fbpx

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

Chestiunea

Cum s-ar putea implica economic România în Moldova pro-europeană care urmează: Radiografia economiei de peste Prut

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică pun Republica Moldova pe o direcție de dezvoltare pro-europeană – configurată de situația, istorică, în care șeful statului, parlamentul și… Mai mult

13.07.2021

La obiect

Scădere îngrijorătoare a producției industriale

România a consemnat în luna mai 2021 o scădere de 6% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, acest rezultat a… Mai mult

13.07.2021

Prețurile oțelului au ajuns la maximul ultimilor 15 ani. Eventualele corecții se anunță blânde

de Razvan Diaconu , 19.7.2021

Oțelărie

Prețurile oțelului pe piața globală a urcat cu peste 215% față de nivelurile pre-pandemice, până la mai mult de 1.815 dolari/ tona – nivel istoric – dar corecțiile acestui „raliu” de piață nu vor fi prea mari, din cauza cererii.

„Creșterea  prețurilor din ultimul an va înregistra o anumită relaxare, mai ales ca urmare a creșterii ofertei, (…) dar probabil că nu vor fi corecții prea adânci”, potrivit experților de la CARE Ratings, citați de Financial Express.

Maximile istorice ale preţurilor oţelului au injectat oxigen în industria siderurgică, altfel aflată în suferinţă. Ca urmare a unei cereri industriale solide, acum oţelăriile fac faţă cu dificultate cererii după ce au fost închise în perioada pandemiei, potrivit Bloomberg, citată de Agerpres.

Mai mult, producătorii din China şi Rusia mențin presiunea pe prețrui, pentru că limitează exporturile pentru a ajuta industriile locale.

Ușurare și în România

„Dacă în urmă cu şase luni cineva m-ar fi întrebat care este cel mai optimist scenariu al meu pentru prima jumătate a lui 2021, nu cred că m-aş fi apropiat de realitate”, spune Carlo Beltrame, responsabil pentru România şi Franţa la firma AFV Beltrame.

Compania a anunţat, recent, că intenţionează să investească 250 de milioane de euro pentru a construi în România o oţelărie cu o capacitate de producţie de 600.000 de tone pe an.

AFV Beltrame ar putea demara producţia noului său combinat din România încă din acest an, la Călărași.

Viitoarea fabrică va fi una eco-inteligentă şi va produce oţel-beton şi sârmă laminată. “Sper că acest super-ciclu va mai dura câteva luni. Avem nevoie de cărămizi, de ciment şi de oţel. Iar noi în calitate de antreprenori trebuie să răspundem la provocarea de a transforma această industrie”, a spus Carlo Beltrame, Country Manager AFV Beltrame în Franţa şi România, citat de Agerpres.

Acest optimism este foarte diferit de situaţia din ultimul deceniu, când producătorii occidentali au închis oţelării şi au concediat muncitori în condiţiile în care fabricile lor funcţionau sub capacitate din cauza cererii reduse.

Numai anul trecut au fost închis 72 de furnale, susţin analiştii de la UBS Group AG.

Cererea americană

În acest an , preşedintele SUA, Joe Biden, vrea un program de investiţii în infrastructură, iar Uniunea Europeană vrea să cheltuie sute de miliarde de euro pentru a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon. În aceste condiţii producători de oţel precum Nucor Corp., Steel Corp. şi SSAB AB ar putea deveni maşini de făcut profit.

De asemenea, ArcelorMittal SA, cel mai mare producător mondial de oţel, ar urma să câştige mai mult decât McDonald’s Corp.sau PepsiCo Inc., estimează analiştii.

Corporația produce oțel și în România la Galați.

(Citiți și: „GFG Alliance, din care face parte compania care a preluat Sidex, trebuie să plătească în avans oțelul cumpărat de la ArcelorMittal”)

Un alt motiv de optimism sunt programele de stimulare şi de infrastructură din SUA şi Europa. Preşedintele Biden este decis să construiască noi drumuri, poduri, căi ferate şi locuinţe în primul său mandat iar Uniunea Europeană pune accentul pe energia verde în cadrul programului său de redresare. Toate acestea înseamnă foarte mult oţel.

De exemplu, planul de infrastructură al preşedintelui Biden ar însemna o creştere a cererii anuale de oţel cu aproximativ cinci milioane de tone, numai în primii cinci ani, estimează analiştii de la firma de consultanţă CRU Group. În schimb, noi capacităţi de producţie în valoare de doar 4,6 milioane tone ar urma să intre în funcţie în SUA până la finele lui 2022.

Pe fondul creşterii cererii, producătorii occidentali de oţel sunt interesaţi să îşi extindă capacităţile. De exemplu, directorul general de la U.S. Steel, David Burritt le-a spus acţionarilor că firma intenţionează să repornească două furnale care au fost închise anul trecut.

Mutările chineze – decisive

„Industria siderurgică din afara Chinei ar putea să intre într-o perioadă de renaştere. Am putea vedea o poveste de relansare pentru că aceste economii pur şi simplu au nevoie de oţel”, susţine Tom Price, analist la firma Liberum capital Ltd. din Londra.

Însă pentru ca actuala tendinţă să persiste vor fi cruciale evoluţiile din China, având în vedre că această ţară produce mai mult de jumătate din oţelul mondial, în principal în furnale pe bază de cărbune. Guvernul de la Beijing a avertizat că nu mai este dispus să suporte povara mare asupra mediului generată de industria siderurgică, astfel încât încearcă să limiteze producţia prin diferite măsuri.

„Cu siguranţă vor fi introduse restricţii. Producătorii de oţel de peste hotare pot dormi puţin mai liniştiţi”, crede Tomas Gutierrez, responsabil pentru Asia la Kallanish Commodities Ltd.

Alte state ar putea să se grăbească şi ele pentru a acoperi golul lăsat de măsurile restrictive din China. De exemplu, India ar urma să îşi majoreze capacităţile de producţie, iar JSW Group, cel mai mare producător de oţel din India, a anunţat că îşi va atinge obiectivul privind majorarea producţiei, până la 45 milioane de tone pe an, înainte de 2030. Alte state din Asia, inclusiv Malayezia şi Indonezia, intenţionează şi ele să îşi majoreze producţia cu 60 milioane de tone până la finele deceniului, susţine firma de consultanţă Wood Mackenzie.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.7.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Tombole și loterii pentru vaccinați, interdicții în spaţii publice neesenţiale pentru nevaccinați – măsuri prezentate coaliției pentru accelerarea vaccinării

Vladimir Ionescu

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat marţi că a propus în şedinţa coaliţiei de guvernare adoptarea unui set de măsuri de accelerare a campaniei de… Mai mult

Europa

Asigurătorii germani se așteaptă la cereri de despăgubiri de 5,5 miliarde euro după inundații

Iulian Soare

Asociația asigurătorilor din Germania (GDV) a anunțat marți că industria estimează să primească cereri de despăgubiri de până la 5,5 miliarde euro în urma inundațiilor… Mai mult

Stiri

Consiliul local Sectorul 1 a mandatat-o pe Clotilde Armand să înceapă procedura de reziliere a contractului cu Romprest

Vladimir Ionescu

Consiliul Local al Sectorului 1 a mandat-o marți pe Clotilde Armand, cu 17 voturi pentru și nouă abțineri, să ceară în instanță rezilierea contractului pe… Mai mult

Stiri

DOCUMENT / Guvernul simplifică regulile achizițiilor publice ca să crească viteza procedurilor – proiect de OG

Adrian N Ionescu

În procesul de achiziții publice, o serie de documente vor fi eliminate, anumite termene vor fi scurtate, anumite obligații vor fi simplificate și vor fi… Mai mult

Stiri

Administrarea unei a treia doze de vaccin anti-Covid ar putea începe în septembrie – Valeriu Gheorghiță

Vladimir Ionescu

Personalul medical și persoanele vulnerabile ar putea fi vaccinate cu a treia doză împotriva Covid-19 începând din luna septembrie, în contextul creșterii numărului infectărilor cu… Mai mult

Stiri

Comandament pentru Situaţii de Urgenţă la Transporturi – posibile restricții de circulație din cauza caniculei

Vladimir Ionescu

La Ministerul Transporturilor a fost convocat, marţi, Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cauza caniculei. Autorităţile anunţă că, în fncţie de situaţia din teren, ar… Mai mult

Stiri

BNR va asista Republica Moldova în reformarea sistemului financiar și aderarea la „Single Euro Payments Area”

Adrian N Ionescu

Banca Națională a României (BNR) va conduce un consorțiu de bănci centrale, care va acorda Republicii Moldova asistență privind consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării… Mai mult