marți

23 aprilie, 2024

23 septembrie, 2022

Presa de stat din Rusia a anunțat vineri că în cele 4 regiuni ocupate de ruși în Ucraina s-a dat startul referendumului.

Agenția Tass spune că „votul a început la ora 08:00 (ora locală) în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”.

Regiunile în care Rusia organizează referendum

Rusia a încurajat derularea acestui simulacru de consultare populară pentru a obține o pseudo justificare a agresiunii, așa cum a procedat și în 2014 în Peninsula Crimeea. Rezultatul referendumului din 2014 nu este recunoscut de nimeni altcineva decât de Rusia și de Coreea de Nord, la fel se va întâmpla și acum.

Locuitorii din Lugansk, trimiși cu forța la referendum


Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele ruse constrâng locuitorii să voteze și le interzic să părăsească zona.

„Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a spus oficialul ucrainean.

Serghei Haidai precizează că are informații că „cei care nu vor lua parte la vot vor fi automat concediați de la locul de muncă”.

În altă parte, „autoritățile au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie”, mai spune guvernatorul regiunii Lugansk.

În Zaporojie se oferă bani și electrocasnice în schimbul datelor din pașaport


Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat vineri că s-a intensificat „desfășurarea așa-numitului „referendum”.

„Rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse”, a spus Anatoli Kurtev.

Ce scrie pe buletinele de vot

Conform presei de stat din Rusia, citată de The Guardian, în regiunile Donețk și Lugansk, despre care Vladimir Putin a susținut înainte de invazie că erau „independente” față de Ucraina, rezidenții vor trebui să răspundă dacă susțin „alipirea republicii la Rusia”.

Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: „Sunteți în favoarea desprinderii de Ucraina, formării unui stat independent și aderării acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?”

Voturile vor fi colectate de autoritățile selectate de Rusia, care vor merge din ușă în ușă în primele patru zile, iar secțiile de votare vor fi deschise până marți, 27 septembrie.

Referendumurile au fost condamnate ca fiind false și ilegale de Ucraina și de Occident.

De ce a vrut Rusia Crimeea

Flota rusă de la Marea Neagră are baza în portul Sevastopol din Peninsula Crimeea. După destrămarea URSS și după ce Ucraina și-a declarat independența, Moscova și Kiev au semnat o înțelegere ca baza navală aflată pe teritoriu ucrainean să rămână sub control rusesc.

Relaţiile bilaterale Ucraina – Rusia au început să se tensioneze după venirea la putere a președintelui Viktor Iuşcenko, în 2005, Kievul începând să vehiculeze posibilitatea ca țara să adere la NATO.

Rusia era deja nemulţumită că organizaţia se întindea până la graniţele sale și nu putea accepta nici măcar ideea că ar putea pierde Ucraina din sfera de influență și controlul asupra portului Sevastopol.

În consecință, a declanșat un război hibrid în Crimeea, cucerind prin forță controlul politic și administrativ al regiunii în condițiile în care Ucraina nu a putut riposta cu succes. La referendumul din 2014, care a dus la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, rezultatul a fost descris la nivel internațional ca fiind trucat.

Oficial, 97% dintre locuitorii din Crimeea s-a pronunțat, în 2014, pentru anexarea teritoriului la Federația Rusă.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: