miercuri

8 mai, 2024

14 decembrie, 2015

dacian-ciolos-guvern-parlament-680x365Premierul Dacian Cioloș a venit luni în Parlament pentru a susține proiectele Bugetului de stat și Bugetului asigurărilor sociale 2016, documente intrate în dezbaterea parlamentară după analiza comisiilor de specialitate.

Votul final în Parlament pe aceste documente este programat miercuri, 16 decembrie.

Premierul a atenționat asupra faptului că, incluzînd în buget prevederile referitoare la relaxarea fiscală și cele referitoare la creșterile salariale, decise de fostul guvern Victor Ponta, impactul bugetar se ridică la 20 miliarde de lei, în condițiile în care creșterea economică acoperă 9 miliarde de lei.


”Soluția a fost dificil de agreat într-un inteval extrem de scurt, dar a fost posibilă prin mărirea deficitului bugetar ca derogare temporară de la obiectivul asumat și prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite.” a spus Dacian Cioloș- o solicitare indirectă adresată Parlamentului să nu modifice semnificativ prin vot proiectele aprobate de guvern.

”Prevederile menționate (relaxarea fiscală și creșterile salariale- n. red.) nu sunt deloc de neglijat, totalizând 20 miliarde lei impact bugetar, ținând cont că veniturile scad cu circa 10 miliarde lei, în timp ce cheltuielile cresc cu peste 9 miliarde lei. Acestea nu se pot compensa cu creșterea economică, care acoperă circa 9 miliarde lei.”, a detaliat premierul Cioloș.

În Parlament, premierul a expus și câteva principii pe care au fost construite bugetele anului 2016:

  • S-a avut în vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un număr limitat de proiecte, cu rezultate concrete.(…) Continuăm ce a fost început și dacă lansăm proiecte noi să avem siguranța că ne putem apropia de finalizarea lor.
  • Guvernul va aloca autorităților publice locale o sumă suplimentară pentru reabilitarea școlilor.
  • Prioritatea pe infrastructura de transport e accelerarea proiectelor agreate în Master Plan. Alocarea pe proiecte va putea fi suplimentată printr-un mecanism comvenit cu ministerul, în funcție de ritmul de executare al lucrărilor.
  • Prioritatea în Apărare e respectarea obligațiilor de membru NATO, UE și parteneriatele strategice în care România este parte. Guvernul își asumă decizia CSAȚ de creștere graduală a bugetului alocat Apărării la 2% până în 2017.
  • În ce priveste transparentizarea, avem ca obiectiv publicarea contractelor de achiziții publice și raportarea sistematică a construcției bugetare pentru a pregăti realocări de fonduri neconsumate.
  • Eficiența e o condiție-cheie ca oamenii să înțeleagă de ce colectăm venituri.
  • Prudența e un factor crucial în execuția bugetului. Cu un deficit de 2,95% e clar că trebuie să fi extrem de prudenți.
  • Predictibilitatea – guvernul va avea în vedere doar două rectificări, așa cum prevede cadrul legal.
  • Este vital ca sectorul privat să fie solidar cu exercițiul bugetar pe 2016. Prin respectarea Codului fiscal adoptat, Guvernul lasă într-o anumită măsură sectorului privat gestiunea unor sume de 10,2 miliarde lei.

”Sper ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pentru a putea trece la treabă, la implementarea măsurilor pe care le-am prevăzut pentru eficientizarea actului guvernamental și pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economică pe termen mediu și lung”, a spus în încheiere premierul Dacian Cioloș.


Din modul de construcție a bugetului 2016, în comparație cu execuția finală estimată a bugetului pe anul 2015, anul viitor vor exista alocări mai mari la Sănătate (+ 3,1 mld lei), Educație (+2,3 mld lei) și Cercetare (+508 mil lei).

Față de execuția bugetară finală estimată în 2015, când nivelul investițiilor a fost de  4,7% din PIB, alocările de anul viitor cresc la 5,1% din PIB.

Potrivit declarațiilor premierului Cioloș, bugetul 2016 ”setează o ambiție sporită” în zona dezvoltării locale, unde alocarea pentru investiții este mai mare față de 2015 cu circa 2 miliarde lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: