26 ianuarie, 2024

Președintele Vladimir Putin s-a deplasat, joi, la Kaliningrad, enclava Rusiei de la Marea Baltică, o vizită ce a început aproape simultan cu lansarea „Steadfast Defender”, cel mai amplu exerciţiu militar al NATO de după încheierea Războiului Rece.

Vizita lui Putin în Kaliningrad este ocazionată de „Ziua Studentului” şi cuprinde o întâlnire a dictatorului cu studenţi ai Universităţii de Stat Immanuel Kant, denumită după filosoful prusac născut în orașul german Koenigsberg, anexat și rusificat de sovietici după Al Doilea Război Mondial.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un „mesaj” către NATO. El a mai spus și că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin.


Totuşi, Peskov a precizat că nu a fost cerută nicio autorizaţie de survol Lituaniei, care şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti după lansarea invaziei rusești în Ucraina.

Ultima dată când Putin s-a deplasat în enclava Kaliningrad, unde se află cartierul general al Flotei Ruse de la Marea Baltică, a fost în septembrie 2022.

NATO a lansat joi cel mai mare exercițiu militar de după Războiul Rece

Exerciţiul militar „Steadfast Defender”, cea mai mare simulare de război organizată de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la sfârşitul Războiului Rece, a început miercuri la Norfolk, în Virginia, Statele Unite, odată cu plecarea spre Europa a USS Gunston Hall, o navă americană de transport şi debarcare. Potrivit unui comunicat NATO, USS Gunston Hall va fi urmată de o navă de război canadiană.

Exerciţiul „Steadfast Defender 24” va implica în jur de 90.000 de militari- europeni și americani. Exercițiul va testa capacitatea NATO de a mobiliza şi transporta rapid trupe americane pentru „a consolida apărarea Europei”.


Manevrele se vor întinde pe parcursul mai multor luni, până în mai, de la Atlantic până la flancul estic al NATO. Va fi pus în aplicare un scenariu de război împotriva unui „adversar de dimensiuni comparabile”, potrivit terminologiei Alianţei, care se referă, fără să o numească, la Rusia, a cărei ofensivă de amploare în Ucraina a început în urmă cu aproape doi ani.

La exerciţiu vor participa peste 50 de nave, peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone şi cel puţin 1.100 de vehicule de luptă, între care 133 de tancuri şi 533 de vehicule de luptă de infanterie.

Exerciţiile vor fi un prilej pentru a repeta planurile regionale NATO, primele planuri de apărare pe care alianţa le-a elaborat în ultimele decenii, care detaliază modul în care ar răspunde la un eventual atac rusesc.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: