Decizia liderilor Uniunii Europene (UE) de a emite o datorie comună pentru a finanţa ajutorul acordat statelor afectate de criza coronavirusului ar trebui să rămână o excepţie şi să nu servească ca bază pentru viitoarele dificultăţi bugetare, a avertizat duminică preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann (foto).
Liderii UE au aprobat, în noaptea de luni spre marţi, un plan de relansare istoric, menit să susţină economia europeană afectată de criza COVID-19, care se bazează pentru prima oară pe o datorie comună. Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, c vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de către cei 27.
„Este important că UE şi-a dovedit capacitatea de a acţiona în perioada crizei, arătând solidaritate şi din punct de vedere financiar, ceea ce reprezintă calea optimă în actuala criză”, a declarat Weidmann, într-un interviu acordat grupului german de presă Funke și citat de Agerpres.
Oficialul german a adăugat că mecanismul privind datoria comună trebuie să rămână o excepţie, iar programul final de ajutor trebuie să cuprindă condiţii stricte.
„Sunt necesare mecanisme de control pentru a ne asigura că fondurile sunt folosite în mod eficient şi raţional. În general, cred că datoria comună pentru transferuri extensive este discutabilă. În orice caz, planul de relansare nu trebuie să servească ca bază pentru viitoare datorii masive ale UE necesare pentru finanţarea constantă a gospodăriilor”, a afirmat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei.
Acesta a atras atenţia asupra actualelor evoluţii din SUA, un important partener comercial al Germaniei.
„Statele Unite au relaxat prea devreme unele măsuri şi acum adoptă restricţii în unele locuri. Această abordare cu intermitenţe („stop and go”) este cu siguranţă dificilă pentru economie”, a explicat Weidmann.
Revenind la Germania, şeful Bundesbank a declarat că Germania, cea mai mare economie europeană, a depăşit perioada mai dificilă a pandemiei şi a crizei economice.
„Datele generale arată că economia a depăşit momentul critic în primăvară şi acum se redresează gradual”, a precizat şeful Bundes Jens Weidmann.