miercuri

5 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 mai, 2021

Premierul Florin Cîțu a precizat, luni, că vaccinul anti-Covid  este gratuit și va rămâne gratuit și că nu este nicio discuție în guvern pentru a schimba acest lucru.

„În România vaccinul este și rămâne gratuit. Nu e nicio discuție în guvern pentru a schimba lucrurile. Avem comenzi pentru a continua campania și în septembrie și anul viitor”, a insistat premierul, la începutul unei videoconferințe cu prefecții, la puțin timp după ce Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea rămâne gratuit doar pentru categoriile vulnerabile.

Declarația făcută de Ludovic Orban, luni, în timpul unei vizite în județul Argeș:


Și așa… noi organizăm vaccinarea gratuită. Statul român suportă toate costurile de vaccinare.

E o situație excepțională, dar și aici aș spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, dar până la urmă se va merge pe un mecanism, de exemplu, ca la vaccinarea de gripă, în care numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, iar celelalte categorii de cetățeni vor trebui să se vaccineze, că e răspunderea lor.

Aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi.

Întrebat de reporteri când ar putea fi introdusă plata vaccinului anti-Covid, Ludovic Orban a răspuns: „Într-un viitor apropiat”.


În toată lumea, guvernele și companiile au încercat introducerea unor stimulente care să încurajeze imunizarea, pentru a evita presiunea asupra spitalelor și, implicit, cheltuieli masive cu sistemul de sănătate, precum și pentru a permite reluarea la nivel maxim a activităților economice.

Bloomberg: Motiv de îngrijorare – Vaccinurile încep să depășească cererea în estul Europei

Declarația fostului premier liberal vine în contextul în care România este departe de atinegerea țintei intermediare de vaccinare anti-Covid – cinci miliaone de persoane, la 1 iunie -, ceea ce face imposibilă ajungerea la 70% din populația adultă vaccinată până la 1 septembrie.

Situația din România și alte state din Europa de Est, unde se va epuiza curând categoria persoanelor dispuse să se vaccineze imediat îngrijorează întreaga Europă, scrie Bloomberg, într-o analiză preluată de Rador.

Unele țări din regiune s-au izbit de zid în fazele relativ timpurii ale campaniei lor, din cauza temerilor legate de efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca, a neîncrederii împământenite în stat, a știrilor false și a lipsei de educație în privința beneficiilor vaccinării și riscurilor asociate virusului.

Însă, cum țările mai mari din vest sunt printre primele la scepticism în UE, această evoluție ridică întrebarea dacă vaccinarea poate asigura imunitatea de turmă pe care și-o dorește continentul.

România reprezintă un foarte bun exemplu. În timp ce numai o cincime din cei 19 milioane de locuitori ai ei au primit până acum măcar o doză, listele de așteptare au dispărut și centrele de vaccinare fără programare le sunt deschise tuturor. Sâmbătă, unii miniștri s-au prezentat personal la centre de vaccinare pentru a-i ademeni pe cei mai puțin entuziasmați.

(Citiți și: „Moment de inflexiune la vaccinare: numărul de doze e, în premieră, mai mare decât numărul celor înscriși pentru vaccinare”)

„Încercăm să găsim cele mai bune canale de comunicare pentru a ajunge la cetățeni”, a declarat într-un interviu Andrei Baciu, adjunct al ministrului Sănătății. „Folosim persoane publice, politicieni și vedete din sport, dar folosim și oameni obișnuiți. În definitiv, ei constituie cele mai bune exemple – oamenii au încredere în alți oameni.”

România nu e singura care întâmpină dificultăți. Bulgaria, care și-a vaccinat cu prima doză doar 16% din populație, a apelat și ea la centre fără programare. Șeful campaniei ungare de vaccinare a declarat săptămâna aceasta că acum există „mult mai multe” doze decât doritori de vaccinuri, deși campania Ungariei nu e depășită în UE decât de a Maltei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: