duminică

21 aprilie, 2024

25 martie, 2020

Dr. Alexandru Rafila (foto), președintele Societății de Microbiologie, estimează că până la finalul lunii aprilie, dacă se crește capacitatea de testare, vor exista peste o mie de confirmări cu Covid-19.

„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Situația din România este similară celei din Italia și Spania, unde sistemul sanitar a fost lovit încă de la începutul epidemie și s-a ajuns la ponderi importante ale cadrelor medicale în rândul infectărilor diagnosticate:


Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces.

Noi avem acum aproape 1.000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat.

La noi, cifrele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei.

Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început.

Despre situația de la Spitalul de Urgență din Suceava: Se va replica și în alte spitale mari, este nevoie de proceduri


Situația de la Suceava, unde a izbucnit un focar de infecții cu coronavirus chiar în Spitalul Județean și zeci de medici au fost infectați, s-ar putea repeta și în alte spitale mari, a mai spus Alexandru Rafila:

Situația de la Suceava care se va replica și în alte spitale mari. Trebuie să găsim soluții pentru că îngrijirea se face cu personal medical.

Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital și eventual să fie cazați într-un hotel. Încă nu e implementată procedura.

Personalul va fi împărțit în două trei echipe care nu se intersectează între ele și riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil.

(Citiți și: „Spitale în carantină, sute de cadre medicale în izolare – sistemul de sănătate, afectat de lipsa echipamentelor de protecție și a testelor”)

Bilanțul, miercuri, 25.03:

144 de noi cazuri de Covid-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în România, totalul de la declanșarea epidemiei urcând la 906 infectați.

Numărul persoanelor aflate în izolare sau carantină a depășit plafonul de 100.000.

Vârsta medie a infectaților este de 43 de ani, cei mai mulți au între 19 și 50 de ani.

Au fost înregistrate, până miercuri la ora 13.00, 13 decese, iar alte 86 persoane s-au vindecat și au fost externate (53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași).

Cele 13 persoane decedate aveau boli cronice preexistente și erau internate în spitale din București, Iași, Suceava, Arad, Craiova, Timișoara și Bacău.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 3 ani și 79 de ani.

Aproape 14% din cazurile de coronavirus confirmate în România sunt la cadre medicale – Institutul Național de Sănătate

Cum face România tranșee în fața Covid-19: Echipamentele sunt de la criza de Ebola, stocurile de rezervă sunt zero, miercuri încep achizițiile în regim de urgență

Cum a găsit coronavirusul sistemul românesc de sănătate: Lipsă acută de epidemiologi, stocuri zero de echipamente de protecție, și buget de avarie

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: