fbpx Modifica setari cookieuri

Analiză

5 luni care ne-au mâncat 53% din spatiul fiscal de criză: și mai plătim și 90 de miliarde în plus la pensii dintr-un PIB subțiat cu 60 de miliarde?

Bugetul general consolidat a înregistrat pe primele cinci luni ale anului în curs un deficit de aproape 39 miliarde lei, echivalent cu aproape 3,6% din… Mai mult

28.06.2020

La obiect

România – aproape singura și cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe T1 2020

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România a consemnat aproape singura ( excepție Bulgaria) și cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe primul… Mai mult

28.06.2020

La obiect

Execuția bugetară: Deficitul la 5 luni a urcat la 3,59%. De unde, cât, cum

Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 38,8 miliarde de lei (3,59% din PIB), din care… Mai mult

26.06.2020

Europa

Raport FMI: Guvernele lumii au mobilizat 11.000 de miliarde de dolari în lupta cu pandemia. Politici post-criză pentru redresarea economiei

Peste două treimi din guvernele de la nivel mondial și-au amplificat răspunsul fiscal în fața pandemiei Covid-19 față de luna aprilie, reiese din raportul de… Mai mult

25.06.2020

Decizie CCR: Președintele nu poate refuza revocările și trebuie să numească interimarii, premierul trebuie să ceară Parlamentului votul pentru noua structură a guvernului

de Vladimir Ionescu , 18.9.2019

Guvernul a fost reprezentat miercuri, la CCR, de Toni Greblă, fost judecător constituțional

UPDATE: CCR a transmis comunicatul referitor la situația ocnflictuală existentă între cele două Palate. Motivarea, cu detaliile complete, urmează să apară ulterior.

Prezentăm integral comunicatul Curții:

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 și 3 și cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

 1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri (este vorba despre revocarea Anei Birchal – d ela Justiție, și Mihai Fifor – e la Parteneriate Strategice, n.red.), la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.
 2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019.
 3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019. (n.red. – Este vorba despre miniștrii plini propuși pe 26 august, înainte ca ALDE să iasă de la guvernare: Dana Gârbovan la Justiţie, Șerban Valeca la Educaţie, Mihai Fifor la Afaceri Interne şi Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice).
 4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Președintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

****

Știrea inițială:

CCR a oferit în decizia de miercuri, pronunțată pe o sesizare privind strict refuzul numirii unor trei miniștri interimari, dezlegarea tututror problemelor apărute în actualul conflict politic Klaus Iohannis – PSD:

 • Klaus Iohannis este obligat să revoce miniștrii demiși de Dăncilă
 • președintele este obligat să numească interimari în locul miniștrilor plini propuși de Viorica Dăncilă în locul foștilor miniștri ALDE
 • președintele trebuie să motiveze refuzul numirii noilor miniștri
 • premierul trebuie să se prezinte în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE.

Hotărârea CCR s-a pronunțat pe sesizarea premierului Viorica Dăncilă, care acuza un posibil conflict juridic de natură constituţională declanșat de șeful statului prin refuzul de a numi interimari în locul celor trei membri ALDE care au dmeisionat după ieșirea de la guvernare a formațiunii (Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton) .

Demisiile celor trei au ajuns la Administrația Prezidențială pe 27 august, posturile au fost vacantate, iar propunerile pentru înlocuirea lor au fost înaintate abia miercuri, 11 septembrie. Klaus Iohannis a respins toate propunerile, considerând că, înainte de orice, premierul trebuie să meargă în Parlament, cum precizează Constituția în cazul schimbării componenței Guvernului.

Interimarii propuși erau Nicolae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.

Cabinetul Viorica Dăncilă funcționează în acest moment cu șase ministere fără titular sau interimar – Mediu, Energie, Relația cu Parlamentul, Interne, Parteneriate Strategice și Educație – și cu un interimat expirat de 25 de zile (din 18 august) al funcției de vicepremier pe probleme economice, titulatură atribuită în continuare, abuziv, ministrului Eugen Orlando Teodorovici.

Decretul de numire ca interimar la MAI a lui Mihai Fifor a fost semnat pe 30 iulie, imediat după eliberarea din funcție a lui Nicolae Moga.

Miercuri a expirat și interimatul de la Ministerul Educației, unde Ecaterina Andronescu a fost demisă din cauza unei declarații legate de Cazul Caracal, declarație calificată de Viorica Dăncilă ca fiind „profund greșită”. Daniel Breaz, ministrul Culturii, a fost numit interimar pe 5 august, astfel încât mandatul său a expirat chiar miercuri, 18 septembrie.

Argumentul forte al lui Toni Greblă – Delegația condusă de Viorica Dăncilă nu va putea semna acorduri importante în SUA

Guvernul a fost reprezentat de fostul judecător CCR Toni Greblă, cel care a demisionat după ce DNA l-a acuzat de fapte de corupție. El a fost numit de Viorica Dăncilă secretar general al Guvernului, înainte de a fi achitat de instanță.

Toni Greblă este cel care asigură parte din ceea ce presupune interimatul la ministerele rămase fără ministru, după ce săptămâna trecută Executivul a aprobat o HG prin care Secretariatul General al Guvernului primește atribuțiile pentru avizarea ordonanțelor simple.

Până acum, aceste atribuții aparțineau exclusiv ministrului pentru relația cu Parlamentul, un post vacantat prin demisia fostului deținător al portofoliului, Viorel Ilie, care s-a retras odată cu ieșirea ALDE de la guvernare.

”Guvernul a adoptat o hotărâre necesară pentru asigurarea continuităţii activităţii Executivului în condiţiile în care, în prezent, sunt trei ministere care au rămas fără conducere. (…) Concret, Secretariatul General al Guvernului primeşte atribuţiile de avizare din punct de vedere al oportunităţii pentru emiterea ordonanţelor de urgenţă, precum şi avizarea ordonanţelor simple, din punctul de vedere al încadrării în domeniile pentru care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe”, a explicat, pe 9 septembrie, purtătorul de cuvânt, Nelu Barbu.

În fața judecătorilor CCR, Toni Greblă a susținut miercuri, printre altele, că refuzul președintelui Klaus Iohannis de numire a miniștrilor interimari va împiedica delegația condusă de Viorica Dăncilă să semneze acorduri importante programate pentru săptămâna viitoare. Acest lucru reprezintă, în opinia PSD, o dovadă importantă că refuzul președintelui de a numi miniștri interimari blochează activitatea Executivului.

Pe agenda deplasării nu figurează însă decât un acord de împrumut, cu Banca Mondială, pentru care este necesară prezența premierului și a ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, ambii disponibili.

“Urmează să fie efectuată o vizită programată de mult timp în SUA, cu acorduri importante, pe care ministrul titular e în imposibilitate să le semneze. Niciun alt demnitar nu are abilitatea să semneze niciun act în afara ministrului care nu există la cele trei ministere. Avem azi consultări cu Guvernul polonez. Suntem în imposibilitatea de a semna acorduri, ne lipsesc miniștrii titulari,” a spus miercuri Toni Greblă, citat de Agerpres.

Reprezentanta Președinției – s-a schimbat compoziția Guvernului, premierul trebuie să ceară vot în Parlament

În opinia Administrației Prezidențiale, așa cum a explicat și șeful statului în declarațiile date după ieșirea ALDE de la guvernare, nu mai poate fi vorba de interimari. Prioritatea este validarea în Parlament a schimbării componenței Guvernului.

Așadar, a explicat reprezentanta Cotroceniului, cererea Executivului de a-l sili pe șeful statului să numească interimarii ar trebui să fie inadmisibilă:

Ieșirea ALDE de la guvernare nu are efecte doar în plan politic, ci a dus la schimbarea compoziției Guvernului (…) Protocolul coaliției de guvernare a fost denunțat în 26 august (…)

Premierul s-a în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală – să se prezinte în fața Parlamentului.

“Considerăm că nu există niciun conflict juridic de natură constituțională (…) Premierul este obligat să acționeze cu celeritate pentru validarea Guvernului în Parlament. Sesizat cu propuneri succesive de remaniere, președintele a arătat constant că singura posibilitate legală pentru remanierea guvernamentală este ca premierul să se prezinte în Parlament”, a insistat consilierul prezidențial Mihaela Ciochină.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.9.2019

Un raspuns

 1. impartial
  19.9.2019, 5:32 am

  Unde scrie,in decizia CCR , ca premierul trebuie sa ceara votul parlamentului pentru noua structura a guvernului? Seamana a fake-news.

Lăsați un comentariu


Stiri

Alegeri locale pe 27 septembrie – decizie Senat

Razvan Diaconu

Senatul a adoptat marți un proiect de lege inițiat de UDMR care stabilește data alegerilor locale pe 27 septembrie, după ce Comisia Juridică a decis… Mai mult

Europa

Președintele Ungariei cere României și Ucrainei să nu mai polueze râurile

Iulian Soare

Președintele Ungariei, Janos Ader (foto), a cerut Ucrainei și României să oprească poluarea a două râuri majore care trec și prin Ungaria, după ce inundațiile… Mai mult

Stiri

Statul caută finanţare pe pieţele internaţionale: Investitorii au subscris oferte de 5,5 miliarde de dolari

Alexandra Pele

Statul a iniţiat marţi ce-a de-a treia ieşire din acest an pe pieţele internaţionale pentru obţinerea de finanţare, de data aceasta în dolari. Investitorii au… Mai mult

Europa

Joseph E. Stiglitz: Priorităţile unei economii în umbra pandemiei Covid-19

Alexandra Pele

Având în vedere că speranţele unei reveniri rapide din recesiunea economică indusă de pandemia coronavirus se disipă pe zi ce trece, factorii de decizie ar… Mai mult

Stiri

Prognoza de vară a Comisiei Europene pentru România: Scădere de 6% din PIB în 2020, revenire de doar 4% din PIB anul viitor

Alexandra Pele

Comisia Europeană anticipează un declin al economiei României de 6% din PIB în acest an, urmat de o revenire de 4% din PIB în 2021,… Mai mult

Stiri

Proiect: Locuitorii din zona limitrofă parcurilor eoliene din Marea Neagră ar putea deveni acţionarii acestora. Regimul subvenţiilor

Adrian N Ionescu

Proprietarii viitoarelor parcuri eoliene offshore, care se vor construi în Marea Neagră, ar putea fi obligaţi să ofere 20% din acţiuni locuitorilor care au reşedinţă… Mai mult

Stiri

Sondaj IRSOP: Doar jumătate dintre tinerii români sunt optimişti în privinţa şanselor personale în viitor

Vladimir Ionescu

Numai 55% dintre tinerii români sunt optimişti în privinţa şanselor personale în viitor, în contextul crizei generate de noul coronavirus. Pentru moment, sănătatea (46%) şi… Mai mult