duminică

21 aprilie, 2024

20 martie, 2017

Ionuț Dumitru, Președintele Consiliului Fiscal

Președintele Consiliului Fiscal avertizează că, dacă Guvernul Grindeanu nu corectează bugetul, România riscă un deficit mult mai mare, „un gol de ordinul miliardelor de lei”.

În cadrul unei intervenții la Digi 24, Ionuț Dumitru a atras atenția că au fost subevaluate cheltuielile majore, în mod special contribuția României la bugetul UE.

Declarațiile șefului Consiliului Fiscal vin după ce președintele PSD l-a criticat duminică pe ministrul Finanțelor, care a spus că Executivul este gata să ia măsuri pentru reduce cheltuielilor în cazul în care sesizează că există pericolul depășirii țintei de deficit bugetar.


Liviu Dragnea spune că limita de 3% nu va fi depășită ”dacă programul de guvernare va fi urmărit punct cu punct”.

Ionuț Dumitru nu este de acord cu afirmațiile lui Liviu Dragnea

Noi la Consiliul Fiscal ne-am exprimat punctul de vedere când s-a construit bugetul și am spus clar atunci că avem de-a face cu un buget nerealist în condițiile în care partea de venituri bugetare prevede o creștere de 14% față de anul trecut bazată pe o creștere economică de 5,2% care e mult prea optimistă.

Chiar în prima lună am avut o scădere a veniturilor, deci sunt semnale destul de clare deși avem doar două luni de execuție bugetară, dar sunt semnale clar că pe partea de venituri bugetare vor fi probleme semnificative în a realiza țintele de venituri.

Pe partea de cheltuieli bugetar am identificat o subevaluare a cheltuielilor majoră la mai toate capitolele de cheltuieli în special la contribuția României la bugetul UE care e subdimensionată, la dobânzile la datoria publică unde e potențială o subdimensionare și acolo la cheltuielile cu asistența socială pare că nu sunt suficienți bani alocați până și la cheltuielile de personal.


Discutăm de o sub-bugetare. În condițiile în care lucrurile merg așa cum am văzut în primele două luni e foarte posibili ca în execuție, dacă nu se fac corecții, să avem un deficit semnificativ mai mare. Trebuie să ne gândim la soluții, ce facem la jumătatea anului când vom putea face prima rectificare bugetară. Cu bugetul aprobat riscul să avem un deficit mult mai mare decât așteptările e iminent, a spus președintele Consiliului Fiscal.

Ionuț Dumitru a adăugat că România are venituri din taxe și impozite colectate la minime istorice, mult sub media Uniunii Europene.

Va trebui să reducă cheltuielile dacă vrea să rămână în aceeași țintă de deficit sau poate să umble la partea de venituri și să colecteze mai bine.

Pe partea de cheltuieli bugetare în bugetul aprobat nu sunt alocați bani suficienți pentru a acoperi cheltuielile obligatorii. Dacă ne uităm la creșterile de salarii, lucrurile au derapat aici destul de mult. Discutăm în continuare de creșteri suplimentare a salariilor, de o nouă lege de salarizare care să aducă creșteri pentru toată lumea cu o medie de 50% ceea ce reprezintă un efort bugetar enorm de mare și nu știu cum putem susține așa ceva.

Acum România are venituri din taxe și impozite colectate la minime istorice și avem cele mai mici venituri bugetare din Europa. Noi avem venituri din taxe și impozite de 25,4%, în condițiile în care media europeană e 40%, distanța e colosală. Și Bulgaria are venituri din taxe de 30% din PIB.

E evident că atunci când presiunile sunt foarte mari pe cheltuielile bugetare avem o problemă cu construcția bugetară. Noi am redus taxele și am crescut veniturile care au stimulat consumul și doar atât. Investițiile stagnează. Orice economist responsabil își pune niște semne de întrebare legate de sustenabilitatea creșterii economice din acest moment bazată numai pe consum, a adăugat șeful Consiliului Fiscal.

Liviu Dragnea: Viorel Ștefan mi se pare cam grăbit

Liderul PSD, Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, a declarat duminică seara că ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, nu are motive să se îngrijoreze dacă programul de guvernare este urmărit și implementat punct cu punct.

Întrebat cum comentează declarația ministrului Finanțelor de zilele trecute conform căreia dacă cumva există acel risc să se depășească deficitul de 3%, se gândește să taie din cheltuieli, Dragnea a răspuns: „Da, o declarație foarte inspirată a domnului ministru. După două luni deja vorbește de tăieri”.

„Sigur, nu am apucat să vorbesc cu dumnealui, cred că premierul trebuie să vorbească cu dumnealui, nu președintele Camerei. Dacă o să avem vreo ședință la partid, o să-mi permit să-l întreb și eu, și alți colegi. Nu are motive să se îngrijoreze. Dacă programul de guvernare este urmărit punct cu punct și implementat punct cu punct, nu are motive să se îngrijoreze, după părerea mea. Dar să vorbești în luna martie de tăieri de cheltuieli, mi se pare puțin cam grăbit. E părerea mea”, a adăugat președintele PSD.

”Guvernul şi-a anuntat intenţia de a rămane în ţinta de 3% deficit din PIB. Datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB. Guvernul este gata sa intervină în reducerea cheltuielilor dacă va constata depăşirea ţintei de deficit”, a declarat ministrul Viorel Ştefan săptămâna trecută, miercuri, la lansarea raportului economic pentru România în 2017 al Comisiei Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: