vineri

9 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 septembrie, 2022

UPDATE: Majoritatea covârșitoare a locuitorilor din regiunile ucrainene ocupate au votat în favoarea aderării la Rusia, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA, citate de Sky News.
RIA a precizat că numărătorile inițiale au arătat majorități cuprinse între 96,97% în regiunea Herson, pe baza a 14% din voturile numărate, și 98,19% în Zaporojie, pe baza a 18% din numărare.
Rezultatul final al numărătorii e așteptat miercuri.

***

Informația de bază:


Kremlin a anunțat președintele Vladimir Putin se va adresa vineri ambelor camere ale parlamentului rus și poate folosi ocazia pentru a anunța oficial alipirea teritoriilor ocupate din Ucraina, a anunțat marți Ministerul britanic al Apărării.

Referendumurile în desfășurare în aceste teritorii – Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson – sunt programate să se încheie pe 27 septembrie.

”Liderii Rusiei speră aproape sigur că orice anunț de aderare va fi văzut ca o justificare a operațiunii militare speciale și va consolida sprijinul patriotic pentru conflict”, citează The Guardian comunicatul britanic.

Presa rusă: Referendumurile sunt valide, prezența a depășit 50%

Presa rusă a anunțat că „referendumurile” din patru teritorii ocupate ale Ucrainei sunt „valide” cu o zi înainte de încheierea votului, susținând că prezența la vot a depășit deja 50%.


Analiştii occidentali consideră că prezenţa la vot a fost „falsificată flagrant”. Agenția de stat rusă Tass a anunțat că luni, 26 septembrie, prezența la vot a fost de 86,89% la Donețk, 83,61% la Lugansk, 63,58% la Herson și 66,43% la Zaporojie. Votul se va încheia astăzi.

Referendumurile au fost caracterizate în mod repetat de Ucraina și Occident ca fiind o „falsă”.

Think-tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului afirmă: Prezența la vot, chiar și la un referendum liber și echitabil, ar fi aproape sigur mult mai scăzută… Chiar și în timp de pace, ucrainenii nu se dovedesc că votează la ritmuri la fel de înalte precum raportează oficialii ruși de ocupație; primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina din 2019 a înregistrat o prezență la vot de doar 62,8%.

Putin îl vrea pe Dmitri Rogozin șef peste teritoriile furate de la Ucraina

Teritoriile ocupate de ruși în Ucraina anul acesta și Crimeea anexată ar putea deveni un singur district rusesc după așa-zisele referendumuri, anunță The Moscow Times. Districtul ar urma să fie condus de fostul șef al programului spațial rusesc, Dmitri Rogozin.

Dmitri Rogozin, care a fost viceprim-ministru și trimis al lui Putin la NATO înainte de a fi numit șef al agenției spațiale ruse, a fost demis din funcția de șef al Roscosmos în iulie.

„Va avea un nou loc de muncă în timp util”, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov .

Duma de Stat a programat deja pentru 29 septembrie o dezbatere pe proiectele de lege de anexare a celor patru regiuni din Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin urmează să se adreseze celor două Camere ale parlamentului rus vineri, 30 septembrie.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: