luni

29 aprilie, 2024

11 martie, 2024

Premierul irlandez Leo Varadkar a recunoscut eșecul referendumului prin care se dorea modificarea a două amendamente constituționale controversate. Una dintre propunerile de la referendum ar fi eliminat limbajul învechit despre rolul femeii în familie, iar cea de-a doua intenționa schimbarea definiției căsătoriei, pentru a include și cuplurile care coabitează, precum și copiii lor.

Deși mai multe schimbări sociale din această națiunea cândva profund catolică au fost introduse în ultimii ani în Constituție (eliminarea interdicției avortului și acceptarea căsătoriilor între persoane de același sex), referirile învechire referitoare la rolul femeilor rămân în legea fundamentală, scrie Reuters.

Referendumul nu a fost primit cu mare interes: conform estimărilor publicate de presa irlandeză, participarea a fost sub 50% în majoritatea celor 39 de circumscripţii electorale.


Irlanda, unde majoritatea celor 5,3 milioane de locuitori sunt catolici, a legalizat căsătoriile homosexuale în 2015 şi avorturile în 2018.

Toate partidele politice importante erau în favoarea votului „Da” şi, până la ultimele sondaje, sondajele preziceau un referendum destul de uşor.

Prima întrebare se referea la definiţia familiei, propunând extinderea acesteia dincolo de cea bazată pe căsătorie, pentru a include şi „relaţiile de durată”, cum ar fi cuplurile care coabitează şi copiii lor.

„Nimeni nu ştie exact ce este o „relaţie de durată”, în timp ce toată lumea ştie exact ce este o căsătorie”, a explodat David Quinn, fondatorul Institutului Iona, un grup care reprezintă interesele comunităţii catolice. „Mulţi oameni vor vota ‘Nu’ din cauza confuziei” şi a dispariţiei din text a cuvintelor „femeie” şi „mamă”, a avertizat el.


Cea de-a doua întrebare propunea eliminarea unei referiri depăşite la rolul femeilor în casă, care sugerează că rolul mamelor este să îndeplinească „îndatoririle casnice” în familie.

Teama că formularea textelor ar putea duce la efecte nedorite

Ultimele măsurări au indicat o incertitudine crescândă cu privire la rezultat, în mare parte din cauza neclarităţii întrebărilor puse. Oponenții au susținut că formularea a fost prost gândită și i-a făcut pe unii alegători să se teamă că schimbările vor duce la consecințe nedorite.

Varadkar a spus că este clar că amendamentele au fost „învinse cuprinzător cu o prezență respectabilă la vot”.

„Era răspunderea noastră să convingem majoritatea să voteze ‘da’ şi nu am reuşit„, a spus Varadkar. El apreciase înaintea votării că o înfrângere ar însemna „un pas înapoi” pentru Irlanda, transmiţând multora mesajul că nu au o familie conform Constituţiei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: