duminică

14 aprilie, 2024

26 aprilie, 2018

Președintele ceh, Milos Zeman, a anunțat miercuri că țara sa își va muta ambasada la Ierusalim.

În Cehia, însă, o astfel de decizie nu-i aparține șefului statului, ci executivului. Iar premierul Andrej Babi a declarat săptămâna trecută că Cehia nu va încălca politica ONU și UE pe acest subiect, astfel încât ambasada rămâne la Tel Aviv.

Se configurează astfel un conflict între cele două puteri ale statului, asemănător celui declanșat în România pe același subiect. Diferă doar modul în care se poziționează cele două tabere – la București, președintele cere respectarea deciziei UE, în timp ce Guvernul dorește mutarea la Ierusalim a ambasadei.


Milos Zeman a precizat că transferul va avea loc în trei etape:

  • mai întâi va fi deschis la Ierusalim un consulat onorific, în luna mai
  • va urma mutarea altor instituții, precum a Centrului Cultural ceh
  • ultimus pas va consta în mutarea ambasadei, dar președintele nu a înaintat o dată, potrivit publicației israeliene Haaretz

Statele Unite şi Guatemala au fost primele care au anunţat că îşi vor muta reprezentanţele diplomatice în Oraşul Sfânt, gest considerat de palestinieni drept o provocare.

În ceea ce privește România, prima țară din Europa al cărei guvern și-a anunțat intenția de a-și transfera ambasada la Ierusalim, demersul a provocat un nou conflict între Palatul Cotroceni și Palatul Victoria. Ideea fiind criticată aspru de preşedintele Klaus Iohannis, cât timp la nivelul UE s-a decis împotriva unui asemenea demers.

Premierul Viorcia Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea, se află joi în Israel, la invitaţia premierului Benjamin Netanyahu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: