23 noiembrie, 2020

Europa se confruntă cu un excedent de carne de porc, în condiţiile în care pandemia de coronavirus şi pesta porcină africană au redus vânzările, ceea ce face ca preţurile să scadă.

Germania, cel mai mare producător de carne de porc din UE, a fost exclusă de pe o serie de pieţe importante din Asia după ce în septembrie au apărut cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreţi. Totodată, restricțiile impuse în contextul pandemiei de Covid-19 au condus la scăderea comenzilor de carne de porc în restaurante, ceea ce a condus la un surplus de carne de porc, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres.

În Germania, preţul cărnii de porc este cu peste 40% sub nivelul din luna martie, iar preţurile la carcase sunt la cel mai redus nivel de după 2016. Chiar dacă mulţi alţi producători europeni profită de importurile record de carne de porc ale Chinei, abatoarele din unele ţări se confruntă şi ele cu restricţii la export. Încetinirile provocate de coronavirus au contribuit şi ele la apariţia a sute de mii de porci nevânduţi în fermele din Germania.


Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de carne de porc. Restricţiile la export impuse Germaniei înseamnă că fermierii din Danemarca vând mai puţini porci tineri peste graniţă, unde în mod normal sunt crescuţi pentru a fi sacrificaţi. În aceste condiţii, abatoarele din Danemarca sunt nevoite să lucreze şi în week-end, şi să angajeze personal suplimentar, pentru face faţă afluxului de porci, spune Jais Valeur, director general la Danish Crown Group.

Rupert Claxton, director la firma de consultanţă Gira, susţine că ar putea dura cel puţin şase luni pentru ca oferta şi cererea să se echilibreze. La rândul său, China a cerut importatorilor să îşi dezinfecteze toate importurile de produse congelate, ceea ce va complica şi mai mult schimburile comerciale. „Covidul rămâne o necunoscută. Este foarte dificil să realizezi un echilibru atunci când lucrurile sunt într-o continuă schimbare”, a declarat acesta.

Perspective optimiste

Este posibil ca vânzările să îşi revină după ridicarea restricţiilor şi redeschiderea restaurantelor. Cererea pentru exporturi în Asia rămâne una puternică, susţine Jais Valeur. De asemenea, Departamentul american al Agriculturii prognozează că în 2021 consumul de carne de porc în UE va creşte cu 1,3%, după ce în acest an a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

Carnea de porc din Germania, interzisă pe trei mari piețe asiatice

La jumătarea lunii septembrie, Japonia, China și Coreea de Sud au sistat importul de carne de porc din Germania. Anunțurile celor trei state au venit la doar câteva zile după ce în țara europeană a fost descoperit primul caz de îmbolnăvire la un porc mistreț.


Decizia celor trei state asiatice de a nu mai importa carne de porc din Germania va afecta semnificativ balanța comercială a UE, în prezent cel mai mare exportator de carne de porc din lume. La nivel european, Germania este cel mai mare producător de carne de porc, realizând peste 25% din cantitatea de carne de porc din UE.

Pentru a evita apariția pestei porcine pe teritoriul țării, Germania implementase încă de la începutul anului măsuri dure de securitate odată ce au fost confirmate primele cazuri în Belgia și Polonia. Astfel, s-a apelat la drone și a fost construit un gard de 125 de kilometri în Branderburg, la frontiera cu Polonia, care să împiedice venirea porcilor mistreți în Germania.

La nivel european, România este de departe țara europeană cu cele mai multe focare de pestă porcină depistate în gospodării, de la începutul anului și până acum, după cum reiese dintr-o statistică a Comsiei Europene ce include informații privind situația din Turcia, Ucraina sau Republica Moldova. De la începutul anului și până acum, au fost depistate în gospodăriile din țară nu mai puțin de 603 focare de pestă. România este urmată de Polonia, cu 83 de focare, și de Bulgaria, cu 18 focare.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: