrie. Valorile mai ridicate din perioada martie – iunie au fost favorizate de efectul de bază al scăderii din pandemie, fără ca valorile în cauză să semnifice o creștere reală foarte mare a rezultatelor din procesele industriale.


În structură, datele arată îngrijorător pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un recul de -4,4% față de aceeași lună a anului anterior. În contextul creșterii prețurilor la electricitate petrol și gaze naturale, a rezultat un avans al activității pe segmentul de energie (+15,1%) și pe segmentul extracției (+5,5%).

Aceste date pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună septembrie pe intervalul 2017 – 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100). Iată cum se prezintă situația, conform datelor INS, cu observația că producția industrială din septembrie 2021 a scăzut cu peste 10% față de cea din urmă cu patru ani:

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în primele zece luni ale anului, se numără fabricarea echipamentelor electrice (+17,1%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+16,6%), industria metalurgică (+14,2%) și fabricarea de produse din cauciuc și mase plastice (+12,5%). La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat îmbrăcămintea (-10,5%) și preparatele farmaceutice (-5,7%, deși ne aflăm în pandemie).

Dacă ne uităm pe graficul prezentat de INS în structura producției industriale din 2016 încoace se poate observa că segmentul cel mai important, industria prelucrătoare, este chiar sub nivelul din 2016. De reținut, rezultatele s-au deteriorat ANTERIOR pandemiei, după vârful atins în anul 2018.

Evoluția cifrei de afaceri, mai bună la bunuri intermediare


Pe fondul majorării prețurilor industriale cu aproape 27%, cifra de afaceri din industrie pe primele zece luni ale anului (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 18,8% în termeni nominali față de aceeași perioadă din 2020. Observație importantă, acest indicator era la nivelul de +26% la finele primului semestru al anului în curs.

Pe marile grupe industriale, rezultatul este mai bun pe segmentul bunurilor intermediare (+27,5%) și pe cel al bunurilor de folosință îndelungată (+23,8%) dar mai slab la bunuri de uz curent (+11,3%), la industria energetică (+13,7%) și bunuri de capital (+15%), acestea din urmă mai aproape de media generale.

În ceea ce privește perspectiva de activitate pentru anul în curs, trebuie semnalat contrastul între  creșterea față de luna anterioară a comenzilor noi (+1,9%) și scăderea de -2% comparativ cu aceeași lună din 2020. Ritmul cumulat la 10 luni a fost de +19,2%, cu diferențe majore între bunurile intermediare (+35,9%) și bunurile de uz curent (-1,4%) și valori intermediare la bunurile de folosință îndelungată (+20,2%), respectiv bunurile de capital (+13,2%) .

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: