fbpx

La obiect

Green Deal: România are capacități de stocare a gazelor de seră de 11.000 de ori mai mari decât stochează în realitate

Atingerea țintei UE de neutralitate climatică (zero emisii nete de gaze de seră)  implică eforturi considerabile inclusiv de stocare a acestora, dar datele din România privind… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Locuirea în UE – România, cu cele mai aglomerate locuințe și cu facilități amânate de constrângerile bugetare

România este țara din UE cu cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc în condiții de supraaglomerare, potrivit datelor publicate pentru anul 2019 de… Mai mult

10.01.2021

La obiect

România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult

10.01.2021

La obiect

Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult

07.01.2021

UPDATE / Premierul a demisionat. Documentul a ajuns la Palatul Cotroceni. Victor Ponta îl propune interimar pe ministrul Dușa

de Redacţia 4.11.2015

victor ponta

UPDATE 18.05: Opt ore după anunțarea demisiei premierului Victor Ponta, documentul a ajuns la Palatul Cotroceni, la puțin timp după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că va declanșa prima rundă de negocieri cu partidele parlamentare joi, cel târziu vineri.

Alte declarații ale șefului statului:

 • Tragedia de la clubul Colectiv a afectat nervul naţiunii. Oamenii au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au aşteptat demisii din partea unor policieni care au eşuat.
 • Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea, să apară în viaţa românească acea responsabilizare politică.
 • Majoritatea policienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu. Foarte târziu au înţeles că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Acele accidente, şi decesul poliţistului, şi tragedia de la Colectiv s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate.
 • Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Manifestanţii au avut dreptate. Ei avut cereri de bun-simţ. Ei au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări.
 • În fine, târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple.

UPDATE: În timp ce partidele negociază guverne, cele mai mari organizații de tineri din România anunță că protestele nu încetează, demisiile nu sunt suficiente, este nevoie de schimbări profunde în societate. 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Tineretului din România și Consiliul Național al Elevilor anunță continuarea programului zilnic de proteste (cu punctul de plecare în Piața Universității, ora 18.00) și îi încurajează pe toți tinerii să participe la marșurile acestea.

UPDATE: Premierul Victor Ponta şi-a anunţat demisia, dar formalitatea birocratică va fi îndeplinită după-amiază, la finalul unei ultime şedinţe de guvern.

Sosit la reuniunea coaliţiei organizată la Palatul Parlamentului, Victor Ponta a anunţat că va trimite demisia sa şi a cabinetului Administraţiei Prezidenţiale după o ultimă şedinţă de guvern, care va începe la ora 16.00.

Potrivit premierului Ponta, în această reuniune va mulţumi colegilor de cabinet pentru eforturile depuse în ultimii ani. Reuniunea nu va fi doar una simbolică, Victor Ponta anunţând că “vor fi aprobate şi ultimele decizii aflate în lucru”.

Victor Ponta a mai anunţat că, alături de demisie, va transmite preşedintelui Iohannis şi propunerea ca ministrul Apărării, Mircea Duşa, să fie cel care să asigure interimatul funcţiei.

UPDATE: Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone și-a depus mandatul, la cinci zile după incendiul de la Club Colectiv din cauza căruia au murit până acum 32 de persoane.

El își încheie astfel mandatul obținut la alegerile locale din 2012 cu peste 70% din voturi.

Demisia a fost anunțată printr-un comunicat postat pe site-ul Primăriei.

(CITIȚI ȘI: Incendiul de la Colectiv / Primarul Cristian Popescu Piedone și-a depus mandatul)

UPDATE: „Cod roşu” în toate partidele parlamentare după demisia premierului Ponta- actuala coaliţie de guvernare speră să propună un nou guvern, în vreme ce PNL îşi evaluează propriile şanse de a prelua guvernul. Decizia strategică se află însă la Cotroceni, unde ar trebui să fie convocare consultări politice.

(CITIȚI ȘI: Agitaţie politică – UNPR se cere din nou la guvernare)

UPDATE: Pe canalele sociale, protestatarii anunță continuarea demonstrațiilor, fiind deciși să nu accepte venirea la guvernare a altor reprezentanți ai partidelor actuale pe care le acuză de corupție și perpetuarea unui sistem social nefuncțional.

protest incendiu

Soluțiile legale existente ar fi formarea unui guvern de tehnocrați, până la alegerile de la sfârșitul lui 2016, sau alegeri anticipate.

Potrivit Constituției, se pot organiza alegeri anticipate doar dacă:

Art. 89 – Dizolvarea Parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

UPDATE: După ce Victor Ponta își va depune demisia, președintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze un interimar din rândul membrilor actualului Cabinet, potrivit Constituției.

Acesta poate să fie și premierul Victor Ponta.

Ce precizează legea fundamentală în cazul demisiei prim-ministrului:

Conform art. 107 alineatul 3:

Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern.

Situațiile de la art.106:

Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

Potrivit alineatului (4) de la art. 110, Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Durata maximă a interimatului este de 45 de zile, după care va începe procedura de desemnare a noului premier.

În acest interval, președintele va avea consultări cu partidele pentru identificarea posibilei majorități parlamentare ce va susține un nou guvern.

Procedura prevăzută de Constituție:

Art. 103:

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Art. 104 Jurământul de credinţă:

(1) Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82.

(2) Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Premierul Victor Ponta și-a depus mandatul miercuri dimineața – a anunțat reședintele PSD Liviu Dragnea.

Cu o seară înainte, în București a avut loc una din cele mai mari demonstrații de protest din ultimii ani – 35.000 oameni au manifestat împotriva corupției generalizate, după tragicul incendiu de la Clubul Colectiv și au cerut demisia guvernului.

Surse apropiate PSD au declarat că miercuri noaptea Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea îi ceruseră premierului să demisioneze, pe fondul protestelor.

Declarațiile premierului:

-Îmi depun mandatul de premier și implicit pe cel al guvernului

-Am obligația să constat supărarea legitimă care exista în cadrul societătii si dorința legitimă de a avea responsabilităti mai mari decât patronii unei firme

– Până la formarea noului guvern, vom asigura interimatul. la Ora 4 vom avea ședința de guvern în care le voi mulțumi colegilor mei

– Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă asteptările protestatarilor

– Cei care speculează politic acest moment vor plăti scump

Demisia lui Victor Ponta este rezultatul presiunilor PSD

Demisia lui Victor Ponta este rezultatul unui ultimatum dat de conducerea PSD. Având convingerea că vor forma un nou guvern în aceeaşi structură politică, liderii coaliţiei de guvernare urmează să se întâlnească în jurul prânzului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat miercuri, cu 15 minute înaintea lui Victor Ponta, că premierul va demisiona.

“Am avut astăzi de dimineață o discuție cu Victor Ponta, am discutat despre situația actuală, despre ce s-a întâmplat în zilele trecute și ce s-a întâmplat aseară. Noi ne-am asumat împreună niște principii la Congres, am stabilit atunci că producem o ruptură totală de trecut, care înseamnă și o ruptură totală de vechiul model de a face politică. Am stabilit că facem o politică pentru oameni și a face politică pentru oameni înseamnă că nu trebuie să fii surd sau orb atunci când oamenii își strigă nemulțumirea în stradă. “, a spus Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului.

Liderul PSD a făcut referire şi la atitudinea UNPR faţă de această criză: “Am înțeles că unii parteneri de-ai noștri nu doresc să își asume nicio responsabilitate și nu înțeleg că nu se mai poate face politică rupți de societate sau de ce cer oamenii. Dacă ei nu-și asumă, prim-ministrul a hotărât să își depună mandatul, pentru că nu se mai poate continua așa.”

 

(Stire în curs de actualizare)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.11.2015

Un raspuns

 1. EU - 74 - RON
  4.11.2015, 11:42 am

  Presat sau nepresat, a trebuit să plece. Cu lumea în stradă, nu poţi guverna. Nici inculpat, darămite trimis în judecată.

  Dar cum mie îmi convenea evoluţia ţării, cel puţin economic, mai ales fiscal, nu îmi convenea să plece ca să vină, de exemplu, unul ca Predoiu (omul ăsta nu îmi inspiră încredere deloc. Sper să nu fie loc să se dovedească.). Mie, personal, îmi pare rău.

  Aşadar: nu cine vine, e întrebarea mea, ci cum vom evolua de acum încolo?

Lăsați un comentariu


Europa

Ministrul român de Externe: Arestarea lui Navalnîi, inacceptabilă. Președintele Consiliului European cere eliberarea imediată a disidentului

Iulian Soare

Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, a declarat  că reținerea disidentului Alexei Navalnîi la revenirea în Rusia este ”inacceptabilă”, iar ”represiunea împotriva opoziției, doar pentru… Mai mult

Europa

Alexei Navalnîi – arestat la întoarcerea în Rusia

Iulian Soare

Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Vladimir Putin, a revenit duminică seara în Rusia, după cinci luni petrecute în Germania, unde a fost… Mai mult

Stiri

Memorandum pentru aprobarea principalilor ordonatori de credite ai bugetului de stat pentru Strategia fiscal-bugetară pentru 2021-2023

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri un memorandum cu tema: Aprobarea de către Guvern a ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat ale… Mai mult

Europa

Germania, Franţa și Marea Britanie avertizează Iranul să nu înceapă producerea de uraniu metalic metalic

Vladimir Ionescu

Trei puteri europene – Franța, Germania și Marea Britanie – au avertizat Iranul, sâmbătă, să nu înceapă să producă uraniu metalic drept carburant pentru un… Mai mult

Europa

Datoria Italiei ar putea urca în 2021 la un nou record postbelic – 158,5% din PIB

Vladimir Ionescu

Datoria publică a Italiei ar putea urca în acest an la un nou record postbelic, de 158,5% din PIB, depăşind nivelul de 155,6% din PIB,… Mai mult

Europa

Ministrul german de Externe: Persoanele vaccinate anti-Covid ar trebui să aibă acces mai devreme în restaurante și cinematografe

Iulian Soare

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să poată merge la restaurante și cinematografe mai devreme decât ceilalți, a declarat ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko… Mai mult

Stiri

Pacienții cu boli cronice pot fi programați pentru vaccinare și de medicii specialiști care îi tratează

Vladimir Ionescu

Pacienții cu afecțiuni cronice vor putea fi înscriși în platforma de programări pentru vaccinarea împotriva Covid-19 și de către medicii specialiști care îi au în… Mai mult