duminică

28 aprilie, 2024

10 mai, 2019

Administrația Prezidențială a anunțat vineri că președintele Klaus Iohannis a contestat la CCR modificările operate de Parlament la Codul penal și la Codul de procedură penală.

Camera Deputaților a adoptat în 24 aprilie, ca for decizional, proiectele pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, după o dezbatere rapidă, de 2 zile, a modificărilor în Comisia condusă de Florin Iordache.

Liviu Dragnea a decis ca modificările să fie operate de Parlament după ce guvernele Tudose și Dăncilă au refuzat să opereze modificările cerute prin Ordonanță de Urgență.


Potrivit anunțului făcut vineri de Cotroceni, președintele Iohannis a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

În sesizarea către CCR, șeful statului arată că Parlamentul și-a ignorat obligația constituțională de a pune în acord textele din Codul penal cu decizii anterioare ale Curții Constituționale și nu a realizat corelările necesare, adoptând reglementări ce contravin principiului legalității.

De asemenea, Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale și o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Majoritatea schimbărilor aduse acestor legi au fost contestate și criticate de opoziție. Printre acestea se numără:

  • Reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor.
  • Abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu.
  • Abrogarea articolului care majora pedepsele în cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
  • Interzicerea, în cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei, a comunicărilor publice şi a declaraţiilor publice, precum şi furnizarea altor informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: