fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Profitorii crizei: presiuni de creștere a prețului la energie, în ciuda scăderii prețului în piață

În timp ce prețurile la energie își continuă trendul de scădere semnificativă, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat de trei ori… Mai mult

31.03.2020

Chestiunea

Cu ce cheltuieli de sănătate a intrat România, cu viteză, în criza Covid-19. Țara e pe primul loc în UE la mortalitatea din cauze tratabile

Diagnosticul sec pus în „State of Health in the EU”, România – Profilul Sănătății, apărut în noiembrie 2019 plasează țara noastră pe ultimul loc în… Mai mult

31.03.2020

La obiect

Cartofii şi legumele – marile probleme ale pieței românești: Producția vegetală pe 2019 – în scădere.

Producţia vegetală anunţată pentru anul 2019 a scăzut cu peste două milioane de tone şi a ajuns la circa 29,5 milioane tone. Cinci șesimi din… Mai mult

31.03.2020

La obiect

19 parlamentari reiau asaltul eșuat al lui Darius Vîlcov asupra furnizorilor de combustibili în agricultură, în favoarea marilor distribuitori

Un grup de 19 parlamentari încearcă modificarea Codul fiscal pentru a scoate din piata comerciantii engross de produse accizate (combustibili) care nu au depozite proprii.… Mai mult

30.03.2020

Decizie CCR: Președintele nu poate refuza revocările și trebuie să numească interimarii, premierul trebuie să ceară Parlamentului votul pentru noua structură a guvernului

de Vladimir Ionescu , 18.9.2019

Guvernul a fost reprezentat miercuri, la CCR, de Toni Greblă, fost judecător constituțional

UPDATE: CCR a transmis comunicatul referitor la situația ocnflictuală existentă între cele două Palate. Motivarea, cu detaliile complete, urmează să apară ulterior.

Prezentăm integral comunicatul Curții:

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi cu privire la pct.1,2 și 3 și cu unanimitate cu privire la pct.4, a decis:

 1. Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniștri (este vorba despre revocarea Anei Birchal – d ela Justiție, și Mihai Fifor – e la Parteneriate Strategice, n.red.), la propunerea primului-ministru, potrivit art.85 alin.(2) din Constituția României, republicată, precum și de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art.107 alin.(3) din Constituția României, republicată.
 2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, solicitate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321 și nr.5/5324 din 26 august 2019, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși prin adresele nr.5/5362, nr.5/5363 și nr.5/5364 din 27 august 2019.
 3. Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcția de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324, nr.5/5325 din 26 august 2019. (n.red. – Este vorba despre miniștrii plini propuși pe 26 august, înainte ca ALDE să iasă de la guvernare: Dana Gârbovan la Justiţie, Șerban Valeca la Educaţie, Mihai Fifor la Afaceri Interne şi Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice).
 4. Constată că nu există conflict juridic de natură constituțională între primul-ministru, pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui de a numi miniștrii titulari propuși de primul-ministru prin adresele nr.5/5321, nr.5/5322, nr.5/5323, nr.5/5324 și nr.5/5325 din 26 august 2019.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, primului-ministru şi Președintelui României şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

****

Știrea inițială:

CCR a oferit în decizia de miercuri, pronunțată pe o sesizare privind strict refuzul numirii unor trei miniștri interimari, dezlegarea tututror problemelor apărute în actualul conflict politic Klaus Iohannis – PSD:

 • Klaus Iohannis este obligat să revoce miniștrii demiși de Dăncilă
 • președintele este obligat să numească interimari în locul miniștrilor plini propuși de Viorica Dăncilă în locul foștilor miniștri ALDE
 • președintele trebuie să motiveze refuzul numirii noilor miniștri
 • premierul trebuie să se prezinte în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE.

Hotărârea CCR s-a pronunțat pe sesizarea premierului Viorica Dăncilă, care acuza un posibil conflict juridic de natură constituţională declanșat de șeful statului prin refuzul de a numi interimari în locul celor trei membri ALDE care au dmeisionat după ieșirea de la guvernare a formațiunii (Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton) .

Demisiile celor trei au ajuns la Administrația Prezidențială pe 27 august, posturile au fost vacantate, iar propunerile pentru înlocuirea lor au fost înaintate abia miercuri, 11 septembrie. Klaus Iohannis a respins toate propunerile, considerând că, înainte de orice, premierul trebuie să meargă în Parlament, cum precizează Constituția în cazul schimbării componenței Guvernului.

Interimarii propuși erau Nicolae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul.

Cabinetul Viorica Dăncilă funcționează în acest moment cu șase ministere fără titular sau interimar – Mediu, Energie, Relația cu Parlamentul, Interne, Parteneriate Strategice și Educație – și cu un interimat expirat de 25 de zile (din 18 august) al funcției de vicepremier pe probleme economice, titulatură atribuită în continuare, abuziv, ministrului Eugen Orlando Teodorovici.

Decretul de numire ca interimar la MAI a lui Mihai Fifor a fost semnat pe 30 iulie, imediat după eliberarea din funcție a lui Nicolae Moga.

Miercuri a expirat și interimatul de la Ministerul Educației, unde Ecaterina Andronescu a fost demisă din cauza unei declarații legate de Cazul Caracal, declarație calificată de Viorica Dăncilă ca fiind „profund greșită”. Daniel Breaz, ministrul Culturii, a fost numit interimar pe 5 august, astfel încât mandatul său a expirat chiar miercuri, 18 septembrie.

Argumentul forte al lui Toni Greblă – Delegația condusă de Viorica Dăncilă nu va putea semna acorduri importante în SUA

Guvernul a fost reprezentat de fostul judecător CCR Toni Greblă, cel care a demisionat după ce DNA l-a acuzat de fapte de corupție. El a fost numit de Viorica Dăncilă secretar general al Guvernului, înainte de a fi achitat de instanță.

Toni Greblă este cel care asigură parte din ceea ce presupune interimatul la ministerele rămase fără ministru, după ce săptămâna trecută Executivul a aprobat o HG prin care Secretariatul General al Guvernului primește atribuțiile pentru avizarea ordonanțelor simple.

Până acum, aceste atribuții aparțineau exclusiv ministrului pentru relația cu Parlamentul, un post vacantat prin demisia fostului deținător al portofoliului, Viorel Ilie, care s-a retras odată cu ieșirea ALDE de la guvernare.

”Guvernul a adoptat o hotărâre necesară pentru asigurarea continuităţii activităţii Executivului în condiţiile în care, în prezent, sunt trei ministere care au rămas fără conducere. (…) Concret, Secretariatul General al Guvernului primeşte atribuţiile de avizare din punct de vedere al oportunităţii pentru emiterea ordonanţelor de urgenţă, precum şi avizarea ordonanţelor simple, din punctul de vedere al încadrării în domeniile pentru care Guvernul este abilitat să emită ordonanţe”, a explicat, pe 9 septembrie, purtătorul de cuvânt, Nelu Barbu.

În fața judecătorilor CCR, Toni Greblă a susținut miercuri, printre altele, că refuzul președintelui Klaus Iohannis de numire a miniștrilor interimari va împiedica delegația condusă de Viorica Dăncilă să semneze acorduri importante programate pentru săptămâna viitoare. Acest lucru reprezintă, în opinia PSD, o dovadă importantă că refuzul președintelui de a numi miniștri interimari blochează activitatea Executivului.

Pe agenda deplasării nu figurează însă decât un acord de împrumut, cu Banca Mondială, pentru care este necesară prezența premierului și a ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, ambii disponibili.

“Urmează să fie efectuată o vizită programată de mult timp în SUA, cu acorduri importante, pe care ministrul titular e în imposibilitate să le semneze. Niciun alt demnitar nu are abilitatea să semneze niciun act în afara ministrului care nu există la cele trei ministere. Avem azi consultări cu Guvernul polonez. Suntem în imposibilitatea de a semna acorduri, ne lipsesc miniștrii titulari,” a spus miercuri Toni Greblă, citat de Agerpres.

Reprezentanta Președinției – s-a schimbat compoziția Guvernului, premierul trebuie să ceară vot în Parlament

În opinia Administrației Prezidențiale, așa cum a explicat și șeful statului în declarațiile date după ieșirea ALDE de la guvernare, nu mai poate fi vorba de interimari. Prioritatea este validarea în Parlament a schimbării componenței Guvernului.

Așadar, a explicat reprezentanta Cotroceniului, cererea Executivului de a-l sili pe șeful statului să numească interimarii ar trebui să fie inadmisibilă:

Ieșirea ALDE de la guvernare nu are efecte doar în plan politic, ci a dus la schimbarea compoziției Guvernului (…) Protocolul coaliției de guvernare a fost denunțat în 26 august (…)

Premierul s-a în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală – să se prezinte în fața Parlamentului.

“Considerăm că nu există niciun conflict juridic de natură constituțională (…) Premierul este obligat să acționeze cu celeritate pentru validarea Guvernului în Parlament. Sesizat cu propuneri succesive de remaniere, președintele a arătat constant că singura posibilitate legală pentru remanierea guvernamentală este ca premierul să se prezinte în Parlament”, a insistat consilierul prezidențial Mihaela Ciochină.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.9.2019

Un raspuns

 1. impartial
  19.9.2019, 5:32 am

  Unde scrie,in decizia CCR , ca premierul trebuie sa ceara votul parlamentului pentru noua structura a guvernului? Seamana a fake-news.

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Finanţelor: Schema de ajutor pentru IMM-uri ar trebui să devină operaţională de săptămâna viitoare

Vladimir Ionescu

Schema de ajutor pentru IMM-uri ar trebui să devină operaţională de săptămâna viitoare, băncile având timp până luni să se înscrie, a declarat ministrul Finanţelor,… Mai mult

Stiri

Violeta Alexandru: 56.000 de companii au solicitat şomaj tehnic pentru angajaţi

Vladimir Ionescu

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că, până în prezent, 56.170 de companii au solicitat şomaj tehnic pentru 459.000 de angajaţi, la care se adaugă… Mai mult

Stiri

Înmatriculările auto au scăzut cu peste 32% în luna martie – marile scăderi din Europa

Adrian N Ionescu

În România s-au înmatriculat 6.654 autoturisme noi, în martie, cu 32,2% mai puţine decât în aceeaşi lună a anului 2019, şi cu 21,9% mai puţine… Mai mult

Stiri

Șomaj tehnic în sectorul bugetar: Principiul este analizat în ședința de Guvern

Vladimir Ionescu

Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut joi Guvernului să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile de grâu şi, dacă va fi necesar, să facem rechiziţii în agricultură

Razvan Diaconu

Premierul Ludovic Orban, a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că ar putea interzice exporturile de grâu, până la următoarea recoltă, ”pentru a asigura… Mai mult

Europa

S&P a retrogradat Renault la categoria “junk” (nerecomandat pentru investiţii)

Adrian N Ionescu

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a retrogradat joi ratingul producătorului auto francez Renault, de la “BBB minus/A-3” la “BB plus/B”, categoria “junk” („gunoi”… Mai mult

Stiri

Medic militar trimis la Spitalul Județean Suceava, către colegii săi: Ceea ce s-a întâmplat aici se putea întâmpla oriunde. Pregătiți-vă sufletește pentru decizii grele

Vladimir Ionescu

Ministerul Apărării Naționale a publicat mărturia unui medic militar trimis la Suceava, căpitan medic Mărginean Mihai Alexandru (foto), specialist ATI, care scrie despre șocul experienței… Mai mult