joi

2 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 aprilie, 2012

Matthijs van Bonzel (Foto:LinkedIn)

Noul ambasador al Olandei în România așteaptă de luni de zile să-și prezinte scrisorile de acreditare preşedintelui Traian Băsescu, dar până în prezent, liderul român nu a găsit timp pentru a-l primi pe diplomatul olandez, relatează Radio Netherlands Worldwide.

Deoarece nu a putut să-și prezinte scrisorile de acreditare, lui Matthijs van Bonzel nu-i este permis oficial să se numească ambasador, se arată în articolul titrat ”Bucureștiul este încă supărat în legătură cu refuzul aderării la Schengen”.

Situaţia este atât de neobişnuită încât Partidul Laburist Olandez a cerut ministrul adjunct de externe Ben Knapen o explicaţie.


Preşedintele Camerei de Comert româno-olandeze din Bucuresti a prezentat, de asemenea, problema politicienilor olandezi.

Diplomaţii speculeaza atitudinea rece a Bucureştiului este cauzată de refuzul olandez de a permite României să adere la Spaţiul Schengen, o zonă de care cuprinde teritoriile din 26 de ţări europene care au eliminat controalelor la frontierele interne.

Haga susţine că Bucureştiul nu este pregătită să adere la zonă, dar guvernul român susţine că a îndeplinit toate criteriile stabilite în tratat.

Bucureştiul spune că guvernul minoritar olandez a fost deturnat de sustinatorul său din parlament, Partidul Libertății, de dreapta.


La sfârşitul anului trecut, cozile au condus la un blocaj la frontiera română şi camioane care transportau flori olandeze au așteptat ore întregi să fie riguros verificate de către poliţiştii de frontieră.

De atunci, preşedintele Băsescu a criticat în mod regulat cabinetului olandez. Refuzul de a permite noului ambasador să prezinte scrisorile de acreditare este o dovadă în plus că relaţia dintre Olanda şi România a fost grav deteriorată de chestiunea Schengen.

Olanda l-a desemnat pe Matthijs van Bonzel drept ambasador în România încă din 23 septembrie 2011, însă pentru numirea oficială este nevoie de agrement-ul din partea Bucureștiului.

Anterior, van Bonzel a fost ambasadorul Olandei în Costa Rica.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: