18 septembrie, 2019

Prețurile energei electrice au bătut recordurile istorice, atingând miercuri nivelurile de 750 de lei / MWh la prețul mediu orar și de 578 lei / MWh la prețul mediu zilnic pe piața pentru ziua următoare (PZU) a bursei autohtone OPCOM.

Pe de altă parte, prețurile din România sunt și de trei ori mai mari decât cele de pe piețele cu care piața locală este conectată.

Astfel pentru segmentele orare 12 – 13, prețul în România este de 158 euro / MWh, în timp ce în Ungaria este de 59 – 55 euro / MWh, iar în Slovacia și Cehia de 44 – 41,7 euro / MWh, potrivit datelor OPCOM.


Cele mai noi cauze probabile sunt:

  • oprirea controlată a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, pentru remedierea unor neetanșeități la circuitul primar. Un reactor de la Cernavodă asigură circa 10% din producția României,
  • scăderea producției hidroelectrice, ca urmare a creșterii obligației de stocare în lacurile de acumulare.

La acestea se adaugă și cauze fundamentale, complicate de reglementări, începând cu cele ce au decurs din OUG 114 / 2018:

(Citiți și: Creștere masivă a importului de electricitate, stimulat de politica guvernamentală: 38% pe primele 5 luni. Tendința continuă)

Se remarcă plafonarea profitului  prin cheltuielile recunoscute de ANRE la toți producătorii de electricitate, ca și creșterea de 20 de ori a taxei de licențiere cuvenită ANRE.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: