sâmbătă

27 aprilie, 2024

20 aprilie, 2021

Secretarul de stat în MS Andrei Baciu (vicepreședinte CNCAV), premierul Florin Cîțu și lt. col Valeriu Gheorghiță (președintele CNCAV)

România a atins marți momentul de inflexiune în care numărul de doze de vaccin anti-Covid depășește numărul persoanelor aflate pe lista de așteptare de pe platforma națională de programare: peste 213.000 de doze accesibile imediat, la nivel național, și sub 183.000 de persoane așteptând să fie programate.

Cu alte cuvinte, campania națională de imunizare frânează brusc sub plafonul de trei milioane de persoane vaccinate, în condițiile în care ținta fixată de guvernanți pentru sfârșitul lunii august este de 10,4 milioane de rezidenți, număr minim care să asigure, împreună cu numărul celor care au trecut prin boală, imunitatea colectivă.

În acest context, guvernanții au demarat o serie de acțiuni pentru a redesena strategia de promovare și sistemul de vaccinare, astfel încât să determine noi categorii de persoane să se vaccineze.


Din cele peste 200.000 de doze de vaccin „supranumerar”, peste 110.000 sunt produse de BioNTech – Pfizer, cele mai căutate seruri.

Numărul dozelor AstraZeneca disponibile rămâne ridicat, de peste 60.000, în condițiile în care România a livrat miercuri Republicii Moldova 130.000 de doze.

Județele Mehedinți, Suceava, Giurgiu și Vrancea nu mai au nicio persoană pe listele de așteptare, iar județe precum Botoșani, Neamț, Covasna și Gorj au mai puțin de 100 de persoane înregistrate pe platforma națională de programare.

Capitala are cele mai multe persoane în așteptare – peste 62.000 persoane.


Capacitatea zilnică de inoculare a serurilor este de circa 115.000 doze, însă sunt administrate doar aproximativ 70.000, întrucât unele centre nu au clienți.

Situația vaccinărilor

Numărul persoanelor vaccinate, datele oficiale de luni, 19 aprilie – 2,675 milioane persoane, dintre care:

  • 1,631 milioane de persoane cărora li s-au administrat ambele doze
  • 1.004 milioane persoane cărora li s-a inoculat doar prima doză

Dacă la totalul de 2,675 milioane adăugăm 182.729 persoane aflate pe listele de așteptare, totalul este de 2,859 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că ampla operațiune de imunizare prin vaccinare încetinește accelerat în jurul pragului de trei milioane de vaccinați.

Mai există un număr de cel mult 300.000 de persoane programate, care nu apar în listele de așteptare, dar nici la imunizați, ceea ce va duce la depășirea plafonului de trei milioane.

Premierul Florin Cîțu delcara că obiectivele de etapă sunt următoarele:

  • cinci milioane de persoane vaccinate – până la sfârșitul lunii mai
  • 10,4 milioane de români imunizați prin vaccinare până la 1 august

(Citiți și: “Premierul Cîțu: La 1 august, am putea renunța la mască. Dacă vom avea 10 mil. de persoane vaccinate”)

Se caută persoane dispuse să se vaccineze imediat, doar cu buletinul și fără programare

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) discută zilele acestea reconfigurarea sistemului, pentru ca vaccinarea să devină foarte accesibilă, foarte la îndemână, astfel încât să-i convingă să acționeze pe cei care nu resping vaccinarea.

Doctor Gindrovel Dumitra (foto), preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, declara pentru CursDeGuvernare.ro că în acest moment este nevoie de o remodelare a sistemului de vaccinare.

Asta înseamnă remodelarea sistemului de distribuție, prin alocarea unor resurse suplimentare pe acest segment – mașini, personal și implicarea celorlalte servicii care acum se află în repaus, Armata, de exemplu. Armata are suficiente instrumente prin care pot distribuit dozele spre medici de familie, unitățile mobile de vaccinare, centrele drive trou etc., a explicat dr. Gindrovel Dumitra.

“Avem 40% din populație care a luat decizia de a se vaccina. Vom atinge 15%. Până la 40%, mai sunt 25%. Oamenii aceștia au luat decizia, dar nu au acționat încă. Cei care se află în lista de așteptare sunt în acțiune. Noi trebuie să ușurăm procesul de a intra în acțiune. Facem un centru în parcarea unui mall, de exemplu”, centre drive-thru ș.a.m.d., a declarat Gindrovel Dumitra, pentru CursDeGuvernare.ro.

Se va trece așadar, în etapa vaccinării cu buletinul, fără programare, fiecare persoană fiind înregistrată în baza de date de către operatorul de la centrul de imunizare.

(Citiți și: Cifră de alarmă: Doar 250.000 de români mai sunt pe listele de așteptare la vaccinare, în timp ce guvernul a crescut capacitatea zilnică la 120.000. Dr. Gindrovel Dumitra: ”E nevoie de o remodelare a sistemului”)

Premierul Florin Cîțu se întâlnește marți cu reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a discuta vaccinarea în spațiile companiilor, iar zilele următoare va avea o nouă întrevedere cu reprezentanți ai cultelor religioase, pentru a-i convinge să-și îndemne enoriașii să se imunizeze.

Centre drive thru- în urban, și centre mobile – în rural

Întrucât “platforma de vaccinare nu este ușor accesibilă pentru o bună parte din locuitorii din mediul rural, mai ales pentru vârstnici”, a mai spus Valeriu Gheorghiță, în comune și sate se au în vedere alte modalități de programare, în special prin intermediul medicilor de familie.

(Citiți și: “”Punctaj” pentru preoții implicați în promovarea vaccinării anti-Covid elaborat de Secretariatul de Stat pentru Culte”)

În rural locuiesc 46% din populația rezidentă, iar populația programării telefonice era posibilă și până acum.

Autoritățile nu au reușit însă să-i motiveze pe medicii de familie pentru a face programări și vaccinări, și nici nu au ținut cont de posibilitățile restrânse de deplasare ale persoanelor în vârstă și ale celor cu venituri reduse în orașele vecine unde există centrele.

Problema nu este programarea, ci vaccinarea, în rural, unde va fi nevoie de centre mobile, cu personalul corespunzător și echipamentele necesare depozitării serurilor la standardele impuse de producători.

Ținta fixată în UE este de 70% din populație vaccinată până la începutul toamnei.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: