luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iunie, 2017

România trebuie să finalizeze în câteva zile dosarul de candidatură pentru preluarea, după Brexit, a Agenției Europene a Medicamentului, potrivit Știrilor TVR.

Lucrurile par a fi însă întârziate, motiv pentru care președintele Klaus Iohannis a criticat autoritățile românești, la finalul summitului de vară al Consiliului European: „Nu am avut impresia că la guvern s-au mişcat foarte rapid”.

Preluarea de către alte state membre a agențiilor europene găzduite acum de Marea Britanie a figurat pe lista subiectelor de la Consiliu, dar, spune șeful statului, discuția a fost una foarte tehnică.


„Nu s-a discutat unde va merge o agenţie sau alta”, a spus Iohannis.

România candidează pentru Agenția Europeană a Medicamentului, cea care autorizează intrarea pe piața comunitară a tuturor medicamentelor, fie ele pentru uz uman sau animal, iar apoi le monitorizează.

decizie finală va fi luată în acestă chestiune va fi luată în noiembrie, însă presa internațională a relatat că favorită ar fi Franța, care ar trebui să renunțe, în schimb, la cel de-al doilea sediu al Parlamentului European.

România a obţinut o lună în plus pentru a convinge că îndeplineşte criteriile de alegere, iar guvernul nou desemnat să capete suficientă credibilitate diplomatică pentru a susţine argumentele candidaturii pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului, la care candidează.


Consiliul European a aprobat joi, la Bruxelles noua procedură de selecţie, care sporeşte importanţa politică a deciziei, conform sursei citate.

Noua procedură de alegere a locaţiilor AEB şi AEM „ar putea fi mai defavorabilă unor candidaţi ca Bulgaria, România, Croaţia, Cipru şi Slovacia”. Acestea ca şi alte 15 state membre, care nu găzduiesc nici o autoritate europeană, şi-au exprimat interesul pentru a deveni locația uneia dintre cele două agenţii care se vor muta din Londra.

Criteriile privind alegerea noilor locaţii ale celor două agenţii sunt:

  • asigurarea funcționării normale a instituției încă din prima zi după ieșirea Marii Britanii din UE
  • accesibilitatea noii locații
  • facilitățile adecvate de educație pentru copii angajaților
  • accesul pe piața muncii pentru soțul/soția angajatului agenției
  • capacitățile de cazare hotelieră suficiente pentru vizitatori
  • asigurarea  spaţiilor pentru birouri şi conferinşe şi a unor spații separate de depozitare/arhivare
  • repartiţia geografică adecvată a agențiilor
  • disponibilitatea statului gazdă de a susține eventual plata chiriei spațiului, integral sau în parte.
Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: