miercuri

17 iulie, 2024

25 septembrie, 2023

Președintele turc Tayyip Erdogan s-a întâlnit luni cu președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, anunță Reuters.

„Este un motiv de mândrie pentru Turcia de a vedea operaţiunile antiteroriste ale Azerbaidjanului îndeplinite cu succes într-un timp scurt şi cu respectarea drepturilor civililor”, a afirmat preşedintele turc într-o declaraţie făcută presei alături de omologul său Ilham Aliev.

„Cu această victorie, noi ferestre de oportunitate se deschid pentru o normalizare generală în regiune”, a afirmat Erdogan, potrivit Agerpres, care citează AFP.


Convoaiele civile au început duminică să părăsească Nagorno-Karabah, enclava etnică armeană din Azerbaidjan, în urma ofensivei militare a Azerbaidjanului. Civili răniți au fost evacuați în Armenia, ONG-urile internaționale avertizând despre un exod în masă.

Președintele Erdogan aa efectuat o vizită de o zi în enclava autonomă Nakhcivan a Azerbaidjanului – o fâșie de teritoriu azeră situată între Armenia, Iran și Turcia – pentru a discuta cu Aliyev despre situația din regiunea Karabakh, a declarat biroul președintelui turc. „Vor fi discutate relațiile bilaterale dintre Turcia și Azerbaidjan și vor fi schimbate opinii cu privire la chestiunile globale și regionale actuale, în special cele mai recente evoluții din Karabakh”, a spus președinția.

Cei doi președinți au participa și la o ceremonie în cadrul căreia s-a inaugurat o conductă de gaze care va aproviziona provincia Nahcivan și a inaugurat și o instalație militară recent modernizată în enclavă.

În capitala Nagorno-Karabakh, a început duminică seara exodul etnicilor armeni pe coridorul Lachin, spre granița cu Armenia. Peste 2.900 de civili au intrat în Armenia din Nagorno-Karabah în ultimele 12 ore. Imagini Reuters arată zeci de mașini care ieșeau din capitală.


Victoria azeră schimbă echilibrul delicat al puterii în regiunea Caucazului de Sud, cu un mozaic de etnii care conviețuiesc într-o regiune plină de conducte de petrol și gaze, în care Rusia, Statele Unite, Turcia și Iranul se luptă pentru influență.

Președintele Erdogan a susținut Azerbaidjan cu arme în conflictul din 2020 împotriva Armeniei și a declarat săptămâna trecută că sprijină obiectivele celei mai recente operațiuni militare a Azerbaidjan, dar nu a jucat niciun rol în aceasta.

Pe de altă parte, garant al securității în regiune, Rusia, nemulțumită de recenta apropiere a Armeniei de SUA, a asistat pasivă la conflictul derulat săptămâna trecută.

Armenia a cerut ONU să trimită în zonă o misiune de monitorizare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: