vineri

19 aprilie, 2024

7 februarie, 2018

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, majorarea ratei de dobândă de politică monetară, până la 2,25%, după ce aceasta mai fusese majorată, cu numai o lună în urmă, de la 1,75% până la 2%.

BNR a mai decis şi majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit până la 1,25 %pe an de la 1,00% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare până la 3,25% pe an de la 3,00% pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

Ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au rămas nemodificate.


Piața a anticipat decizia BNR, în condițiile în care presiunile inflaționiste au devenit, evident și mai repede, mai mari decât cele asumate de banca centrală anterior.

Economiști șefi ai celor mai mari bănci românești au estimat că BNR va majora dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, ca urmare a faptului că creșterea presiunilor inflaționiste a făcut ca rata dobândă să intre și mai adânc în domeniul eral negativ.

Estimările analiștilor financiar bancari spun că deja inflația a ajuns la circa 4%, adică peste pragul superior al intervalului țintit de BNR, eveniment așteptat de aceasta cândva în primăvară. În schimb, în marti – aprilie, inflația ar putea ajunge la 5%.

(Citiți și: Sub presiunea inflației: Piaţa se aşteaptă ca BNR să majoreze miercuri dobânda de politică monetară)

În anticiparea deciziei BNR, media ROBOR a dobânzilor interbancare pe trei luni a crescut ușor, miercuri, până la 1,99%, de la 1,97%, cât a fost cotat marţi.

Consecințele


Costul finanțării în economie va crește, ca urmare a decizie BNR, în condițiile în care „companiile deja stau la un nivel al profitabilităţii redus şi vor fi nevoite să transfere o parte din toate creşterile de costuri către preţ. Nu au destul timp pentru a se pregăti şi a inova să se restructureze pentru a menţine preţurile”, potrivit analiștilor Coface.

Creșterea costului finanțării ar putea deveni periculoasă pentru foarte multe din companiile românești dacă media ROBOR a dobânzii interbancare pe 3 luni a depăşi 4%. „Jumătate dintre companiile din România nu ar mai fi capabile să-şi achite împrumuturile la bănci cu profitul operaţional”, apreciază Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analşiştilor Financiar Bancari din România.

În anticiparea deciziei BNR, media ROBOR a dobânzilor interbancare pe trei luni a crescut ușor, miercuri, până la 1,99%, de la 1,97%, cât a fost cotat marţi.

38% dintre împrumuturile contractate de mediul de afaceri şi persoanele fizice sunt denominate în valută, iar restul în lei.

Deocamdată, însă, estimările privind ROBOR nu ajung la 3% până la sfârşitul anului, dar ele datează dinaintea deciziei, totuşi, neaşteptată acum o lună.

Este abia începutul

Analiştii români şi străini se aşteaptă la continuarea seriei de majorări a ratei dobânzii de referinţă a BNR.

Înaintea deciziei de miercuri, Erste Group Reserch vedea dobânda la 2,75%, la sfârşitul lui 2018, iar Banca Transilvania la 3,5%, ca şi analiştii de la capital Economics.

„Credem că inflația a urcat în ianuarie peste limita superioară a țintei de 1,5-3,5% a băncii centrale, iar rata de referinţă va creşte în continuare pe parcursul acestui an. Este un ciclu de înăsprire mai mare decât a fost anticipat. Altfel spus, constrângeri monetare şi mai mari sunt în magazinul (BNR)”, spune o notă a capital Economics, emisă duipă anunţul BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: