Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca, și noul manager al Spitalului Județean Sibiu, Daniel Chelcea, avertizează că incendii precum cel de la Constanța se pot întâmpla în orice altă secție de ATI pentru Covid din țară, din cauza infrastructurii depășite de consumul ridicat de energie lectrică al echipamentelor.
Iulian Cionca: Dacă ai 1 milion de euro, te gândeşti dacă plăteşti acreditarea la incendii sau cumperi un RMN
Statul și-a „luat mâna de pe sistemul de sănătate publică, dar arată cu degetul spre alţi vinovaţi”, acuză președintele CJ Arad, liberalul Iustin Cionca. Securizarea spitalelor „ţine de siguranţa naţională”, iar „la tragediile cum este cea de la Constanţa, vinovaţii nu sunt la nivel local”, scrie liberalul, pe contul său de Facebook.
Principalele afirmații ale lui Iulian Cionca:
- „Sistemul de sănătate publică este grav bolnav, este muribund. În anul 2010 au fost puse în braţele autorităţilor publice spitalele distruse, pline de datorii, neconforme cu propriile reglementări ale statului care s-a scăpat de ele. De atunci, consiliile judeţene sau, după caz, primăriile, investesc sume enorme în aparatură, în echipamente, în materiale de protecţie, în clădiri. Şi e ca şi cum torni banii într-o gaură neagră, nevoile nu sunt niciodată satisfăcute pe deplin”.
- „Avem întârzieri de sute de zile la implementare, fiindcă în câte un minister, un funcţionar decide să pună dosarul proiectului în sertar şi îl uită acolo, sau fiindcă ni se impun condiţii absurde… Şi ce facem până când dăm în folosinţă spitalele noi? Le folosim pe cele vechi, găunoase, colcăind de microbi şi de gongi. Le mai punem un geam, le mai zugrăvim şi cam atât, pentru că majoritatea sunt revendicate şi legea nu ne permite să investim în ele”.
- „În secţiile ATI reţelele electrice cedează, pentru că au fost proiectate pentru 20 de paturi, nu pentru 50; prizele cedează fiindcă nu suportă sarcinile mari create de monitoare, ventilatoare, aparate EKG, ecografe, computere tomograf, instalaţii de aer condiţionat care toate funcţionează simultan. Şi se produc tragedii… Iar statul, care a luat mâna de pe sistemul de sănătate publică, arată cu degetul spre alţi vinovaţi, nu înspre el”.
- „Dacă ai 1 milion de euro, te gândeşti dacă plăteşti acreditarea sau cumperi un RMN, să salvezi mii, zeci de mii de vieţi, prin diagnosticul de precizie. Sau poate cumperi două computere tomograf. Dar sunt spitale publice din România care nu au de niciunele şi pentru care 1 milion de euro reprezintă o fantezie. Şi atunci, ce facem, cum ne păzim de tragediile de genul celei de la Constanţa? Dacă nu ai bani pentru autorizarea împotriva incendiilor, ce faci, închizi spitalul? Cine îşi asumă o astfel de decizie?! Ce faci până când îţi construieşti spitale noi şi regulamentare, trimiţi toţi pacienţii la privaţi sau pui lacătul pe uşă şi le scrii să revină peste trei ani? Am pus această întrebare şi la Bucureşti, şi celor care ne reprezintă la Bruxelles. Răspunsul este, în cel mai bun caz, vag, inutil. De regulă se ridică din umeri, e treaba noastră cum ne descurcăm”.
Managerul Spitalului Județean Sibiu: Dacă extindem ATI pentru Covid, riscăm să fim Constanţa doi
Spitalul Județean din Sibiu este condus începând de luni de colonelul Daniel Chelcea, medic ORL.
El a condus interimar Direcția de Sănătate Publică Sibiu, care are conducere militară din luna noiembrie 2020, iar înainte a fost timp de trei ani directorul medical al Spitalului Militar de Urgenţă din Sibiu.
În septembrie, el a câștigat concursul de manager la SJ Sibiu, fiind singurul candidat la această funcție.
La concursul anterior, niciunul dinter candidați, printre care s-a numărat și fostul manager Liliana Coldea, nu a obținut notă de trecere.
Daniel Chelcea este al şaselea director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu de la începutul pandemiei, ultimii doi fiind numiţi de Consiliul Judeţean ca manageri interimari.
Principalele declarații făcute de Dan Chelcea, luni, în prima sa zi de lucru ca manager al SJ Sibiu:
- Întrebat dacă nu mai poate mări numărul de paturi ATI pentru bolnavii cu COVID-19 în SCJU Sibiu, Daniel Chelcea, a răspuns „ba da, hai să extindem ATI-ul şi să fim Constanţa doi!”. „Lucrăm cu o infrastructură care este aşa cum e. Un pat de ATI consumă aproape doi kilowaţi. Sunt convins că instalaţiile nu sunt gândite pentru aşa ceva, pentru consumurile acestea”, a adăugat el, citat de Agerpres.
- „Ne putem extinde pentru cei cu Covid-19 numai dacă se renunţă la zona verde (pacienţi cu alte patologii – n.red.), ceea ce este o problemă. Sunt aproape doi ani de când pacienţii non-Covid nu s-au tratat în toată ţara. Există frica de a se trata a pacienţilor ‘verzi’ , care consideră că sunt şanse destul de mari, asta nu e legat doar de Spitalul Judeţean Sibiu, că se pot infecta în spital”.
La SCJU Sibiu sunt cele mai multe paturi ATI din judeţ pentru pacienţii COVID-19: 18 paturi în secţia ATI şi alte 10 paturi de Terapie Intesivă Intermediară în Secţia Clinică de Boli Infecţioase.