sâmbătă

16 martie, 2024

18 septembrie, 2019

Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă interpretează în mod diferit decizia de miercuri a CCR, cei doi considerând însă că verdictul Curții le este favorabil. Fiecare se raportează însă la obligațiile pe care CCR le stabilește celuilalt.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara că decizia Curții Constituționale „nu schimbă cu nimic situația politică” actuală, iar Viorica Dăncilă este „obligată” să meargă în fața Parlamentului pentru un vot de încredere.

„Prima observație pe care aș face-o: decizia CCR nu schimbă cu nimic situația politică în care se află guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeași compoziție, prin plecarea ALDE și premierul e obligat să meargă în fața Parlamentului să ceară un vot de încredere”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.


Președintele a constat „cu satisfacție” că și CCR „a ajuns în mod corect și inevitabil la aceeași concluzie: guvernul Dăncilă și-a pierdut legitimitatea și trebuie să meargă în fața Parlamentului”.

În ceea ce privește decizia legată de „punerea în aplicare a hotărârii CCR”, aceasta, spune președintele Iohannis, va luată după publicarea și analiza deciziei Curții.

„Dar, dacă doamna premier dorește, așa cum se tot exprimă în public, să se pună capăt crizei guvernamentale, soluția e simplă: Doamna premier, poftiți în fața Parlamentului pentru votul de validare”, a indicat președintele Iohannis.

De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a comentat decizia pe Facebook:  ”Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul. Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere”.


Premierul așteaptă ca președintele ”să semneze de îndată decretele și să își îndeplinească atribuțiile respectând Constituția” și a anunțat că va merge în Parlament – fără să precdizeze momentul – cu o nouă propunere de guvern pentru care va cere un vot de încredere, ”așa cum am mai spus de nenumărate ori”.

”Avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările goale, de atacurile disperate și de piedicile opoziției”, asigură premierul Dăncilă.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Guvernului, care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după refuzul președintelui Klaus Iohannis de a numi miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă după plecarea ALDE de la guvernare.

(Citiți și: Președintele nu poate refuza revocările și trebuie să numească interimarii, premierul trebuie să ceară Parlamentului votul pentru noua structură a guvernului- decizie CCR)

CCR a oferit în decizia de miercuri, pronunțată pe o sesizare privind strict refuzul numirii unor trei miniștri interimari, dezlegarea tututror problemelor apărute în actualul conflict politic Klaus Iohannis – PSD:

  • Președintele este obligat să revoce miniștrii demiși de Viorica Dăncilă
  • Președintele este obligat să numească interimarii
  • Președintele trebuie să motiveze refuzul numirii noilor miniștri
  • Premierul trebuie să se prezinte în Parlament pentru un nou vot de încredere
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: