Premierul Ludovic Orban a anunțat la Digi24 că, după alegeri, va fi pregătită o modificare a legii privind funcționarea Curții Constituționale, întrucât aceasta a ieșit din cadrul constituțional și lasă impresia că a devenit „o filială a PSD”.
„Am anunțat că după alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Este clar că trebuie schimbată și, din păcate, sunt necesare schimbări ale prevederilor de la nivel constituțional și vom pregăti o modificare astfel încât să punem Curtea Constituțională în cadrul constituțional, să determinăm un comportament corect al Curții Constituționale”, a spus premierul.
El a afirmat că au existat multe decizii în ultima vreme „care au creat impresia despre Curtea Constituțională că este o filială a PSD”.
CCR a luat în ultimii ani mai multe decizii controversate, fiind acuzată inclusiv de faptul că și-a depășit atribuțiile judecând cauze ce țineau de instanțele de judecată.
În spațiul public s-a discutat în utlimul timp despre modificarea mecanismului de numire a judecătorilor constituționali pentru a înlătura riscul politizării acestei instituții.
Numirea judecătorilor de la CCR
- CCR are nouă magistrați: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
- Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare din autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător. Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.
- Mandatul magistraților CCR este de nouă ani.