joi

28 martie, 2024

15 noiembrie, 2015

ciolosPremierul desemnat, Dacian Cioloș, a prezentat duminică echipa cu care se va prezenta în Parlament pentru a cere votul de investitură.

O caracteristică a miniștrilor care vor forma viitorul cabinet este experiența în instituțiile europene, studiile sau lucrul în instituții sau companii din străinătate, activitatea în ONG-uri cu activitate consacrată.

Potrivit premierului desemnat, audierile în comisiile parlamentare ale membrilor viitorului guvern se vor desfășura luni și marți.


Votul de investitură ar urma să fie organizat tot marți. Preezența în viitorul cabinet a lui Vasile Dâncu indică faptul că noul guvern va fi votat de Parlament, inclusiv de majoritatea senatorilor și deputaților partidului vcondus de Liviu Dragnea.

Premierul desemnat a păstrat, în mare, structura cabinetului, făcând următoarele nominalizări:

Costin-Borc-CEO-Lafarge-RomaniaCostin Grigore Borc (50 de ani), Ministerul Economiei, vicepremier

A fost director general al operațiunilor Lafarge din Serbia. Din septembrie 2013, CEO Lafarge Romania. Costin Grigore Borc a absolvit Politehnica din Bucureşti, fiind licențiate în Inginerie Energetică (1989). Are un doctorat la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 şi 2001). Asistent universitar la Universitatea din Wiscounsin Madisonpentru o perioadă de cinci ani, între 1995 şi 2000.


vasile dancuVasile Dâncu (54 de ani), Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremier

Președinte al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), director al revistei „Sinteza”, profesor asociat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI. Senator de Cluj în 2004-2005, europarlamentar în perioada 2005-2007. Fost ministru al Informațiilor în Guvernul Năstase. Decorat recent ( pe 4 noiembrie 2015) de președintele Germaniei cu Crucea de Merit în rang de Cavaler. Profesor la facultățile de sociologie din Cluj și București.

lazar-comanescuLazăr Comănescu (66 de ani), Ministerul Afacerilor Externe

Fost ministru al Afacerilor Externe în 2008, consilier pe politică externă al președintelui Klaus Iohannis din februarie 2015. Fost ambasador în Germania, este diplomat de carieră, având și funcția de secretar de stat în MAE la un moment dat. Doctor în relații internaționale, lucrează în Ministerul Afacerilor Externe din 1972. Este decanul de vârstă al viitorului Cabinet Cioloș: Lazăr Comănescu are 66 de ani.

mihnea motocMihnea Motoc (49 de ani), Ministerul Apărării Naționale

Este ambasador al României în Marea Britanie. A condus reprezentanța României la Comisia Europeană între 2008-2015, anterior ambasador al României la ONU, reprezentant al României în Consiliul de Securitate ONU. A absolvit Facultatea de Drept a Universității București (1984-1989), cursuri post-universitare în drept internațional privat la Facultatea de Drept a Universității din Nisa (Franța) (1990-1991) și studii de masterat în drept internațional public și comparat la George Washington University din Washington.

petre-tobaPetre Tobă, Ministerul Afacerilor Interne

Inspector general al Poliției Române, funcție cu rang de secretar de stat din mai 2012. Doctor în Știinte militare și Informații al Universității Naționale de Apărare “Carol I”. În 1989 a absolvit Facultatea de Mașini și Utilaje pentru Construcții iar în 2000 a terminat Facultatea de Drept din Academia de Politie “A.I. Cuza“. Fost Inspector general între 2009 si 2010 și adjunct al șefului Poliției Române în perioada 2007-2009.

image-2015-11-13-20586304-41-anca-paliuAnca Dana Dragu (42 de ani), Ministerul Finanțelor Publice

 economist în cadru Directoratului General de economie și finanțe al Comisiei Europene, care a lucrat în trecut și în cadrul biroului local al FMI șii la Banca Națională a României. Licențiată în Finanțe-Bănci la ASE, și în Politici Publice și Integrare Europeană, la SNSPA. Are un program de studii avansate de Economie și Afaceri Internaționale la Universitatea George Washington, doctor în finanțe la ASE.

cristina_guseth_58618900Cristina Guseth (56 de ani), Ministerul Justiției

Director al fundatiei Freedom House România, unul dintre ONG-urile cu mare credibilitate în zona de integritate și politici anti-corupție, din 1998. A inițiat și coordonat programe de pregătire pentru jurnaliști și manageri de presă și a coordonat programul școlii BBC în România. A coordonat relațiile media ale Delegației Comisiei Europene la București. Ea a absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnice București.

dan m costescu(1)Dan Mihai Costescu (46 de ani), Ministerul Transporturilor

Director executiv la CFR din martie 2015. Absolvent al Universității Politehnice din București în anul 1993, specializarea Material Rulant de Cale Ferată. A ocupat, de-a lungul carierei, mai multe funcții de conducere la Registrul Feroviar Român, a fost directorul Autorității Feroviare din România. A înființat, dezvoltat și a condus companii din domeniul ingineriei feroviare, precum Forschung Mess – und Daten-Technik Zentrum (Germania) și Sistematic Engineering (România).

curajAdrian Curaj (57 de ani), Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice

Profesor la Facultatea de Automatică – Politehnica București. A fost consultant al Băncii Mondiale, al UNESCO și al Comisei Europene pentru realizarea de studii pe educație terțiară, pe politici în știință și inovare. Director general al UEFISCDI, instituția care împarte banii alocați cercetării de către guvern, aflată sub asediul Comisiei de învățamânt din Senat. Este membru al Comitetului de Conducere al Comisiei Fulbright din 2012 și face parte din Comisia Națională a României pentru UNESCO din 2008. Are 57 de ani.

Claudia Ana Moarcăș, Ministerul Muncii

Profesor universitar la Facultatea de Drept, în domeniile Dreptul muncii, Dreptul securitătții sociale și Drept social european. În 2001-2002 a fost adjunct al Avocatului Poporului, în 2001 fiind și secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe.

Fost consultant Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale din cadrul ONU. Director al Departamentului de drept privat din Facultatea de Drept.

achimas patriciuAchimaș – Cadariu Patriciu (39 de ani), Ministerul Sănătății

Este actualul șef al Institutului Oncologic din Cluj.

Patriciu Achimaş-Cadariu (39 de ani) este medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, master în advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în ştiinţe medicale are o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare.

irimescuAchim Irimescu (57 de ani), Ministerul Agriculturii

Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, în perioada 2012-2014, în prezent ministru-consilier în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, șef secție agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. Doctor în economie agrară la ASE Bucuresti, licențiat al Facultății de Tehnologie a Construcțiilor de Mașini, Politehnica București. Fost șef serviciu și consilier superior în Minmisterul Agriculturii între 1990 – 1998.

victor-grigorescuVictor Vlad Grigorescu, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri

Actual membru în Consiliul de Administrație al Electrica, funcție pe care o ocupa de un an. Între 2007-2011, a ocupat poziția de secretar II în cadrul reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, secția comercială. Fost director la AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice.

image-2015-11-14-20590932-41-aura-raducuAura Carmern Răducu (59 de ani), Ministerul Fondurilor Europene

Expert în finanțări europene și internaționale al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Are o bogată experiență în problematica fondurilor europene. Înainte de BERD, a lucrat ca manager de program și politici ale Uniunii Europene în Direcția Generală Politici regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.

cristina palmerCristiana Pașca Palmer, Ministerul Mediului

Cristiana Pașca Palmer a absolvit în 1996 Facultatea de Științe Naturale din Cadrul Universității din București, după care a urmat un master de Știință, Sisteme Ecologice și Management al Capitalul Natural, tot în cadrul UB (1996-1997). Ea a continuat studiile în străinătate cu un Master în Administrația Publică la Universitatea Harvard – Kennedy School of Government. Autoare a două cărți, este șef al unității de mediu din cadrul Comisiei Europene.

160000maximMarius Raul Bostan (45 de ani), Ministerul Comunicațiilor

În prezent membru al Consiliului de Administraţie la operatorul de telecomunicaţii Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), şi senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanţă în special privind emiterea de obligaţiuni. Preşedinte al Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri, ONG înfiinţată în 1997 specializată în consultanţă pentru sectoarele public şi privat, membru al Fundaţiei Romanian Business Leaders.

IFVlad Alexandrescu (50 de ani), Ministerul Culturii

Conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României la Luxemburg. Este licenţiat în filologie, specialitatea franceză şi germană, la Universitatea din Bucureşti, în 1989. În anul 1991, a obţinut diploma de studii aprofundate în ştiinţele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, în 1995, titlul de doctor în ştiinţele limbajului, cu menţiunea „Summa cum Laude”, la aceeaşi instituţie de învăţământ, sub îndrumarea profesorului Oswald Ducrot. A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Paris, în 2013, şi cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, în 2014.

7592836-159043-lipa1-400x320Elisabeta Lipă (51 de ani), Ministerul Tineretului și Sportului

Preşedinte al Federaţiei de Canotaj şi al CS Dinamo Bucureşti, vicepreşedinte COSR, dar şi „cea mai bună canotoare a secoului XX”, titlu conferit de forul internaţional de profil. Născută la Siret, în judeţul Suceva, Elisabeta Lipă a împlinit în 26 octombrie vârsta de 51 de ani. Ea absolvit în 1997 Facultatea de Educaţie Fizic şi Sport, iar în 2007 Colegiul Naţional de Apărare. În 2009, Lipă a obţinut titlul de doctor în Educaţie fizică şi sport. Din 2009, deţine şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, în 2013 primind un nou mandat de patru ani la conducerea forului.

violeta_alexandru_82855600Violeta Alexandru (40 de ani), ministru delegat pentru Dialog Social

Director al ONG-ului Institutul pentru Politici Publice (IPP), are 40 de ani și a absolvit Facultatea de Științe Politice a Universității din București. IPP este unul dintre cele mai active ONG-uri ce militează pentru creșterea calității proceselor de elaborare a politicilor publice în România, pentru transparenţa instituţiilor, integritatea aleşilor şi a funcţionarilor.

Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Relația cu românii de pretutindeni

Ciprian Bucur, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul

Ioan Dragoș Tudorache, Șeful Cancelariei Prim-ministruliui, membru al guvernului

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a spus, la prezentarea componenţei Guvernului pe care îl propune: ”Am urmărit să aleg oameni cu competenţe şi cu experienţă (…) sau chiar români care lucrează în administraţia europeană, oameni care activează în organizaţii din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei şi experienţă în management. Am urmărit să fie profesionişti, integri, deschişi spre dialog şi cu ei voi merge în faţa Parlamentului mâine şi poimâine, pentru audieri”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: