miercuri

1 mai, 2024

12 martie, 2024

Un proiect de lege al sinuciderii asistate „în stil francez” va fi prezentat în aprilie de Consiliul de Miniștri din Franța, a confirmat președintele Emmanuel Macron, care a insistat că reglementarea va fi foarte strictă și diferită  de legile similare existente în alte state UE.

Legea „în stil francez” va impune condiții stricte și precise pentru acces la sinuciderea asistată, a spus Macron, în cadrul unui interviu acordat publicațiilor franceze Eliberation și La Croix, adăugând că nu dorește să folosească termenii de sinucidere sau eutanasie.

În primul rând, pacientul ar trebui să aibă vârsta legală și să fie confirmat ca fiind „capabil de discernământ deplin”. Acest criteriu exclude pacienții care suferă de Alzheimer, de exemplu, scrie Euractiv.


Pacientul trebuie să sufere, de asemenea, de „o boală incurabilă cu un prognostic pe termen scurt sau mediu care să-i pună viața în pericol” și să se confrunte cu „suferință iinsuportabilă”. „Toate aceste criterii trebuie fixate” prin lege, a explicat președintele francez.

Pacienții care doresc să beneficieze de asistență activă la moarte trebuie să -și prezinte decizia în fața medicilor. Dacă medicul este de acord, pacientul poate apela la sinucidere și își poate injecta el însuși doza letală. Dacă nu este capabil să-și injecteze singur, ei pot apela la un terț pentru.

(Citește și: Senatul francez a votat înscrierea dreptului la avort în Constituţie – urmează întrunirea Parlamentului, la Versailles)

Proiectul, foarte diferit de legile din alte state UE

Într-un comunicat de presă, Asociația pentru dreptul de a muri cu Demnitate (ADMD) consideră că prezentarea unui termen pentru aducerea în dezbatere a proiectului demonstrează hotărârea președintelui Macron de a aproba legea.

ADMD critică forma actuală, întrucât el nu ar răspunde cel mai bine dorinței oamenilor aflați la sfârșitul vieții. În primul rând, pentru că legislația se aplică doar bolnavilor aflați în faze finale. De exemplu, pacienții cu boala Charcot vor trebui să aștepte etapele finale ale acestei patologii pentru a li se aproba cererea de eutanasiere asistată.


De asemenea, cincisprezece organizații de îngrijitori își exprimă, de asemenea, „furia” și „consternarea” întrucât proiectul de lege al președintelui este rupt de realitate și de ceea ce-și doresc cei aflați în asemenea situații. „Nici o țară nu prevede administrarea unei substanțe letale unei persoane dragi”, se arată în comunicatul de presă al acestor asociații.

Și alte țări din Europa au legiferat acest fel de sinucidere, dar există procedee diferite: fie ca sinucidere cu instrumente oferite de o persoană numită pentru așa ceva, fie prin eutanasiere, când medicul este cel care scurtează viața unei persoane.

În Austria, Germania și Italia, sinuciderea asistată este legală. Olanda, Belgia, Spania și Luxemburg autorizează eutanasia, în timp ce în Franța este tratată ca omucidere.

Potrivit Institutului pentru Protecția Socială Europeană (IPSE), mai mulți francezi părăsesc Franța în fiecare an pentru a fi eutanasiați în altă parte a Europei.

„Modelul francez nu este modelul belgian, olandez sau elvețian”, a transmis administrația prezidențială, pentru Euractiv.

Premierul Gabriel Attal a declarat luni, pentru AFP, că, odată ce proiectul de lege va fi examinat în Consiliul de Miniștri, la începutul lunii aprilie, acesta va fi prezentat Adunării Naționale la 27 mai.

Chiar dacă Macron a anunțat un  calendar strâns, textul are mize atât de mari, încât nu va fi trecut printr-o procedură de urgență, a spus premierul, sugerând că dezbaterile parlamentare ar putea dura câteva luni.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: