luni

20 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2023

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit vineri cu omologul său finlandez la Ankara, existând indicii că după această întâlnire Turcia va aproba cererea Finlandei de aderare la NATO.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO în mai anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia, abandonând decenii de nealiniere. Extinderea NATO este însă blocată de Turcia și Ungaria, singurele țări care nu au ratificat încă cererile statelor nordice, pe care parlamentele fiecărui membru NATO trebuie să le aprobe.

În iunie anul trecut, Turcia, Suedia și Finlanda au semnat un acord menit să faciliteze extinderea NATO cu cele 2 state nordice.


Președintele Erdogan blochează în continuare cererea Suediei, dar a sugerat miercuri că țara sa ar putea fi de acord în curând cu cererea Finlandei. Oficialii turci au spus anterior că aderarea Finlandei înaintea Suediei este ”un rezultat mai probabil”.

Întrebat de reporteri dacă parlamentul turc ar putea ratifica statutul de membru al Finlandei după vizita președintelui Sauli Niinisto, Recep Erdogan a răspuns: „Dacă Dumnezeu vrea, dacă este bine… Oricare ar fi procesul, procesul va funcționa. Noi ne vom face partea de treabă, ne vom respecta promisiunea.”

Președintele Sauli Niinisto a sosit în Turcia joi și a vizitat zonele afectate de un cutremur cu magnitudinea 7,8 care a ucis peste 52.000 de oameni în Turcia și Siria luna trecută.

Înainte de a pleca spre Turcia, președintele Niinisto a subliniat sprijinul pentru admiterea rapidă a Suediei.


Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a spus că Suedia speră la „un proces rapid de ratificare” după alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, din 14 mai.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: