15 ianuarie, 2018

Premierul japonez Shinzo Abe (foto) sosește marți la București, însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze. Vizita face parte dintr-un turneu efectuat în Europa Centrală și de Est.

Este primul turneu pe care îl face un lider nipon în România, dar și în ţările baltice, în Bulgaria și în Serbia, în contextul în care Japonia încearcă contrabalanseze expansiunea economică a Chinei și să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord, scrie AFP.

Venirea remierului nipon coincide în mod nefericit cu plecarea premierului Mihai Tudose, care si-a anunțat luni seară demisia și refuzul de-a asigura interimatul.


Preluarea funcției interimare ar urma să fie preluată de vicepremierul Paul Stănescu (foto) – după ce anunțul demisiei și transferul vor trece prin procedurile de la Cotroceni.

Dată fiind criza de la București, întâlnirea lui Shinzo Abe cu premierul român a fost anulată.

Premierul japonez va avea marți o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, în cadrul căreia vor fi discutate aspecte ce țin de stadiul și perspectivele relațiilor la nivel politic, economic și al securității dintre cele două state.

Vizita lui Shinzo Abe la București coincide cu aniversarea a 5 ani de la convenirea Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia.


În cadrul turneului său european, premierul japonez s-a întâlnit deja duminică, la Sofia, cu omologul său bulgar, Boiko Borisov, a cărui țară deține în acest semestru președinția Uniunii Europene.

Cei doi șefi de guvern au convenit să își continue colaborarea pentru implementarea anticipată a acordului de liber schimb între Japonia și UE, informează Kyodo.

Shinzo Abe și-a anunțat și intenția de a lansa o inițiativă de cooperare în sprijinul țărilor din vestul Balcanilor, afectate de războiul din fosta Iugoslavie și angajate în prezent în reforme în vederea aderării la Uniunea Europeană. Guvernul de la Tokyo urmează să desemneze un ambasador cu această misiune, pentru a ajuta Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegrul și Serbia să își atingă mai rapid obiectivul.

În vizita pe care o va face marţi la Bucureşti, premierul Shinzo Abe va fi însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii – Japonia încearcă să-şi consolideze prezenţa în această regiune unde China stabileşte rapid contacte.

Reprezentantul corporaţiei Mitsubishi merge cu premierul japonez în toate cele şase ţări, iar cel al Fujitsu în cele trei state baltice şi în Bulgaria.

În România, dar şi în Bulgaria şi în Serbia, se va deplasa şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT, specializat în servicii de telecomunicaţii.

„Cele trei ţări baltice sunt centre logistice“, a comentat un alt diplomat, care vede în Estonia, Letonia şi Lituania o poartă de intrare a Uniunii Europene către pieţele din Rusia şi celelalte republici ale fostei Uniuni Sovietice. În schimb, „Europa de Sud-Est oferă o mână de lucru înalt calificată“, a adăugat el, referindu-se la Bulgaria, România şi Serbia.

De altfel cele şase ţări care urmează să fie vizitate de Shinzo Abe fac parte din grupul celor 16 state din Europa Centrală şi de Est şi din Balcani care desfăşoară un summit anual cu China, mai precizează AFP.

Administrația Prezidențială a anunțat că vizita face parte dintr-un turneu al acestuia în Europa Centrală și de Est, ce are scopul obținerii sprijinului țărilor din regiune pentru politica fermă adoptată de statul nipon față de Coreea de Nord. Vizita are loc în cadrul finalizării negocierilor pentru intrarea în vigoare a Tratatului de liber schimb între Uniunea Europeană şi Japonia, care va însemna, după cum estimează analiştii o creştere între 16-24% a exporturilor UE în Japonia.

Shinzo Abe este cel mai longeviv premier din istoria Japoniei de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, aflându-se la cel de-al treilea mandat de prim-ministru, scrie BBC.

Măsurile fiscale, poreclite „Abenomics”  au fost un succes pentru creşterea PIB-ului , economia Japoniei accelerând după o lungă stagnare. Sub mandatul său, nivelul de şomaj a devenit cel mai mic din ultimele decenii, totuşi încă nu au crescut şi salariile odată cu creşterea exporturilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: