Mariano Rajoy a pierdut vineri votul de investitură în Parlament, Criza politică de opt luni se prelungește astfel și alegerile anticipate, care ar pica în ziua de Crăciun, devin tot mai probabile. Ar fi a treia rundă de anticipate în acest an, o situație unică în istoria Spaniei.
Liderul Partidului Poporului (centru-dreapta) ar fi avut nevoie de o majoritate simplă a celor 350 de parlamentari, în a doua rundă de vot, dar rezultatul a fost 170 pentru și 180 împotriva sa.
Miercuri, în prima rundă, în care ar fi fost necesară o majoritate absolută de 176 de voturi, Rajoy a obținut cu șase mai puțin.
Partidele politice au acum la dispoziție două luni pentru a ajunge la un compromis, înainte ca regele Felipe al VI-lea să convoace alegeri anticipate.
Dacă nimeni nu va reuși să obțină votul în Parlament până pe 31 octombrie, vor fi organizate alegeri anticipate, care ar pica, potrivit reglementărilor electorale spaniole, chiar în ziua de Crăciun.
Spania funcționa în sistem bipartinic, dar scena politică s-a fărâmițat în ultimii ani și la alegerile din martie au intra în Parlament două noi partide: Podemos, condus de Pablo Iglesias și format în 2014, în timpul protestelor de stradă la adresa politicilor de austeritate, și Ciudadanos, un partid lansat ca regional, în urmă cu 10 ani, în Catalonia.
La ultimele alegeri, s-au obținut următoarele rezultate:
PP – 33% (137 de locuri în parlament, cu 15 mai multe decât în decembrie)
PSOE – socialiștii rămân pe locul doi, cu 85 de locuri de locuri (5 mai puține, comparativ cu 2015)
Podemos rămâne pe locul 3, infirmând sondajele și exit poll-urile, cu 71 de locuri.
Ciudadanos – 32 de locuri.