marți

16 iulie, 2024

3 iunie, 2024

Belgia, actuala deținătoare a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, face în premieră pasul spre a îndemna guvernele UE să ia în considerare folosirea așa-zisei „opțiuni nucleare” împotriva Ungariei – suspendarea dreptului de vot a acesteia în instituțiile europene, scrie Politico.

„Avem o Europă care face progrese cu mare dificultate. Din păcate, avem niște state – un stat în particular – care adoptă tot mai des o atitudine tranzacțională, de blocaj și de veto”, a declarat ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib (foto), referindu-se la Ungaria lui Viktor Orban.

Procedură declanșată în 2018, dar suspendată

Într-o discuție cu Politico, ea a spus că susține activarea articolului 7 din tratatele UE împotriva guvernului de la Budapesta – o măsură extremă prin care dreptul de vot în organismele și instituțiile europene al țării vizate ar fi suspendat. „Cred că trebuie să avem curajul să luăm decizii – să mergem până la capătul articolului 7, să-l activăm în profunzime pentru a bloca dreptul de veto”, a spus ea.


Parlamentul European a declanșat prima fază a articolului 7 împotriva Ungariei în 2018, însă de atunci procedura s-a blocat.

Următorul pas în procedură, folosit atunci când o țară încalcă valorile fundamentale ale blocului european, este numit „opțiunea nucleară” pentru că reprezintă cel mai dur set de sancțiuni politice pe care blocul le poate impune unei țări-membre – suspendarea dreptului de a vota în ce privește deciziile UE.

„Acesta este momentul adevărul” – Ungaria preia președinția rotativă din 1 iulie

Ungaria urmează să preia președinția Consiliului UE în iulie, fapt ce va da guvernului de la Budapesta puterea să stabilească agenda și prioritățile blocului pentru următoarele șase luni. În ultimii doi ani, premierul Viktor Orban a obstrucționat constant procesul de decizie al UE pe teme importante, de la ajutorul militar pentru Ucraina, la sancțiunile împotriva Rusiei și până la aderarea Ucrainei la UE.

„Acesta este momentul adevărul. Fie ne duce la bun sfârșit responsabilitățile, lucru care necesită curaj și voință politică, fie mergem înainte cu mecanisme care nu funcționează. Trebuie să alegem. Dacă mergem până la capăt cu aceast mecanism, el va trebui să funcționeze. Dacă nu funcționează, atunci va trebui să-l reformăm. Acesta e viitorul Uniunii Europene”, a continuat Lahbib.


Tot mai frustrate de acțiunile de sabotaj intern ale Ungariei, țările europene încearcă să găsească modalități de a ocoli Ungaria pe teme importante, cum ar fi lovirea exporturilor rusești fără a mai fi nevoie de unanimitate de voturi.

Unii lideri ai UE au sugerat inclusiv ca Ungaria să primească un portofoliu slab în viitoarea Comisie Europeană, în ciuda dorinței guvernului de la Budapesta de a păstra actuala responsabilitate de a ghida extinderea blocului comunitar.

(Citește și: ”Efectul Orban” – Ungaria nu va primi un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: