miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 noiembrie, 2018

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii offshore.

Potrivit noii legi, sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii.

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat şi un amendament al PNL, potrivit căruia titularilor acordurilor petroliere aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ.


Cele mai importante resurse sunt în blocul Neptun, explorat de către ExxonMobil şi OMV Petrom, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi.

Camerei Deputaţilor a votat în 24 octombrie, în calitate de for decizional, legea privind condiţiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră. Investitorii sunt obligaţi să tranzacţioneze 50% din gaze pe bursa din România, iar 25% din angajaţi trebuie să fie români.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Legea offshore a fost una dintre cele mai dezbătute și disputate proiecte adoptate de Parlament în ultimii ani, președintele Camerei Deputaților și al PSD, Liviu Dragnea, intervenind de câteva ori direct în procesul de legiferare. Președintele Iohannis a retrimis în august la Parlament, spre reexaminare, un prim proiect de lege. La reexaminare, Camera Deputaților a modificat semnificativ textul adoptat de prima cameră sesizată.

Mediul de afaceri specializat a criticat frecvent modificările la lege, modificări care au făcut obiect de negociere în interiorul coaliției, dar și între PSD și UDMR.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: