joi

28 martie, 2024

20 ianuarie, 2019

Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) va începe luni, la Parlament, cu o dezbatere despre politica de coeziune. La evenimentul organizat în cadrul Preşedinţiei Consiliului UE, vor participa comisarul Corina Creţu şi președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Reuniunea este primul eveniment pe care Parlamentul, respectiv Senatul, îl organizează în cadrul Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinută de România pentru un mandat de şase luni. Cu acest prilej, Călin Popescu Tăriceanu va susţine o alocuţiune în plenul Senatului.

Cu toate că pe programul oficial al reuniunii apare şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care ar fi trebuit să ţină un discurs la deschiderea evenimentului, Mediafax anunță că în locul acestuia va vorbi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, căruia liderul PSD i-a delegat atribuţiile.


Obiectivele conferinţei sunt prezentarea priorităţilor Preşedinţiei rotative a Consiliului UE deţinute de România, dezbaterea Raportului bi-anual COSAC şi pregătirea sesiunii plenare a COSAC. La reuniune vor participa preşedinţi ai Comisiilor pentru afaceri europene din ţările membre cât şi cele candidate la aderarea în Uniunea Europeană, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene.

De asemenea, începând cu 11.30, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, va susţine un discurs despre viitorul politicii de dezvoltare regională în deschiderea sesiunii cu tema „Creşterea coeziunii şi asigurarea convergenţei prin intermediul instrumentelor Cadrului Financiar Multianual”.

La eveniment vor mai participa: Maria João Rodrigues, membru al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Daniel Dăianu, membru al Consiliului Administraţiei al BNR şi al Academiei Române, vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall, şi preşedinţii Comisilor pentru afaceri europene ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Gabriela Creţu şi Angel Tîlvăr.

Delegaţiile oficialilor europeni au sosit încă de duminică la Bucureşti. Pentru această zi au fost programate vizite ale acestora la Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Palatul Parlamentului, urmat de un dineu oficial oferit de Gabriela Creţu la Muzeul Naţiona de Artă al României, Sala Tronului, potrivit programului oficial.


Reuniunea COSAC este precedată de o reuniune a Troicii prezidenţiale compuse din delegaţiile parlamentelor naţionale ale preşedinţiei (România), preşedinţia precedentă (Austria), următoarea preşedinţie (Finlanda) şi Parlamentul European. Scopul reuniunii troicii este de a discuta şi a conveni asupra agendei, a participanţilor, a subiectelor şi a altor aspecte importante ale reuniunii.

COSAC a fost înfiinţată la Paris, la 16-17 noiembrie 1989 de către preşedintele Adunării Naţionale Franceze şi reuneşte o dată la şase luni, începând din 1989, organele parlamentelor naţionale specializate în afaceri europene şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi Comisiei Europene. Fiecare conferinţă este convocată de către parlamentul ţării care deţine preşedinţia Uniunii şi este pregătită în comun cu Parlamentul European şi parlamentele din cadrul troicii. Aceste dezbateri au ca interes subiecte majore legate de politica europeană. COSAC joacă un rol important în participarea activă a parlamentelor naţionale la dezbaterea privind afacerile UE.

COSAC nu este un organ decizional, ci unul cu rol consultativ şi de coordonare parlamentară care îşi adoptă poziţiile prin consens. În conformitate cu Protocolul privind rolul parlamentelor naţionale, COSAC poate prezenta orice contribuţie pe care o consideră adecvată în atenţia instituţiilor Uniunii Europene. Totuşi, contribuţiile aduse de COSAC nu obligă în niciun fel parlamentele naţionale şi nici nu le afectează poziţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: