luni

22 aprilie, 2024

7 octombrie, 2013

Președintele Traian Băsescu a anunțat luni seară declanșarera mecanismului de consultare, pentru a discuta Acordul de coabitare cu premierul, după declarațiile și deciziile acestuia din ultima perioadă.

Potrivit lui Traian Băsescu, atât el cât și premierul vor avea echipe la discuțiile privind Acordul de colaborare instituțională, iar în urma acestor discuții va fi luată o decizie. ”Nu se pune problema semnării unui alt pact, ci doar să constatăm dacă el mai există” – a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a atins în discursul său mai multe probleme aflate în acest moment pe agenda publică, de la problemele din Parchete și până la noul Cod al insolvenței.


Referitor la acordul cu primul ministru, acordul a fost încălcat de premier. Din acest motiv, am decis să declanşez mecanismul de consultare, aşa că mâine vom începe discuţiile privind încălcările grave ale acordului de cooperare instituţională”, a spus președintele României.

Traian Băsescu a spus că săptămâna trecută a ezitat să denunțe pactul de coabitare tocmai pentru că documentul face parte din gestionarea MCV.

Problemele ridicate luni seară de Traian Băsescu:

– Deciziile luate săptămâna trecută privind revocarea din funcție a procurorului Papici de la Dna. Traian Băsescu a declarat la câteva ore de la această decizie a procuroului general că ”independența justiției a încetat”, și l-a acuzat pe premierul Ponta că s-ar afla în spatele acestei revocări.

– Poziții exprimate de premierul Victor ponta în legătură cu politica externă a României (care intră în atribuțiile constituționale ale președintelui) și care ar fost contrare liniei de politică externă și au produs prejudicii.


Traian Băsescu a vorbit de referirile premierului la Kosovo și la modul în care ar trebui soluționat conflictul din Siria – chesyiuni pe care România își stabilize poziții oficiale.

– Privatizarea CFR Marfă – întârzierea termenelor din procedura de privatizare și gestionarea condițiilor puse compărătorului.

Traian Băsescu i-a atenționat pe toți cei implicați în acest proces că modul în care se desfășoară privatizarea este de fapt o tergiversare, și a atras atenția că peste câțiva ani DNA s-ar putea ocupa de modul în care guvernul l-a favorizat pe cel care a fost anunțat drept câștigător al licitației.

– noul Cod al insolvenței. Traian Băsescu a declarat că noul Cod al insolvenței are prevederi discriminatoare în ceea ce privește firmele care operează în mass-media și că doar subordonarea politică a Avocatului poporului face ca aceste prevederi să nu fie obiectul sesizăriila Curtea Constituțională.

Președintele l-a acuzat pe premier că încearcă astfel să controleze piața media.

O altă referire a șefului statului la Codul insolvenței se referă la retroactivitatea cu acesta poate opera în unele cazuri, lăsând la latitudinea instituțiilor statului modul în care acestea pot interveni, arbitrar, în gestiunea insolvențelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: